Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Proiect de Regulament la ANI. Membrii Consiliului de Integritate vor putea vota prin poșta electronică

Membrii Consiliului de Integritate al Autorității Naționale de Integritate vor putea să voteze de la distanță, prin mail. Acest lucru este stabilit în proiectul de Regulament cu privire la organizarea şi funcţionarea Consiliului de Integritate.

Documentul este discutat deja de două luni de către membrii CI, împreună cu membrii societății civile și nu a ajuns să fie definitivat deocamdată.

”Situații care nu suportă amânare”

Proiectul de regulament prevede că ”în situații care nu suportă amânare, cu titlu de excepție, justificată și specificată expres în hotărârea Consiliului”, votul poate fi exprimat prin poșta electronică. Acest lucru va fi posibil dacă cel puțin 3 membri ai Consiliului optează pentru această opțiune, se mai arată în proiect. Membrii Consiliului vor informa despre adresa de e-mail de la care se acceptă votul. La adoptarea hotărârii prin e-mail se prezumă că sunt prezenți membrii Consiliului care și-au anunțat anterior intenția de a participa la vot.  Procedura de vot prin e-mail trebuie să conțină doar o singură chestiune și pentru fiecare chestiune se inițiază o comunicare prin e-mail separată de vot.

Președintele şedinţei Consiliului va expedia e-mailul tuturor membrilor Consiliului, cu includerea proiectului hotărârii și specificând perioada de votare, prin care va solicita exercitarea votului. El de asemenea trebuie să explice motivele care nu suferă amânare și termenul în care membrii Consiliului urmează să se pronunțe dacă sunt de acord cu procedura de vot prin e-mail, acesta de regulă fiind de până la 3 zile.  În cazul adoptării hotărârii prin e-mail, opțiunea de vot este confirmată prin e-mail-ul expediat, în termenul stabilit, secretariatului Consiliului sau președintelui Consiliului care redirecționează comunicarea în atenția secretariatului.  Lipsa e-mail-ului în termenii prevăzuți reprezintă neparticiparea la vot a membrului Consiliului, mai prevede proiectul de Regulament de funcționare a CI.

Expertă: Votul prin e-mail nu va fi transparent

În opinia Marianei Kalughin, expertă ADEPT, votul prin mail contravine principiului transparenței din Legea cu privire la ANI, care prevede că ședințele Consiliului de Integritate sunt publice, precum și votul este public. Ea a subliniat în cadrul ultimei ședințe a CI, din 24 septembrie, unde s-a dezbătut proiectul de Regulament, că un vot exprimat prin mail nu asigură transparența și că în acest fel, nu va fi sigur că cel care votează prin mail este chiar persoana care are acest drept. Experta și-a exprimat îngrijorarea că pot apărea situații când poate vota cineva în locul unuia dintre membrii CI.

”Nu întotdeauna poți să ai convingerea că tocmai persoana vizată a votat. Noi propunem să fie exclus și să nu se eschivaleze cu un vot exprimat deschis în cadrul unei ședințe publice”, a spus Mariana Kalughin.

De asemenea, experta ADEPT crede că în acest fel va fi mai greu de dovedit, în cazul existenței unor îndoieli în privința votului, modul cum a votat prin poșta electronică membrul CI care a ales această posibilitate. Ea presupune că reprezentanții societății civile vor fi nevoiți să depună cerere pentru a solicita extras de pe adresa de mail, pentru a putea vedea votul, astfel că procedura va deveni mult mai complicată.

Membru CI: Procedura este clar prevăzută în Regulament

Pe de altă parte, unul dintre membrii CI, Oleg Efrim, reprezentant desemnat de Guvern, crede că procedura este, dimpotrivă, foarte bine descrisă în proiectul de regulament și că nu ar exista riscuri în această privință. El a subliniat că membrul CI care va intenționa să voteze prin mail va confirma de la ce adresă își va exprima votul și va confirma că el este cel care a expediat mesajul. Oleg Efrim a mai explicat că această procedură va fi utilizată doar cu titlu de excepție.

”Nu poți s-o folosești în fiecare zi, trebuie să explici de ce optezi pentru asta. Eu greu îmi imaginez acum situația în care am putea aplica această procedură, dar putem face un exercițiu. Iată, noi ne-am adunat cinci oameni în ședință și suntem deliberativi. Dar problema este atât de importantă, încât ar fi bine să se pronunțe și ceilalți doi membri care nu sunt în ședință. De ce nu am putea face asta?”, a întrebat Oleg Efrim.

”Un element de guvernare electronică”

Și reprezentantul Congresului Autorităților Locale în cadrul CI, Viorel Rusu, a susținut menținerea posibilității de vot prin mail în Regulamentul privind funcționarea Consiliului, menționând că este un element de guvernare electronică. ”Deoarece e vorba de un organ colegial, pot apărea situații excepționale. Asta nu înseamnă că noi vom transforma ședințele ordinare ale CI în ședințe prin mail”, a adăugat Viorel Rusu.

Proiectul Regulamentului cu privire la organizarea şi funcţionarea Consiliului de Integritate a început să fie discutat de CI, înainte de a fi aprobat, încă la 23 iulie 2018. Documentul este dezbătut alături de experți ai organizațiilor non-guvernamentale ADEPT și CRJM și de cei din cadrul ANI, în cadrul unei ședințe prelungite de-a lungul a mai mult de două luni.

Natalia Enache

Preluarea textelor de pe pagina www.moldovacurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.moldovacurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
(0) comentarii
2018-09-27 23:23
Distribuie:

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload

Știri relevante:

Democrata Tatiana Golban ar fi fost numită în funcția de șefă interimară a Direcției Educație Buiucani cu încălcarea legislației

Democrata Tatiana Golban ar fi fost numită în funcția de șefă interimară a Direcției Educație Buiucani cu încălcarea legislației
Șefa interimară a Direcției Educație, Tineret și Sport a sectorului Buicani din municipiul Chișinău, Tatiana Golban, ar fi fost numită în funcție, acum o lună, cu încălcarea legii. Cel puțin așa susțin unii juriști, care fac trimitere la Legea privind funcția publică. ”Odinul de numire este de contestat, întrucât Legea este…//...
(0) comentarii
2019-06-21 20:43
Distribuie:

Fostul deputat Corneliu Dudnic ar putea fi verificat de ANI

Fostul deputat Corneliu Dudnic ar putea fi verificat de ANI
Fostul deputat democrat Corneliu Dudnic ar putea deveni subiect al controalelor Autorității Naționale de Integritate (ANI) din cauză că pe vremea când se afla în Parlament (anii 2015 - 2018) a deținut și calitatea de administrator al unei firme. Chiar dacă el neagă acest lucru și spune că firma, de…//...
(0) comentarii
2019-06-18 10:35
Distribuie:

Primul dosar penal al lui Grigore Policinschi, încetat. A expirat termenul de prescripție

Primul dosar penal al lui Grigore Policinschi, încetat. A expirat termenul de prescripție
După 5 ani de examinare în instanțele de judecată, dosarul penal pe numele președintelui raionului Dubăsari Grigore Policinschi, deschis pentru neglijență în serviciu, a fost încetat din cauza expirării termenului de prescripție. Decizia a fost luată în luna aprilie de Curtea de Apel Chișinău, iar o lună mai târziu Policinschi,…//...
(0) comentarii
2019-06-13 01:36
Distribuie:

Top demnitari cu probleme

Iacob Stegărescu
Șef al Secției Construcții Telenești
Ilan Șor
Primar al orașului Orhei
Vasile Ozun
Primar al comunei Bogzești
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.