Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice
Monitorizăm activitatea ANI

Comisia Naţională de Integritate (CNI) are drept obiectiv implementarea mecanismului de verificare şi de control al declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate ale persoanelor care deţin o funcţie de demnitate publică

//...

S-a retras dintr-o afacere prosperă ca să devină preşedinte de raion

După alegerile locale din vara anului curent, în fruntea raionului Străşeni a fost ales democratul Mihai Popa. Psiholog de profesie, Popa s-a lansat în politică la scurt timp după ce a început să facă afaceri. Este fondator a două firme care se ocupă de comerț. Iniţial a fost membru al Partidului Social-Democrat, iar din 2009 este membru al Partidului Democrat (PDM). În prezent este şi preşedinte al organizaţiei teritoriale a acestui partid.

Şi-a început cariera la spitalul de psihiatrie

Mihai Popa, în vârstă de 43 de ani, a absolvit şcoala medicală din Tiraspol. O perioadă a activat la Spitalul clinic de psihiatrie din orașul Codru, municipiul Chişinău, apoi a devenit student la psihologie la Universitatea Pedagogică din Tiraspol, unde şi-a susţinut licenţa în 2007. După absolvirea universităţii a început să activeze în sfera privată, în întreprinderi care, aşa cum ne-a informat însuși Mihai Popa, aveau între 10 şi 150 de angajaţi. „Sunt fondator a două firme, specializate în comerţ şi producţie, „Maxidan” SRL şi „Danicon Trans” SRL, pe care le-am condus până în vara anului curent, când am fost ales în funcţia de preşedinte de raion”, ne-a spus Popa. A fost consilier orăşenesc şi consilier raional pe durata a două mandate. Pentru candidatura sa la funcţia de preşedinte de raion au votat 20 din cei 33 de consilieri raionali. A fost ales cu votul membrilor PDM, PL, PCRM, al unui consilier din cadrul PPEM şi al unui socialist.

Declaraţia de avere și cea de de interese, dar şi datele biografice ale noului preşedinte de raion nu sunt afişate pe site-ul oficial al Consiliului Raional, unde, conform legii, ar trebui să fie afişate, chiar dacă într-un mesaj adresat cetăţenilor, noul preşedinte al raionului susţine că îşi doreşte ca site-ul să devină „o platformă de comunicare deschisă” pentru a rezolva mai eficient problemele cetăţenilor.

Proprietar al unei întreprinderi de milioane

În declaraţia de avere prezentată la solicitarea portalului Moldova Curată, Popa indică un venit lunar de 11 mii de lei, din salariul său de preşedinte de raion şi din salariul soţiei, profesoară la Şcoala de Artă din Străşeni. Dispune de o casă de locuit nefinalizată, cu o suprafaţă de 350 de metri pătrați,  situată în orașul Străşeni, şi de două spaţii comerciale, unul cu o suprafaţă de 100 de metri pătrați, procurat în 1997, şi unul cu o suprafaţă de 6000 de metri pătrați, procurat în 2005. În declaraţie mai indică două autoturisme, unul de model Volkswagen Passat, fabricat în 2008, procurat în 2009 la un preţ de 350 de mii de lei, şi un Mercedes Vario, de 200 mii de lei, procurat în 2012.

SRL „Maxidan”, una dintre întreprinderile în care deţine o cotă de 50%, a fost înregistrată în 2002. Este specializată în domeniul comerțului și prestării serviciilor. Potrivit ultimului raport financiar prezentat de Biroul Naţional de Statistică, în 2012 a înregistrat venituri din vânzări în sumă de 652 100 lei.

Cea de-a doua firmă, SRL „Danicon Trans”, a fost înregistrată în 2011. Mihai Popa este singurul ei fondator. Întreprinderea este specializată în comercializarea materialelor de contrucţie şi producerea articolelor de fierărie. Potrivit ultimului raport financiar de activitate, în 2012 a înregistrat venituri din vânzări în sumă de 2 373 500 lei.

Generos cu partidul

La întrebarea de ce a optat pentru o funcţie cu un salariu mult mai modest în comparaţie cu veniturile obţinute anterior, Popa a declarat că a acceptat să devină preşedinte de raion „din dorinţa de a realiza ceva util pentru oameni”. „Scopul meu este de a schimba lucurile în bine, să demonstrez că poţi face lucruri mari cu posibilităţi mici. Firmele sunt gestionate de angajaţi şi nu mă implic absolut în activitatea întreprinderilor. Din păcate, în raionul Străşeni, ca şi în toată Moldova, suntem acum în criză financiară. Ministerul Finanţelor are o datorie faţă de noi în sumă de 20 de milioane de lei. Am făcut economii aproape că la toate capitolele, am micşorat cheltuielile pentru întreţinere, investiţii în construcţii capitale, la capitolul dotări cu utilaje, în schimb am reuşit aă achităm toate salariile funcţionarilor şi angajaţilor din sfera bugetară pentru luna noiembrie. Nu avem datorii nici faţă de agenţii economici”, ne-a mai spus noul preşedinte al raionului.

Deşi salariul său de preşedinte e de circa 7500 de lei, în campania electorală pentru alegerile din 30 noiembrie 2014 a donat partidului 50 mii de lei, întreg venitul din salarii pentru prima jumătate de an în această funcţie.

Svetlana Corobceanu


 

Preluarea textelor de pe pagina www.moldovacurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.moldovacurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
(0) comentarii
2015-12-25 19:42
Distribuie:

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload

Top demnitari cu probleme

Iacob Stegărescu
Șef al Secției Construcții Telenești
Ilan Șor
Primar al orașului Orhei
Vasile Ozun
Primar al comunei Bogzești
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.