Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice
Monitorizăm activitatea ANI

Comisia Naţională de Integritate (CNI) are drept obiectiv implementarea mecanismului de verificare şi de control al declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate ale persoanelor care deţin o funcţie de demnitate publică

//...

Noua secretară de stat la Mediu e vechea ministră verificată de CNI

Noua secretară de stat la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului este vechea viceministră, apoi ministră liberală Valentina Țapiș. Funcționara s-a aflat în vizorul Comisiei Naționale de Integritate (în prezent - ANI) în anul 2014, după ce Moldova Curată a scris că ea nu-și declarase, doi ani mai devreme, toate averile. Pe atunci viceministră a Mediului, Valentina Țapiș omisese din declarația de avere o casă construită în curtea locuinței sale din suburbia Codru a capitalei. Atunci funcționara a spus că în acea casă locuiește tatăl său și că din acest motiv a uitat să o indice. 

În actul de constatare emis de CNI la 21 noiembrie 2014 se spune că Valentina Țapiș nu a indicat  în declarația de avere pentru anul 2013 terenul aferent casei, dar și costul corect al unui autoturism Toyota, fabricat și cumpărat, în credit, în același an - 2013. Astfel, funcționara a scris că familia sa a procurat autoturismul Toyota cu prețul de 401 428 de lei, însă, în timpul controlului, s-a constatat că în total, familia încheiase un contract de 534 166 de mii de lei. „La completarea declarației neintenționat a fost comisă o greșeală mecanică. În declarație a fost introdusă suma împrumutului bancar și nu costul autoturismului”, a explicat Valentina Țapiș angajaților de la CNI. 

Până la urmă, CNI a clasat cazul, notând că omisiunile admise sunt „ne-esențiale și nu s-au produs din rea-credință”.

Valentina Țapiș a exercitat funcția de viceministră a Mediului din anul 2012 până în anul 2014, iar anterior, potrivit CV-ului său, activase în funcții publice, în cadrul structurilor Inspectoratului Ecologic de Stat din componența Ministerului Mediului.

La 6 iunie 2014 a devenit ministră a Mediului în Guvernul Iurie Leancă, după ce Partidul Liberal i-a retras sprijinul politic fostului ministru, Gheorghe Șalaru. Valentina Țapiș și-a pierdut funcția odată cu demisia Guvernului Leancă, la 10 decembrie 2014. La 23 iulie 2015 a fost numită în funcția de șefă a Serviciului audit intern al Consiliului Suprem pentru Știință și Dezvoltare Tehnologică a Academiei de Științe a Moldovei. Peste un an, la 6 iunie 2017, a fost numită șefă a Direcției politică și cooperare regională a Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Construcțiilor.

Viorica Manole

 

Preluarea textelor de pe pagina www.moldovacurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.moldovacurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
(0) comentarii
2017-12-20 15:50
Distribuie:

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload

Top demnitari cu probleme

Iacob Stegărescu
Șef al Secției Construcții Telenești
Ilan Șor
Primar al orașului Orhei
Vasile Ozun
Primar al comunei Bogzești
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.