Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice
Monitorizăm activitatea ANI

Comisia Naţională de Integritate (CNI) are drept obiectiv implementarea mecanismului de verificare şi de control al declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate ale persoanelor care deţin o funcţie de demnitate publică

//...

Președinta Judecătoriei Dondușeni, Lilia Țurcan, a luat un credit de 1 700 000 lei pentru restaurantul fiicei sale

Președinta Judecătoriei Dondușeni, Lilia Țurcan, a luat pe numele său un credit în valoare de 1 700 000 lei, pe care urmează să îl ramburseze în decursul a 10 ani, cu o dobândă de 10 la sută. Chiar și dacă nu am lua în calcul rata dobânzii, magistrata ar urma să întoarcă lunar, până în 2024, peste 14 mii de lei, adică salariul său mediu lunar. Solicitată de Moldova Curată, Lilia Țurcan s-a arătat indignată de faptul că îi adresăm asemenea întrebări și a spus că a luat împrumutul pentru fiica sa, care ar urma să achite datoria.

”Dumneavoastră vă vârâți în viața noastră privată? Eu am făcut declarația, peste tot a fost controlat, de toate organele și se vede cum se întoarce (creditul). Totul e justificat, dacă nu era justificat, demult eram chemată pe la alte organe. Eu am luat pentru cineva, pentru fiica mea. Care-i întrebarea? Ea deține un edificiu și are bani de unde întoarce”, a explicat magistrata.

Fiica judecătoarei, Carolina Țurcan, deține două firme. Prima este SRL „Cavali-Nord”, care administrează un restaurant în Dondușeni, cu aceeași denumire – ”Cavali”. Potrivit judecătoarei, fiica sa a primit acest restaurant în calitate de moștenire de la buneii săi, adică de la părinții judecătoarei. Magistrata a refuzat să explice de ce a luat creditul de 1 milion 700 de mii de lei pe numele său, deși acesta este destinat firmei fiicei sale. De asemenea, ea nu a vrut să explice ce bun a pus în gaj pentru a beneficia de un credit atât de mare, ținând să precizeze doar că ea, personal, nu deține nimic, aceasta find proprietatea fiicei. ”Totul e declarat, totul e controlat și asta chiar e întrebarea mea personală și nu este de competența dumneavoastră. Ați înțeles? N-am furat, n-am amăgit și n-am dat hotărâri ilegale și nu m-am folosit de serviciul meu. Am avut părinți care mi-au lăsat ce mi-au lăsat și nu trebuie să vă dau dumneavoastră declarații”, a explicat judecătoarea.

Fiica – studentă și proprietară de restaurant

Menționăm că până în 2014, Lilia Țurcan indica în declarația sa de avere și venitul și proprietățile fiicei sale, la rubrica persoane aflate la întreținere. Din 2015 datele despre fiica sa deja lipsesc din declarație. Magistrata a explicat că până în 2014 fiica sa era studentă, de aceea a indicat numele ei la rubrica ”persoane aflate în întreținere”. Carolina Țurcan a înregistrat un venit de 45 000 lei în 2014, potrivit declarației depuse de mama ei, judecătoarea Lilia Țurcan.

Fiica magistratei mai este și fondator la Gospodăria Țărănească ”Carolina Țurcan”, primită tot în calitate de moștenire de la bunei, dar și proprietara unui tractor în valoare de 300 000 lei, achiziționat în 2012 prin programul 2KR, precum și a 6 loturi de teren agricol și a două construcții comerciale, primite tot prin moștenire.

Menționăm că judecătoarea Lilia Țurcan are un istoric de creditare bogat. În declarația pentru 2013, magistrata indica un credit luat pe numele său în 2011 de la Moldincombank, în valoare de de 600 000 lei, unul alt credit de 30 000 lei, luat în 2013, precum și unul în valoare de 300 000, pe care l-a contractat fiica sa, Carolina, în 2011.

Două autombile în mandat: ”Judecătorii trebuie să meargă cu căruța și încălțați în ciubote?”

Magistrata mai deține două automobile pe care le folosește prin mandat. Este vorba despre un autoturism de marca Mitsubishi Pajero Sport, fabricat în 2010, achiziționat în 2011, în valoare de 32 000 de dolari, și de un automobil de marca Şkoda Octavia, fabricat în 2010, achiziționat în același an, în valoare de 14 000 de euro.

Magistrata a explicat că una dintre mașini i-ar aparține firmei pe care o gestionează fiica sa și că ea o folosește în bază de mandat, iar alta îi aparține soțului. Într-adevăr, automobilul de tip Mitsubishi Pajero Sport este indicat ca fiind al soțului său, dar – tot prin mandat și nu în proprietate. Întrebată din ce resurse a reușit să își achiziționeze soțul său mașina, Lilia Țurcan s-a arătat din nou supărată. E a ținut să precizeze că soțul său are un salariu mare, precum și pensie de la Ministerul Afacerilor Interne.

