Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice
Monitorizăm activitatea ANI

Comisia Naţională de Integritate (CNI) are drept obiectiv implementarea mecanismului de verificare şi de control al declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate ale persoanelor care deţin o funcţie de demnitate publică

//...

Primul dosar penal al lui Grigore Policinschi, încetat. A expirat termenul de prescripție

După 5 ani de examinare în instanțele de judecată, dosarul penal pe numele președintelui raionului Dubăsari Grigore Policinschi, deschis pentru neglijență în serviciu, a fost încetat din cauza expirării termenului de prescripție. Decizia a fost luată în luna aprilie de Curtea de Apel Chișinău, iar o lună mai târziu Policinschi, care a făcut parte ani de-a rândul din Partidul Comuniștilor, a devenit președinte al Organizației Teritoriale Dubăsari a Partidului Democrat.

În acest dosar, Policinschi a fost pus sub acuzare pentru neglijență în serviciu, art. 329, al. 1, pentru fapte comise în anii 2007 și 2011. Potrivit hotărârii instanței, această infracțiune face parte din categoria celor ușoare pentru care termenul de prescripție este de 2 ani. Astfel, acest termen a intervenit încă în anul 2013.

”Instanţa de judecată conchide că vinovăţia inculpatului, Policinschi Grigore în comiterea infracțiunii prevăzute de art. 329 alin.(1), Cod penal, a fost stabilită dincolo de orice îndoială. În pofida acestui fapt, Policinschi Grigore urmează a fi liberat de răspundere penală pe motivul expirării termenului de prescripţie”, au notat judecătorii Curții de Apel Chișinău.

Solicitată de Moldova Curată, procurora Djulieta Devder, care a repezentat acuzarea la Curtea de Apel, a declarat că anume procurorii au solicitat instanței să ia o astfel de decizie – încetarea procesului penal, din cauza expirării termenului de prescripție.

Dosarul fusese pornit în baza unui control efectuat de Curtea de Conturi asupra modului cum au fost gestionați banii raionului Dubăsari. ”Conform raportului auditului bugetelor unităților administrativ-teritoriale şi gestionării patrimoniului public din r-nul Dubăsari, aprobat prin Hotărârea Curții de Conturi nr.52 din 21.11.2012, Policinschi Grigore, având o atitudine neglijentă față de obligațiunile sale de serviciu, nu a asigurat organizarea şi ținerea evidenței contabile în conformitate cu actele normative, a costului foilor de odihnă pentru copii în sumă de 499,6 mii lei, în lipsa documentelor justificative a admis efectuarea cheltuielilor în sumă de 494,6 mii lei pentru deservirea ședințelor de lucru, zilelor de comemorare, zilelor profesionale şi altor sărbători. Acțiunile lui Policinschi Grigore au fost încadrate de către procuror în baza art.329 alin.(1) Codul penal, neîndeplinirea sau îndeplinirea necorespunzătoare de către o persoană publică a obligațiilor de serviciu ca rezultat al unei atitudini neglijente sau neconștiincioase față de ele, dacă aceasta a cauzat daune în proporții mari intereselor publice sau drepturilor şi intereselor ocrotite de lege ale persoanelor fizice sau juridice”, se spune în Hotărârea Curții de Apel din 24 aprilie 2019, rămasă definitivă.

Grigore Policinschi a declarat anterior în repatate rânduri că se declară nevinovat.

