Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice
Monitorizăm activitatea ANI

Comisia Naţională de Integritate (CNI) are drept obiectiv implementarea mecanismului de verificare şi de control al declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate ale persoanelor care deţin o funcţie de demnitate publică

//...

Mașinile primăriei Hâncești sunt alimentate cu produse petroliere de la firma fiului primarului, Alexandru Botnari

Firma PETROCUB&CO SRL, specializată în comercializarea produselor petroliere și în care are acțiuni fiul primarului orașului Hâncești, Alexandru Botnari, a câștigat în doar doi ani contracte de circa 2,5 milioane de lei la licitațiile organizate de stat. Două dintre aceste contracte, în valoare de circa 400 de mii de lei, au fost încheiate chiar cu Primăria Hâncești. Alexandru Botnari spune că aceste concursuri de achiziții au fost transparente, că el nu a făcut parte din comisia de selectare a agentului economic, ci doar a semnat contractele de procurare a produselor petroliere.

În anul 2002 firma PETROCUB&CO SRL a fost fondată de Alexandru Botnari, primarul de Hâncești, alături de alte cinci persoane. În prezent însă acțiunile primarului sunt deținute de fiul său, care are același nume, Alexandru Botnari. Potrivit portalului Openmoney.md, această firmă, cu sediul în orașul Hâncești, are activități precum ”importul şi (sau) comercializarea preparatelor chimice şi biologice pentru protecţia plantelor şi a stimulatoarelor de creştere a plantelor, importul şi/sau comercializarea cu ridicata şi/sau cu amănuntul a benzinei, motorinei şi/sau a gazului lichefiat la staţiile de alimentare”.

 

 

 

Contracte ”grase” cu instituții ale statului

Potrivit portalului Agenției Achiziții Publice, in anul 2016, firma a câștigat concursuri publice la câteva instituții de stat. În luna martie 2016, Institutul de Fitotehnie Porumbeni a încheiat un contract de circa 832 de mii de lei. Peste un an, în februarie 2017, Institutul de Fitotehnie Porumbeni a avut din nou nevoie de carburanți, dar nu a schimbat agentul economic. Firma a beneficiat de un nou contract, de această dată de peste 911 de mii de lei. Întrebat cum se face că doi ani la rând instituția a încheiat contracte cu aceeași firmă, Pintilie Pârvan, fostul director al Institutului de Fitotehnie Porumbeni a declarat că toate concursurile de achiziții au fost realizate într-un mod corect, însă acum nu mai conduce această instituție ca să ne poată da detalii.

Încheierea consecutivă a contractelor cu aceeași firmă se constată și la Întreprinderea pentru silvicultură ”Hâncești-Silva”. Astfel, în anul trecut în luna ianuarie, dar și la începutul anului curent, întreprinderea a încheiat cu firma PETROCUB&CO SRL două contracte în valoare totală de circa 400 de mii de lei.

Gheorghe Rotaru, directorul Întreprinderii pentru silvicultură ”Hâncești-Silva”, a declarat pentru Moldova Curată că în acești doi ani, în afară de compania PETROCUB&CO SRL, întreprinderea mai cumpără produse petroliere de la un alt agent economic, doar că firma apropiată primarului are puncte de aprovizionare și în localitățile îndepărtate ale raionului, spre deosebire de alți ofertanți.

Alte două contracte, în valoare totală de 336 de mii de lei, au fost câștigate de PETROCUB&CO SRL în anii 2016 și 2017, atunci când Primăria orașului Hâncești a anunțat concursuri publice de achiziționare a produselor petroliere. Noua lege privind achizițiile publice prevede expres că autoritatea contractantă este obligată să evite apariția unui conflict de interese, pentru a nu admite concurența neloială.

