Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice
Monitorizăm activitatea ANI

Comisia Naţională de Integritate (CNI) are drept obiectiv implementarea mecanismului de verificare şi de control al declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate ale persoanelor care deţin o funcţie de demnitate publică

//...

Socialist cu avere și, în trecut, cu cetățenie română, candidează la Vulcănești pentru un nou mandat

Trei candidați luptă pentru voturile alegătorilor din circumscripția nr. 10 Vulcănești la alegerile deputaților în Adunarea Populară a autonomiei găgăuze (APG), care vor avea loc la 20 noiembrie 2016. Vorbim despre președintele organizației PSRM a raionului Vulcănești, deputatul Roman Tiutin, președintele Societății Orbilor din același raion, Vasilii Tucan, și omul de afaceri Valerii Cernev. 

Comunist, apoi socialist

Actualul deputat Roman Tiutin este liderul socialiștilor din raionul Vulcănești, iar în Adunarea Populară este președintele Comisiei pentru relații externe și administrație publică. Tiutin are 36 de ani și este jurist, cu gradul de magistru în drept. În anul 2011, când făcea parte din Partidul Comuniștilor, a devenit președintele Consiliului Raional Vulcănești, apoi, la alegerile din 2012 pentru Adunarea Populară, a devenit deputat.

În declarația sa de avere depusă la Comisia Electorală de la Comrat, Tiutin declară un venit pentru doi ani de 23 408 de lei din salariul de deputat. „Nu am alte venituri, soția mea câștigă bine”, ne-a explicat deputatul. Atunci când l-am întrebat însă cu ce se ocupă soția sa, el a spus că și ea în prezent este bugetară, activând în cadrul administrației raionale, dar a precizat că anterior a avut o afacere - un salon de frumusețe în Vulcănești, pe care acum îl administrează mama sa. Tiutin spune că nu are venituri de la acel salon, întrucât ar fi transmis toate drepturile unor persoane terțe. 

O barcă cu motor și două automobile

Într-adevăr, datele Camerei Înregistrării de Stat arată că SRL „Rozario”, care aparține familiei Tiutin, a fost creată în anul 2002 și își are sediul în clădirea în care Roman Tiutin a indicat că este domiciliat. Ca fondator și administrator al Întreprinderii apare o persoană pe nume Alexandru Tiutin, care, potrivit unor surse, este fratele deputatului. 

Familia socialistului este bogată în imobile și mașini. Aceasta deține un apartament, o casă la sol, un garaj, o vilă și un teren în raza orașului. Cât privește mijloacele de transport, Roman Tiutin deține o barcă cu motor de marca „Progress” și două autoturisme: o Skoda și un Mercedes Vito. La întrebarea cum de a acumulat atâta avere din salariul de bugetar, deputatul a răspuns că soția sa câștigă bine, dar ar fi și alte cauze: „Eu nu fur nimic, am acasă, la Vulcănești, 260 de găini, 17 porci, 220 de oi. Unele dintre imobile le-am cumpărat, altele mi-au revenit prin moștenire de la tata”. 

Pro-rus cu cetățenie română

Cât privește plecarea sa din Partidul Comuniștilor, după ce a făcut parte din organizația raională Vulcănești a acestuia, Tiutin a spus că el și alți colegi au fost dați afară de fapt, după ce ar fi criticat conducerea formațiunii. El susține că a oricum ar fi plecat, pentru că depusese deja cerere de ieșire din partid. „Nu am vrut să fiu în același partid cu hoții, care se apleacă în fața lui Plahotniuc. După ce Voronin a declarat că îndreaptă vectorul de dezvoltare a țării în direcția Uniunii Europene am început să îl criticăm activ, tot comitetul raional Vulcănești i-a cerut să părăsească funcția de președinte, el a refuzat, apoi tot comitetul a fost dat afară”, spune Tiutin. 