Al doilea dosar penal – pe rol

În timp ce instanțele examinau acest dosar pe numele său, Grigore Policinschi a fost pus sub acuzare într-un al doilea dosar, pentru abuz în serviciu, în septembrie 2017, fiind încătușat chiar de pe Aeroportul Chișinău, în timp ce revenea din vacanță. În luna martie 2018 dosarul a ajuns déjà în instanța de judecată. Cauza se examinează și acum la Judecătoria Criuleni. Atunci Procuratura Anticorupție a anunțat că Grigore Policinschi ar fi adus statului un prejudiciu ce s-ar ridica la 1,5 milioane de lei, în timp ce conducea raionul Dubăsari. Atunci, Partidul Comuniștilor, din care Policinschi a făcut parte în toate cele 4 mandate de președinte de raion, a acuzat guvernarea democrată că s-ar ocupa de ”represiuni politice”. Însuși învinuitul a respins acuzațiile procurorilor, declarând pentru Moldova Curată că acestea ar fi „greșeli ale procurorilor” și așteaptă ca în instanță să-și demonstreze nevinovăția.

La scurt timp după ce acest dosar a ajuns în instanță, Grigore Policinschi a fost văzut la evenimentele publice organizate de Partidul Democrat, iar la 18 mai 2019 a fost ales președinte al Organizației Teritoriale a PD din Dubăsari.

Grigore Policinschi a fost anterior primar al satului Doroțcaia, localitate aflată în zona de securitate a Republicii Moldova, în vecinătatea imediată a regiunii transnistrene. A făcut parte din Partidul Comuniștilor. Acum își exercită al 4-lea mandat de președinte al raionului Dubăsari. În toate mandatele el a reprezentat Partidul Comuniștilor. Moldova Curată a scris, în anul 2015, un articol în care arăta că Grigore Policinschi și-a angajat fiica în calitate de juristă la Consiliul Raional. Ulterior, Comisia Națională de Integritate a confirmat că demnitarul s-a aflat în situație de conflict de interese.

Viorica Zaharia

Preluarea textelor de pe pagina www.moldovacurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.moldovacurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
(0) comentarii
2019-06-13 01:36
Distribuie:

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload

Știri relevante:

Profil electoral: Alexandru Leșan, candidatul PDM pentru funcția de primar al comunei Coșnița, raionul Dubăsari

Profil electoral: Alexandru Leșan, candidatul PDM pentru funcția de primar al comunei Coșnița, raionul Dubăsari
Alexandru Leșan este candidatul Partidului Democrat pentru funcția de primar al comunei Coșnița, raionul Dubăsari. Leșan s-a mai aflat la cârma primăriei Coşniţa şi anterior între 2007-2011 şi între 2011-2015. În 2011 a fost ales pe listele Partidului Comuniștilor. La alegerile locale din vara anului 2015, a candidat din nou pentru…//...
(0) comentarii
2019-10-19 22:41
Distribuie:

Cazul Policinschi, detalii din anchetă: contract de sute de mii de lei cu un avocat și o licitație care putea fi repetată. ”În judecată am să demonstrez că procurorii au greșit”

Procuratura Anticorupție (PA) a expediat în judecată dosarul penal pe numele președintelui raionului Dubăsari, Grigore Policinschi. PA a anunțat astăzi că demnitarul este învinuit de abuz în serviciu, iar prejudiciul adus statului s-ar ridica la 1,5 milioane de lei. Grigore Policinschi a declarat însă pentru Moldova Curată că aceste învinuiri…//...
(0) comentarii
2018-03-15 15:24
Distribuie:

Președintele raionului Dubăsari – după conflictul de interese admis, acum este bănuit de abuz în serviciu

Președintele raionului Dubăsari – după conflictul de interese admis, acum este bănuit de abuz în serviciu
Președintele raionului Dubăsari, funcționar cu experiență de peste 20 de ani în domeniul administrației publice locale, a fost reținut aseară de procurori, fiind bănuit de abuz în serviciu, prin care ar fi adus daune în proporţii considerabile intereselor publice, şi de depăşirea atribuţiilor de serviciu, soldate cu urmări grave. Anterior…//...
(0) comentarii
2017-09-27 14:01
Distribuie:

Top demnitari cu probleme

Iacob Stegărescu
Șef al Secției Construcții Telenești
Ilan Șor
Primar al orașului Orhei
Vasile Ozun
Primar al comunei Bogzești
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.