Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice
Monitorizăm activitatea ANI

Comisia Naţională de Integritate (CNI) are drept obiectiv implementarea mecanismului de verificare şi de control al declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate ale persoanelor care deţin o funcţie de demnitate publică

//...

Preşedintele Judecătoriei Leova vinde miere la Fabrica de dulciuri “Bucuria”

Pe lângă venitul obţinut din salariu în anul 2015, Petru Vacula, preşedintele instanţei din Leova, a obţinut peste 36 de mii de lei din vânzarea mierii. Judecătorul a vândut producţia apicolă fabricii de dulciuri “Bucuria”.

Petru Vacula a fost numit preşedinte al Judecătoriei Leova în anul 2014. Până atunci magistratul a fost judecător de instrucţie în cadrul aceleiaşi instanţe.

Preşedintele instanţei, proprietar a şapte bunuri imobile

În declaraţia de avere pentru anul 2015, magistratul indică faptul că este titularul unei case de locuit de peste 140 de metri pătraţi şi a trei construcţii accesorii – toate bunurile imobile fiind în oraşul Leova. Toate construcţiile sunt obţinute în anul 1998, când Petru Vacula deţinea funcţia de şef al Secţiei anchetă penală a  Comisariatului de Poliţie din Leova.

Tot în această localitate, judecătorul mai declară un obiect comercial (magazin), edificiul având suprafaţa de peste 141 de m.p. Întrebat dacă funcţionează acel magazin, magistratul a răspuns că familia sa a avut o întreprindere individuală,  care a fost lichidată. “Acum acea clădire este doar ca un depozit şi este folosită ca sală de sport pentru familie”, a declarat judecătorul pentru Moldova Curată.

În declaraţia de avere a magistratului mai sunt indicate câteva terenuri: patru dintre ele fiind agricole, cu suprafaţa totală de 4,78 hectare, şi un alt teren pentru construcţii cu suprafaţa de 6 ari. De asemenea, lângă clădirea magazinului, judecătorul mai declară un teren de circa 5 ari.

Petru Vacula este şi proprietarul unui autoturism de model Honda CR-V, maşină achiziţionată cu trei ani în urmă cu suma de 125 de mii de lei.

Averea din miere

La capitolul venituri, familia Vacula a câştigat anul trecut din salarii peste 163 de mii de lei, alte peste 51 de mii de lei constituie pensia anuală a magistratului ca fost poliţist. Preşedintele instanţei din Leova a mai declarat suma de circa 36 de mii de lei obţinută din “vânzarea producţiei agricole”, despre care a precizat că este miere. “Surplusul de miere care l-am avut timp de doi ani l-am dat la fabrica de dulciuri “Bucuria”. Nu am voie să am afaceri, dar pot să am nişte iepuraşi pe lângă casă sau albini ca să mă dezdoi sâmbăta şi duminica”, a spus magistratul.

Ştefan Condratiuc, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Apicultorilor din Moldova, a declarat pentru Moldova Curată că o persoană fizică poate comercializa miere unui agent economic.

Reprezentanţii fabricii “Bucuria” au menţionat că persoana fizică care vrea să vândă fabricii  mierea de albini, prezintă şi următoarele documente: autorizaţie sanitar - veterinară de funcţionare (dacă prisaca este autorizată); certificat de înregistrare a prisăcii de albini, emis de Primăria locală; certificat sanitar-veterinar (formularul nr.2) eliberat de Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor; raport emis de laboratoarele de încercări a produselor alimentare autorizate.

Petru Vacula a absolvit Facultatea de Drept la Academia de Poliţie „Ştefan cel Mare”. Timp de 18 ani, el a fost angajat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), activând în Comisariatul de Poliţie din Leova. Acolo a deţinut mai multe funcţii: de la ofiţer de sector până la comisar adjunct. Timp de doi ani însă Petru Vacula a deţinut funcţia de comisar al Comisariatului de Poliţie din raionul Cantemir.

Lilia Zaharia

Preluarea textelor de pe pagina www.moldovacurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.moldovacurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
(0) comentarii
2016-05-10 09:17
Distribuie:

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload

Top demnitari cu probleme

Iacob Stegărescu
Șef al Secției Construcții Telenești
Ilan Șor
Primar al orașului Orhei
Vasile Ozun
Primar al comunei Bogzești
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.