Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice
Monitorizăm activitatea ANI

Comisia Naţională de Integritate (CNI) are drept obiectiv implementarea mecanismului de verificare şi de control al declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate ale persoanelor care deţin o funcţie de demnitate publică

//...

Registrul cadourilor? Nu, nu am auzit

Din februarie 2012, au intrat în vigoare modificarile operate în Codul de conduita a functionarului public si în legislatia cu privire la conflictul de interese care se refera la „atentiile” primite de angajatii din serviciul public, precum si tinerea evidentei acestora într-un registru, care, de altfel, este public.

Asadar, functionarilor publici le este interzis sa solicite sau sa accepte cadouri, servicii, favoruri, invitatii sau orice alt avantaj, destinate personal acestora sau familiei lor. Interdictia nu se aplica în privinta cadourilor a caror valoare nu depaseste limita de 1 000 de lei.

Cadourile, ale caror valoare depaseste limitele stabilite, se transmit în gestiunea institutiei publice respective si se înscriu într-un registru special, informatia din acesta fiind publica. În cazul în care persoana achita contravaloarea bunului primit în calitate de cadou, aceasta îl poate pastra, faptul fiind mentionat în registru contra semnatura.
Care este situatia în raionul Ungheni, cine dintre functionarii publici a auzit despre aceste prevederi si cine le respecta? Raspunsul este unul, pe care, probabil, l-ati intuit. Nimeni.

Consiliul Raional Ungheni: „Nimeni nu da nimic”

„Oare primim cadouri pretioase?”, a exclamat secretarul Consiliului raional, Rodica Litcan. Potrivit ei, functionarii din aparatul presedintelui raionului se bucura de cadouri mai mult simbolice, iar când sunt vizitati de persoane din tarile straine primesc materiale promotionale, tablouri sau alte produse care reprezinta orase, teritorii. Totodata, secretarul spune ca este la curent cu prevederile legilor mentionate, doar ca, deocamdata, nu s-a pus problema tinerii evidentei cadourilor într-o anumita condica.

„Dar ne vom ocupa si de aceasta”, da asigurari Rodica Litcan. Sefa Sectiei administrativ-financiare, Larisa Traila, zice ca nu îsi aminteste sa fi primit vreun cadou care sa fie evaluat pâna la 1000 de lei si mai mult, dar nu cunoaste nici despre modificarile operate în legislatie. „Care cadouri, am numai hârtii, nimeni nu da nimic, poate doar la ziua de nastere o ilustrata, un suvenir, un buchet de flori”, sus?ine func?ionara.
 

„Primim cadouri doar în timpul schimburilor scolare”

?eful adjunct al Directiei raionale de Învatamânt, Tineret si Sport, Galina Gheorghita, ne-a îndemnat sa intram în oficiul directiei în ziua când îsi sarbatoreste ziua de nastere sa ne asiguram ca, în afara de flori, nu primeste nimic altceva. „La mine în birou nu se vine cu cadouri. Chiar si elevii, carora le predau, daca îmi ofera o cutie cu ciocolate, neaparat o servim împreuna. Oricine poate sa o confirme. Eu la tribuna pot sa spun tare si raspicat ca nu am luat niciodata spaga”, afirma ea.
Despre cadourile care pot aparea la directie, Galina Gheorghita mentioneaza ca sunt mai mult pentru suflet: „Iata aceasta sigla am primit-o în timpul schimbului scolar pe care l-am avut cu un liceu din judetul Bistrita, România. E realizata de liceeni si nu cred ca ar avea o valoare materiala, ci mai mult pentru suflet. Da, consider ca registrul e necesar si trebuie sa ne conformam legislatiei”.

Prima inscriptie în acest registru ar fi putut fi cadoul care a fost realizat în numar limitat pe tara - Declaratia de Independenta a Republicii Moldova, afisata pe peretele din biroul directorului institutiei, Alexandru Ciuvaga, daca ar fi primit-o la serviciu. Cu ceva timp în urma, dânsul afirma ca tabloul a fost oferit la ziua sa de nastere de catre o persoana apropiata familiei sale, dar a decis sa îl aduca la serviciu.
 

