Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice
Monitorizăm activitatea ANI

Comisia Naţională de Integritate (CNI) are drept obiectiv implementarea mecanismului de verificare şi de control al declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate ale persoanelor care deţin o funcţie de demnitate publică

//...

Viceprimarul de Comrat şi şeful Direcţiei tineret şi sport concurează pentru un fotoliu de deputat în APG

Cinci candidaţi aspiră la fotoliul de deputat din partea circumscripţiei nr 4 din Comrat. Printre aceştia, actualul viceprimar de Comrat, Alexandru Suhodolschi,  şeful Direcției tineret şi sport din Găgăuzia, Maxim Bolgar,  juriştii Gheorghi Mitioglo şi Irina Drangoz şi un şofer de la întreprinderea “Basarabia Agroexport”, Oleg Sibov.

Alexandru Suhodolschi (27 de ani) este membru PSRM. Din august 2015 conduce organizaţia teritorială Comrat a acestui partid. La ultimele alegeri locale a fost propus la funcţia de primar al municipiului, dar a fost devansat de alţi doi candidaţi, de ex-democratul Nicolai Dudoglo şi Serghei Anastasov. 

Liderul socialiştilor, Igor Dodon, îl prezenta pe Suhodolschi ca fiind “un adevărat gospodar cu şanse la victorie”, iar Suhodolschi promitea să facă ordine în Comrat,  redându-i “stabilitatea necesară” pentru a-l transforma “ nu doar într-un centru economic, ci şi în unul politic din sudul ţării”. 

În 2014, viceprimarul de Comrat se pronunţa în favoarea desfăşurării referendumului  din Găgăuzia privind vectorul de dezvoltare externă a Moldovei, care venea să încalce mai multe prevederi ale Constituţiei şi ale Codului Electoral al R. Moldova, şi care în final a fost declarat ilegal de către instanţa de judecată de la Comrat.

Cu toate acestea, Suhodolschi declara, citat de Accent TV, că desfășurarea plebiscitului din  Găgăuzia „a impulsionat puternic dezvoltarea economică a regiunii”. „Au fost deschise noi piețe de desfacere pentru mărfurile produse în autonomie, dar și consolidarea relațiilor cu principalul partener estic al Găgăuziei – Federația Rusă. Pentru agenții economici din Moldova au fost impuse embargouri, însă pentru producătorii găgăuzi, acest cuvînt nu este unul de groază. Lucrul s-a pus pe roate și producția agricolă din autonomie se află pe piețele din Federația Rusă”, spunea el.

Optează pentru alegeri anticipate

În toamna anului trecut a participat şi la o acţiune de protest împotriva majorării preţurilor la produse şi tarife alături de Grigore Petrenco, la care prezicea: „Este un început al revoltei oamenilor, în curând acesta revoltă va creşte într-un mare protest care va contribui la căderea actualei guvernări de la Chişinău şi la organizarea de alegeri anticipate. Vom alege o nouă guvernare, care va fi cu gândul la popor”.

În declaraţia pe propria răspundere depusă la CEC din Comrat, Suhodolschi indică venituri modeste obţinute pe parcursul a doi ani în funcţia de viceprimar şi de angajat al SRL „Gagauz Gaz”, în sumă de 57 mii de lei şi 11 mi lei obţinuţi din premii. Nu declară că ar avea o casă ori maşină. Solicitat de Moldova Curată, el a precizat că locuieşte în casa părinţilor. „O parte din veniturile salariale le-am obţinut la începutul anului 2014, în calitate de angajat al SRL „Gagauz Gaz”, restul - în calitate de viceprimar. Nici eu și nici familia nu avem afaceri”, a precizat Suhodolschi. Acesta a mai spus că îşi propune să ajungă în funcţia de deputat al APG ca să implementeze mai multe proiecte utile pentru cetăţeni, cum ar fi deschiderea unei cantine sociale şi asigurarea cu apeduct şi canalizare a localităţii. 

