Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice
Monitorizăm activitatea ANI

Comisia Naţională de Integritate (CNI) are drept obiectiv implementarea mecanismului de verificare şi de control al declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate ale persoanelor care deţin o funcţie de demnitate publică

//...

Președintele Judecătoriei Cantemir și-a cumpărat un automobil de 400 000 lei din economii și împrumuturi de la rude

Președintele Judecătoriei raionului Cantemir, Tudor Berdilă, și-a achizționat anul trecut un automobil în valoare de aproape 400 de mii de lei (aproximativ 18 000 euro), sumă care îi depășește de două ori veniturile oficiale din salariul de magistrat. Solicitat de Moldova Curată, judecătorul s-a arătat indignat de faptul că ne interesăm de sursa din care a reușit să își cumpere BMW-ul fabricat în 2008, menționând că există probleme mai importante pe care ar trebui să le abordeze presa.

Judecător: ”Pot să-mi permit la vârsta de 54 de ani să am și eu un automobil ca să mă ”cătăi”?

”Câte Porshe-uri și câte BMW-uri sunt în republică, pe toți îi întrebăm de unde au bani? Uitați-vă pe site-ul instanței de judecată și o să vedeți că tot părul meu e alb, la vârsta de peste 54 de ani”, s-a indignat magistratul. Totodată, judecătorul a făcut trimitere la declarația sa de avere din anul 2014, unde avea indicat un cont deschis în 1999, cu economii pe el de 8000 de euro. Acest cont nu apare, însă, în declarația anterioară, din anul 2013, deși magistratul afirmă că acestea ar fi fost economiile sale de o viață. ”Nu mă interesează dacă apare sau nu apare, puteți să veniți la instanță, puteți să veniți și acasă, să întrebați locuitorii raionului Cantemir”, a menționat Tudor Berdilă. Referitor la automobilul proaspăt achiziționat, judecătorul a explicat că are nevoie de el, în primul rând, în interes de serviciu. ”Pot să-mi permit la vârsta de 54 de ani să am și eu un automobil ca să mă ”cătăi”? Că de 11 ani mă ”cătăi” între Cahul și Cantemir, și pe ghețuș, și pe ploaie, și pe ninsoare și nimeni nu mă întreabă cu ce mă duc și cum vin. Nu mă jelui, dar asta-i viața”, a spus cu supărare magistratul.

Ajutor bănesc de la fiică și împrumuturi de la nepoți

Președintele Judecătoriei Cantemir  a adăugat că  primește ajutor financiar din partea fiicei sale, stabilită în Statele Unite. ”Am numai un copil care lucrează în America la o firmă internațională, e bine din punct de vedere financiar, alți copii nu am, alte cheltuieli nu am, din contra, fiica mă susține pe mine, câteodată. Mă rog la Dumnezeu să îi dea sănătate, să scap de instanțele astea de judecată și, posibil, și de țara asta, să nu mai știu unde este Republica Moldova. Eu sunt sur la cap, sunt trecut prin viață și cunosc de toate. Vă doresc și dumneavoastră să aveți starea mea financiară și să aveți copii bine așezați în viață, cum am eu”, a menționat magistratul.

Potrivit declarației de venituri și proprietăți pentru anul 2015, și soția lui Tudor Berdilă a beneficiat de un cadou de 3000 de dolari, de la fiică.

În declarația pentru 2015, Tudor Berdilă indică mai multe împrumuturi fără dobândă în euro și în lei. Este vorba despre 7000 de euro împrumutați de la 3 persoane fizice și 28 000 de lei, de la o altă persoană. Magistratul a explicat că le-a luat de la nepoții săi, stabiliți în mai multe țări europene. ”Sunt cel mai mic în familie, nepoții sunt de la surorile mai mari și mă stimează”, a ținut să precizeze judecătorul.

Un venit de 2000 de euro Tudor Berdilă a obținut din vânzarea unui automobil de tip Nissan Primera, pe care îl declarase în 2014 ca fiind utilizat în comodat. Judecătorul a spus că automobilul îi aparținea fiicei, dar ea nu are nevoie de acești bani. Judecătorul mai deține în proprietate o construcție locativă cu suprafața 0,0853 ha, dobândită în anul 2009, un teren agricol cu suprafața de 0,73 ha, dobândit în anul 2004, prin decizia primăriei comunei Andrușul de Sus, raionul Cahul, și o casă de locuit cu suprafața de 144 m.p. în valoare de 238 036 lei, dobândită în anul 2009.

În final, magistratul ne-a sfătuit să abordăm subiecte mai ”serioase”. ”Scrieți niște articole ceva mai de bine, ocupați-vă de educația populației!” ne-a sugerat judecătorul.

Aflat în vizorul CNI, dar cu dosarul clasat

Anul trecut, președintele Judecătoriei Cantemir s-a aflat în vizorul Comisiei Naționale de Integritate, care a constatat, în luna iulie 2015, că judecătorul nu declarase un teren pentru construcții cu suprafața de 0,077 ha, și o casă de locuit individuală, cu suprafața de 86,9 m.p. De asemenea, nu era indicat în declarația de avere faptul că magistratul ia în chirie automobilul Nissan Primera și nici faptul că soția sa deține un mijloc de transport  de model VAZ 21091, fabricat în 1991. Din declarația judecătorului lipseau și șapte conturi bancare, cu sume nesemnificative pe ele. Cu toate acestea, CNI a dispus clasarea cauzei în legătură cu lipsa încălcării intenționate a regimului juridic al declarării veniturilor și proprietății pentru perioada anului 2013. ”Comisia consideră că omisiunile admise în conținutul declarației depuse sunt neesențiale și nu s-au produs cu rea-credință”, se arată în actul de constatare al CNI.

Natalia Enache

 

Preluarea textelor de pe pagina www.moldovacurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.moldovacurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
(0) comentarii
2016-07-20 21:39
Distribuie:

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload

Top demnitari cu probleme

Iacob Stegărescu
Șef al Secției Construcții Telenești
Ilan Șor
Primar al orașului Orhei
Vasile Ozun
Primar al comunei Bogzești
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.