Alexandru Botnari: ”Eu nu particip în comisie, doar semnez contractele”

Primarul ne-a asigurat că nu poate fi vorba de un conflict de interese, deoarece el nu a făcut parte din comisia de selectare a ofertantului, ci doar a încheiat contractele de achiziții. ”Eu nu particip în comisie când e vorba de vreo rudă, pentru a nu fi în conflict de interese. Doar semnez contractele. Înainte de a fi primar, am avut aici 56% din acțiuni. La moment, de circa trei ani, i-am donat feciorului, care deține doar 8 la sută”.

Alexandru Botnari a menționat că, prin intermediul acestei firme, primăria a fost ajutată în ultima perioadă. ”Firma ”Petrocub” este finanțatorul clubului sportiv local ”Petrocub”, care finanțează echipa de fotbal în divizia națională de Judo, unde avem campioni europeni, iar costurile depășesc suma de un milion de lei. Cu trei luni în urmă, firma ”Petrocub” a donat Primăriei o mașină specială care curăță străzile, în sumă de 30 de mii de euro. Firma este un agent economic local, iar toate impozitele rămân aici, în bugetul local, dar nu la Chișinău, precum alte companii petroliere”, a precizat primarul.

Edilul a mai specificat că este păgubaș de când este în funcția de primar. ”Prin funcția pe care o dețin de 15 ani, cea de primar, eu și familia mea am avut doar de pierdut, dar nu de câștigat. Puteți verifica orice”, a conchis alesul local.

Expertă anticorupție: ”Primarul a încălcat prevederile legale referitoare la modul de declarare și soluționare a conflictului de interese”

În opinia expertei anticorupție Mariana Kalughin, primarul ar fi încheiat acele contracte fiind în conflict de interese. ”Prin semnarea unui contract se înțelege încheierea unui act juridic. În sensul art. 12 alin. (3) din Legea nr. 133 din 17.06.2016 privind declararea averii și intereselor personale, conflictul de interese real apare în cazul în care subiectul declarării este chemat să încheie direct un act juridic, în care are interese personale și care influențează sau pot influența exercitarea imparțială și obiectivă a mandatului. Astfel, prin semnarea contractului, primarul a încheiat un act juridic, încălcând prevederile legale referitoare la modul de declarare și soluționare a conflictului de interese. Potrivit art. 12 alin. (7) din legea menționată, primarul avea obligația să informeze Autoritatea Națională de Integritate (ANI) imediat, dar nu mai târziu de trei zile de la data constatării, despre situația de conflict de interese real în care se afla”, a specificat experta.

ANI ar putea examina acest caz

Întrebat dacă în acest caz poate fi vorba de un eventual conflict de interese, când Primăria orașului Hâncești a încheiat contracte publice cu firma fondată de primar, iar după mai mulți ani acțiunile sunt donate fiului său, Eugeniu Vițu, șeful serviciului comunicare din cadrul Autorității Naționale de Integritate, a declarat pentru Moldova Curată că, aparent, este un conflict de interese, însă cazul poate fi examinat de instituție doar când vor fi selectați inspectorii de integritate.

Alexandru Botnari deține funcția de primar din anul 2003. Inițial a candidat independent, iar din anul 2009 face parte din echipa Partidului Democrat. Recent, Alexandru Botnari a câștigat distincția ”Omul Anului 2017”, la categoria ”Administrație Publică”, desemnat de o revistă mondenă din Moldova.

Lilia Zaharia

 

Această investigație apare în cadrul Proiectului „Consolidarea principiului integrității și acordarea asistenței juridice pentru obținerea informațiilor de interes public prin intermediul platformei online www.MoldovaCurata.md”, implementat    de    Asociația Presei Independente,   cu   susținerea   financiară   a   Fundaţiei Soros-Moldova/Programul Buna Guvernare. Opiniile exprimate în articol aparțin autorului şi nu reflectă neapărat poziția Fundației.

Preluarea textelor de pe pagina www.moldovacurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.moldovacurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
(0) comentarii
2018-02-14 10:33
Distribuie:

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload

Top demnitari cu probleme

Iacob Stegărescu
Șef al Secției Construcții Telenești
Ilan Șor
Primar al orașului Orhei
Vasile Ozun
Primar al comunei Bogzești
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.