Primaria orasului Ungheni: „Nu primim si nu oferim cadouri de pret”

Alexandru Ambros, primarul orasului, da asigurari ca în biroul sau nu au fost pâna acum cadouri de pret nici de ziua sa de nastere, nici cu alte ocazii: „Cel care afirma viceversa sa dea argumente”. În plus, zice ca pentru el cadoul nici nu are mare importanta. Chiar si în sânul familiei, de ziua sa de nastere, darurile primite pot sa stea împachetate si doua saptamâni. În dulapul din biroul sau pot fi zarite diferite suvenire, care evoca deplasari în Polonia, Statele Unite ale Americii, Ucraina, Portugalia etc. Primarul povesteste despre obiectele din birou pe care le considera valoroase din punct de vedere spiritual. O icoana cu Maica Domnului care este plasata deasupra dulapului îl pazeste pe primar si a fost daruita de Episcopul de Ungheni si Nisporeni, Petru: „Nu cred sa coste o mie de lei”. O alta icoana, care atârna deasupra usii biroului, o reprezinta tot pe Maica Domnului, inima careia este strapunsa de sapte sageti: „Un cunoscut mi-a daruit-o, a adus-o din Rusia si mi-a spus ca trebuie sa atârne anume deasupra usii”.

Pe site-ul ortodoxia.md este explicat ca icoana respectiva poarta denumirea „Sapte Sageti”, „Profetia lui Simeon” sau „Îmblânzirea inimilor împietrite”. 
În acelasi timp, Alexandru Ambros spune ca nici el nu obisnuieste sa cheltuiasca multi bani pentru cadouri: „E normal sa oferi ceva simbolic, un buchet de flori”. Ca si în celelalte cazuri, evidenta cadourilor primite de functionarii publici din cadrul primariei nu este tinuta. Primarul gaseste o justificare: „Nu am primit daruri costisitoare. Dar de azi înainte vom avea si noi un astfel de registru”.
 

Primaria comunei Buciumeni: „Nu am auzit, nu avem, nu am stiut”

„Prima data aud despre modificarile respective. Nu am stiut ca trebuie sa avem un registru al cadourilor. Multumesc ca mi-ati spus, pentru ca îl vom pregati, doar ca nu sunt sigur ca va fi ceva scris în el”, afirma primarul comunei Buciumeni Filip Petriciuc. El spune ca în sat nu vine nimeni cu cadouri, poate doar o floare sa ofere cineva care îsi aminteste de ziua profesionala sau cea de nastere.
 

IPFS pe raionul Ungheni: „Avem registru, dar nimic nu e notat în el”

Daca la ceilalti respondenti am fost personal si m-am convins ca registrul lipseste, atunci la aceasta institutie am aflat ca registrul cu pricina exista si s-ar afla în sectia resurse umane. Cert e ca deocamdata nimic nu este specificat în el. Explicatia? „Nu am primit niciun cadou care sa depaseasca o mie de lei. La zilele de nastere primim flori, o vaza sau alte cadouri care nu sunt estimate la suma care ar depasi limita stabilita de Guvern”, accentueaza Vitalie Lazar, seful adjunct al institutiei.

În opinia lui, la nivel local, darurile sunt simbolice, nu ating sume mari de bani legea respectiva ar viza mai mult oficialii de rang înalt. Responsabilul a explicat si procedura care ar trebui sa fie respectata de institutiile statului atunci când sunt evaluate darurile. Mai întâi, trebuie sa fie instituita o comisie formata din trei membri, care tine evidenta cadourilor primite de colegi, le evalueaza si asigura pastrarea obiectelor. Totodata, la discretia membrilor comisiei, cadoul care depaseste suma de o mie de lei poate fi returnat, rascumparat sau trecut în gestiune publica.

Oxana Diaconu, ziarul ,,Unghiul“ 

Preluarea textelor de pe pagina www.moldovacurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.moldovacurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
(0) comentarii
2013-07-12 10:27
Distribuie:

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload

Top demnitari cu probleme

Iacob Stegărescu
Șef al Secției Construcții Telenești
Ilan Șor
Primar al orașului Orhei
Vasile Ozun
Primar al comunei Bogzești
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.