La alegerile din anul 2015 ale bașcanului autonomiei găgăuze, proaspăt ieșit din PCRM, el a fost persoana de încredere a Irinei Vlah, și ea fostă comunistă, dar trecută la socialiști. Chiar dacă este cunoscut ca un susținător activ al aderării Moldovei la Uniunea Vamală, Tiutin a deținut acum câțiva ani cetățenia României. În luna februarie 2014 însă, el a declarat pentru gagauzinfo.md că renunță la această cetățenie pe care ar fi primit-o în anul 1998, pe când era student, după ce cineva i-ar fi propus 150 de dolari ca să își facă pașaport românesc. Tiutin a declarat că a decis să renune la acest pașaport, care de altfel, i-ar fi expirat în anul 2006, deoarece România ar promova „o politică agresivă în privința Republicii Moldova și Găgăuziei”, inclusiv ar înainta „pretenții teritoriale”. 

Candidat care nu și-a indicat casa în declarația depusă la CEC

Un alt candidat din circumscripția nr. 10 este Valerii Cernev, care de meserie este șofer, așa cum indică în declarația de avere depusă la CEC, dar administrează propriul SRL, „Trans-Iuliongrup”. Pentru ultimii doi ani, Cernev indică un venit de doar 20 400 lei și alți peste 43 de mii de lei din darea în arendă a unor bunuri. 

Valerii Cernev nu arată în declarație că ar deține vreo casă, însă în Registrul datelor cadastrale pe numele lui este trecută o casă la sol, situată în orașul Vulcănești, cu o suprafață de 158 m. p. și cu o construcție accesorie. Imobilul i-a fost donat candidatului în anul 2008. Nu se știe cine i l-a donat. Am încercat să aflăm acest lucru, întrebându-l, totodată, și ce imobile dă în arendă, însă Cernev ne-a spus: „Eu n-am înțeles, voi sunteți de la Procuratură?” și a închis.

Candidează pentru a ajuta persoanele cu dizabilități

Al treilea candidat din circumscripția nr. 10 Vulcănești este Vasilii Tucan, în vârstă de 61 de ani, agronom viticultor de meserie. În prezent președintele organizației teritoriale Vulcănești a Societății Orbilor, pe care spune că o conduce de 16 ani. El  a candidat și la alegerile în APG din anul 2012, însă nu a acmulat numărul necear de voturi pentru a accede în legislativul locl. „În numele invalizilor mai candidez o dată”, ne-a declarat Vasilii Tucan. El deține o casă de 30 m. p., un garaj și un teren la Vulcănești. Are, de asemenea, o mașină de marca Kia Rio, despre care spune că i-a fost adusă de către sora sa, care locuiește la Berlin.

Viorica Manole

Preluarea textelor de pe pagina www.moldovacurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.moldovacurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
(0) comentarii
2016-11-01 00:20
Distribuie:

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload

Știri relevante:

Profil candidat: Grigorii Uzun

Profil candidat: Grigorii Uzun
Integritatea în activitatea politică Grigorii Uzun, numărul 37 în lista de candidați ai Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, are 32 de ani și este originar din orașul Vulcănești. Într-o emisiune de la postul public de televiziune din UTA Găgăuzia, Uzun declara că,…//...
(0) comentarii
2019-02-13 18:58
Distribuie:

Profil candidat: Alexandr Suhodolski

Profil candidat: Alexandr Suhodolski
Integritatea în activitatea politică La 7 octombrie curent Alexandr Suhodolski a fost înaintat drept candidat din partea PSRM în circumscripția electorală Comrat. Lider al Organizaţiei teritoriale a PSRM din Găgăuzia, este licențiat în drept. Între 2011 și 2014 a activat în cadrul SRL Gagauz-Gaz, filiala Comrat-Gaz. A fost lider al Asociației Obștești „Tineretul…//...
(0) comentarii
2019-01-20 17:12
Distribuie:

Profil candidat: Ivanna Koksal

Profil candidat: Ivanna Koksal
Integritate în activitatea politică Ivanna Koksal (40 de ani) s-a născut în satul Cazaclia, r-nul Ceadîr-Lunga. Potrivit informațiilor din dosarul depus la Comisia Electorală din Comrat, Koksal este filolog de profesie și a ocupat funcția de redactor șef al Teleradio Găgăuzia (GRT) din iunie până în luna noiembrie 2016. A plecat…//...
(0) comentarii
2019-01-19 20:17
Distribuie:

Top demnitari cu probleme

Iacob Stegărescu
Șef al Secției Construcții Telenești
Ilan Șor
Primar al orașului Orhei
Vasile Ozun
Primar al comunei Bogzești
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.