”Soțul a lucrat toată viața și nu are voie să aibă automobil? Care-i întrebarea? Soțul meu are salariu foarte mare, uitați-vă mai bine, are pensie, este fost polițist. Adică, judecătorii trebuie să meargă cu căruța și încălțați în ciubote? Să vă întreb, dumneavoastră aveți mașină prin mandat? Precis că aveți. Ai s-o ai. Când ai să ai vârsta mea de 50 de ani, ai s-o ai”, s-a răstit în final judecătoarea. Precizăm că venitul anual din salariu al soțului său, Vasile Țurcan, a fost de 56 434 lei în 2015, la care se adaugă o pensie de 30 112 lei. Lilia Țurcan mai deține la Dondușeni o casă de locuit cu suprafața de 172 m. p., în valoare de 180 000 lei, însă nu a indicat anul dobândirii, și trei terenuri. În 2014, aceasta indica și un apartament achiziționat în același an, cu suprafața de 52 m. p., în valoare de 268 992 lei, dar acesta nu mai apare în declarația din 2015.

Supărată pe presă: ”Jurnaliștii nu au ce face și știu numai să facă probleme

Lilia Țurcan s-a arătat indignată de faptul că am îndrăznim să îi adresăm întrebări referitoare la averea familiei sale, menționând că aceasta ar fi o chestiune personală. ”Eu chiar mă revolt, eu în primul rând nu știu cine sunteți dumneavoastră la telefon. Eu nu-mi dau seama cu cine vorbesc. Aveți vreun document, vreo legitimație care vă legiferează în fața mea, ca eu să vă răspund la întrebări? Poate să mă sune oricine. Mai dați-vă seama, de parcă sunt în fața anchetatorului! Eu v-am răspuns normal la prima întrebare. Dar, nu – că merge a doua, merge a treia, merge a patra. Un om nu poate să fie interogat de nimeni, până nu este asistat de un avocat.

Știți ce vor jurnaliștii? Nu aveți ce face și, iaca, ați intrat pe magistrat.md, și începeți: azi să-i fac o problemă lui Țurcan, mâine îi fac probleme lui Poalelungi, și eu mi-am făcut un plus acolo că-s jurnalist”, a dat replica magistrata.

Ea a ținut să îi ia apărarea și președintelui raionului Dondușeni, despre care Moldova Curată a scris anterior, menționând că ”nu-i frumos” ceea ce s-a menționat în material. ”Ați mai scris despre președintele raionului, care muncește o viață, cele mai multe investiții le-a făcut firma lui și noi primim salarii din asta, și l-ați denigrat din cap până în picioare! Nu-i frumos! Nu căutați să faceți PR pe informație negativă, spuneți ce se mai face și pozitiv în țara asta”, ne-a sfătuit pe final judecătoarea.

Lilia Țurcan este judecător la Dondușeni din 1994. În 2010 a devenit președinte de instanță, iar în 2014 a fost reconfirmată în funcție pentru încă 4 ani.

 

Natalia Enache

Preluarea textelor de pe pagina www.moldovacurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.moldovacurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
(1) comentarii
2016-09-22 10:10
Distribuie:

grigore.pe@gmail.com

29.01.2017
19:13
La comanda unui interlop-milionar din Donduşeni pe nume Vasile Cubei, mi-a fost fabricat un dosar de către prietenii săi, interlopi de la IP Donduşeni. Cauza a fost judecată de judecătoarea amintită în articol, președinta judecătoriei Dindușeni Lilia Țurcan. Decizia ei a fost susținută și de Curtea de Apei Bălți și de Consiliul Superior al Magistraturii. Acest dosar poate face puțină lumină peste averile acestei judecătoare. În acest scop o să vă trimit ceva din materialele dosarului pentru ca publicul să afle despre profesionalismul acestei judecătoare. Grigore Galearschi - victimă a regimului totalitar-comunist, invalid de gr. II-i, care mai are în grijă soția nevăzătoare, invalidă de gr. I-i.

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload

Știri relevante:

Președintel raionului Basarabeasca este verificat de ANI

Președintel raionului Basarabeasca este verificat de ANI
Președintele raionului Basarabeasca, Piotr Pușcari, este verificat de Autoritatea Națională de Integritate (ANI) in cadrul a trei proceduri de control: două privind eventuale incălcări ale regimului de declarare a conflictelor de interese și al restricțiilor și una referitoare la declararea veniturilor și intereselor personale.  Autoritatea a pornit controlul la 1 noiembrie…//...
(0) comentarii
2019-11-11 21:23
Distribuie:

ALEGERI LOCALE, TURUL DOI: candidați și interese

ALEGERI LOCALE, TURUL DOI: candidați și interese
În turul doi al alegerilor locale, care se va desfășura pe 3 noiembrie 2019, au acces și unii candidați care au la activ conflicte de interese recunoscute de autoritatea de profil. În unele orașe sunt pretendenți care, anterior, ocupând funcții publice, au încheiat contracte de achiziții cu firmele familiei sau…//...
(0) comentarii
2019-11-01 17:38
Distribuie:

CANDIDAT: ION COTOMAN, BLOCUL ELECTORAL ”ACUM”

CANDIDAT: ION COTOMAN, BLOCUL ELECTORAL ”ACUM”
Integritatea în activitate politică Ion Cotoman candidează din partea Blocui ”ACUM” pentru funcția de primar al comunei Bălăbănești din raionul Criuleni. El îl va înfrunta în turul doi al alegerilor locale din 3 noiembrie pe Ion Nistrean, candidatul democraților. Ion Cotoman este economist de profesie. Este administratorul firmei ”Antares-Agro” SRL.…//...
(0) comentarii
2019-11-01 16:51
Distribuie:

Top demnitari cu probleme

Iacob Stegărescu
Șef al Secției Construcții Telenești
Ilan Șor
Primar al orașului Orhei
Vasile Ozun
Primar al comunei Bogzești
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.