Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice
Monitorizăm activitatea ANI

Comisia Naţională de Integritate (CNI) are drept obiectiv implementarea mecanismului de verificare şi de control al declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate ale persoanelor care deţin o funcţie de demnitate publică

//...

Preşedinte de raion şi, în acelaşi timp, administrator de firme?

Nicolae Chendighilean, preşedintele raionului Basarabeasca, este bănuit că, în timp ce exercita această funcţie, era şi administrator la două firme, lucru interzis de legislaţie. La sfârşitul lunii trecute Comisia Naţională de Integritate(CNI) a iniţiat un control pe numele lui, deoarece oficialul nu a indicat în declaraţia de avere pentru anul 2012 că ar fi deţinut şi funcţia de preşedinte de raion, dar şi pe cea de administrator la două firme.


Anul 2012 a fost sărac pentru familia preşedintelui raionului Basarabeasca, Nicolae Chendighilean. Cel puţin, acest lucru reiese din declaraţia de avere a oficialului. Potrivit documentului, venitul obţinut de familia acestuia în anul 2012 a fost de doar circa 13 mii de lei: 6 820 de lei constituind salariul preşedintelui de raion (570 lei lunar) iar 5 983 de lei fiind indemnizaţia pe care a ridicat-o soţia acestuia.

Venituri mici, proprietăţi multe

La capitolul „Bunuri imobile”, Nicolae Chendighilean indică în declaraţie că deţine cinci terenuri şi este proprietarul unui apartament de 117 metri pătraţi, are trei spaţii comerciale de producţie şi alte altor două clădiri, acestea din urmă fiind menţionate la categoria „altă avere imobilă”.

Preşedentele raionului mai specifică în declaraţie că este posesorul unui autoturism de macra „Mazda E 220”, dobândit în anul 2003. Tot aici, funcţionarul scrie că deţinere 100% de acţiuni în Societatea Comercială „Alfa şi KO”.

Dorian Taşcă, şeful Oficiului Teritorial Hânceşti al Cancelariei de Stat (OTC), susţine că, până în luna decembrie 2013, Nicolae Chendighilean deţinea funcţia de preşedinte al raionului Basarabeasca, fiind totodată şi administratorul a două societăţi comerciale.

„Este incompatibilitate de funcţii, iar atunci când oficialul a obţinut statut de persoană cu funcţie de demnitate publică, trebuia să renunţe la administrarea acestor firme”, susţine Galina Bostan, expertă anticorupţie.

A făcut modificări în actele firmelor?

Drept urmare a sesizării OTC Hânceşti, la 20 decembrie 2013, CNI a iniţiat un control pe numele lui Nicolae Chendighilean, iar instituţia urmează să constate dacă acesta a încălcat sau nu regimul juridic al incompatibilităţii.

În documentul emis la 22 noiembrie 2013 de Camera Înregistrării de Stat din Moldova(CÎS) este menţionat că Nicolae Chendighilean figurează în calitate de asociat şi administrator al firmelor „Ecoetalon” şi „Alfa şi KO”. Cu 20 de zile mai târziu, după ce OTC Hânceşti a sesizat CNI, Nicolae Chendighilean nu mai figura ca fondator şi administrator la aceste firme.

Menţionăm că oficialul nu indică niciun venit care l-ar fi obţinut în urma administrării firmelor invocate de OTC Hânceşti.

Totodată, preşedintele raionului Basarabeasca recunoaşte că este fondatorul celor două firme, însă susţine că societăţile comerciale erau administrate de altcineva. De asemenea, el specifică faptul că nu a obţinut venituri prea mari de la aceste firme. „Venitul de la prima firmă a fost unul nesemnificativ, însă a doua firmă nu a activat niciodată”, mai spune oficialul.

Preşedinte „la pătrat”

Preşedintele raionului Barasabeasca este şi preşedintele Organizaţiei Teritoriale Basarabeasca a Partidului Democrat, fapt ce nu este indicat în declaraţia de interese personale pentru anul 2012, deşi în document este menţionat că subiectul declarării trebuie să indice calitatea sa de fondator sau de membru în organele de conducere, administrative, revizie sau control în cadrul unor oragnizaţii necomerciale sau partide politice.

Anatolie Donciu, preşedintele CNI, susţine că, în cazul în care se constată că preşedintele a obţinut venituri din alte activităţi decât cele prevăzute de cadrul legislativ, acesta poate fi cercetat şi pentru tăinuirea averilor. „Persoana cu funcţie de demnitate publică trebuia să menţioneze, atât în declaraţia de avere, cât şi în cea de interese personale, că deţine cote-părţi în societăţi comerciale sau că are alte activităţi remunerate”, spune preşedintele CNI.

Ce îl aşteaptă pe Chendighilean?

În cazul în care CNI va constata că preşedintele a obţinut venituri în urma administrării firmelor, însă nu le-a declarat, acesta riscă o amendă de până la 12 mii de lei. Totodată, Nicolae Chendighilean ar putea fi revocat din funcţie în cazul în care CNI va depista incompatibilitate de funcţii.

Amintim că democratul Nicolae Chendighilean a fost ales în funcţia de preşedinte al raionului Basarabeasca în luna noiembrie 2012, după ce fostul conducător Ilie Cernăuţan, desemnat din partea Partidului Comuniştilor, a fost demis fiind bănuit de luare de mită.


Lilia Zaharia

Preluarea textelor de pe pagina www.moldovacurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.moldovacurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
(0) comentarii
2014-01-15 16:02
Distribuie:

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload

Top demnitari cu probleme

Iacob Stegărescu
Șef al Secției Construcții Telenești
Ilan Șor
Primar al orașului Orhei
Vasile Ozun
Primar al comunei Bogzești
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.