Mai ieri – comunist, azi - independent

Un alt candidat la funcţia de deputat este Maxim Bolgar (32 de ani), şeful Direcţiei Tineret şi Sport a Găgăuziei. Bolgar candidează independent. "Având experiență de muncă în structurile de stat, organizații social-politice, în domeniul politicilor de tineret, vreau să-mi aplic cunoștințele în cadrul parlamentului nostru găgăuz", a scris Bolgar pe o reţea de socializare, citat de Gagauzinfo.md.  Șeful Direcției tineret și sport consideră că programul său electoral "corespunde atât intereselor majorității alegătorilor din Comrat, cât și din Găgăuzia".

În declaraţia pe propria răspundere depusă la CEC, Bolgar indică un venit obţinut pe parcursul a doi ani în sumă de 58 mii de lei din funcţia de şef de direcţie şi 151 mii de lei primiţi  în cadrul SA „Gagauz Gaz”, unde, timp de câteva luni, a ocupat funcţia de director adjunct. Totodată mai indică venituri de la SA „Moldova Trans Gaz” în sumă de 71 mii de lei. El a precizat pentru Moldova Curată că sunt mijloace obţinute în baza unui contract de prestare servicii. Pe lângă aceste activităţi Bolgar a fost lector universitar la facultatea de Drept din cadrul Universităţii de Stat din Comrat. Acesta a precizat că nu are automobil personal, conturi în bănci şi nici firme.

Timp de zece ani a făcut parte din Partidul Comuniştilor din Republica Moldova. A părăsit rândurile acestuia în 2012. „Nu am fost de acord cu acţiunile liderului partidului şi am decis să plec. Nu am aderat la alt partid şi nici nu intenţionez să fac acest lucru”, a spus Bolgar.

Amintim că alegerile în Adunarea Populară a Găgăuziei de legislatura a şasea vor avea loc pe 20 noiembrie 2016. Deputații din APG vor fi aleși pe circumscripții și vor reprezenta puterea legislativă pentru următorii 4 ani. Unul din vicepreşedinţii Adunării Populare urmează să fie ales, obligatoriu, din rândul deputaţilor de altă origine etnică decât cea găgăuză.

 

Svetlana Corobceanu

 

 

Preluarea textelor de pe pagina www.moldovacurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.moldovacurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
(0) comentarii
2016-11-17 18:27
Distribuie:

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload

Știri relevante:

Profil candidat: Grigorii Uzun

Profil candidat: Grigorii Uzun
Integritatea în activitatea politică Grigorii Uzun, numărul 37 în lista de candidați ai Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, are 32 de ani și este originar din orașul Vulcănești. Într-o emisiune de la postul public de televiziune din UTA Găgăuzia, Uzun declara că,…//...
(0) comentarii
2019-02-13 18:58
Distribuie:

Profil candidat: Alexandr Suhodolski

Profil candidat: Alexandr Suhodolski
Integritatea în activitatea politică La 7 octombrie curent Alexandr Suhodolski a fost înaintat drept candidat din partea PSRM în circumscripția electorală Comrat. Lider al Organizaţiei teritoriale a PSRM din Găgăuzia, este licențiat în drept. Între 2011 și 2014 a activat în cadrul SRL Gagauz-Gaz, filiala Comrat-Gaz. A fost lider al Asociației Obștești „Tineretul…//...
(0) comentarii
2019-01-20 17:12
Distribuie:

Profil candidat: Ivanna Koksal

Profil candidat: Ivanna Koksal
Integritate în activitatea politică Ivanna Koksal (40 de ani) s-a născut în satul Cazaclia, r-nul Ceadîr-Lunga. Potrivit informațiilor din dosarul depus la Comisia Electorală din Comrat, Koksal este filolog de profesie și a ocupat funcția de redactor șef al Teleradio Găgăuzia (GRT) din iunie până în luna noiembrie 2016. A plecat…//...
(0) comentarii
2019-01-19 20:17
Distribuie:

Top demnitari cu probleme

Iacob Stegărescu
Șef al Secției Construcții Telenești
Ilan Șor
Primar al orașului Orhei
Vasile Ozun
Primar al comunei Bogzești
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.