Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice
Monitorizăm activitatea ANI

Comisia Naţională de Integritate (CNI) are drept obiectiv implementarea mecanismului de verificare şi de control al declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate ale persoanelor care deţin o funcţie de demnitate publică

//...

Încep procesele de judecată cu ANI: o fostă șefă de Direcție din cadrul Consiliului Raional Glodeni va contesta actul emis în privința sa

Fosta șefă a Direcției Asistență Socială și Protecția Familiei din cadrul Consiliului Raional Glodeni, Svetlana Sandu, ar fi admis un conflict de interese timp de câțiva ani, fiind șefa fiicei sale. Asta au constatat inspectorii de integritate. Fosta funcționară susține că nu ea și-a angajat fiica, ci, dimpotrivă, ar fi încercat să evite un conflict de interese. Ca să dovedească acest lucru, a atacat în instanță actul emis de Autoritatea Națională de Integritate (ANI).

Svetlana Sandu: ”Nu eu mi-am angajat fiica”

Svetlana Sandu a venit la conducerea acestei Direcții în anul 2012. Ea menționează că atunci, fiica sa, Aneta Jalbă, era funcționar public: ”Fiica lucra deja de doi ani acolo. Nu eu am angajat-o”.

Aneta Jalbă fost angajată în anul 2010 în cadrul Direcției Asistență Socială și Protecția Familiei din Glodeni, în calitate de specialist superior în administrarea ajutorului material.

Svetlana Sandu afirmă că poziția pe care o avea fiica sa avea statut de funcționar public, de aceea a transferat-o într-o funcție tehnică, tot în cadrul Direcției, pentru a evita astfel un conflict de interese. ”Ea a devenit șefa Serviciului de îngrijire la domiciliu. Dar nu a lucrat mult timp cu mine, fata a plecat în concediu de maternitate”, a precizat Svetlana Sandu pentru portalul Moldova Curată.

ANI: ”Acte administrative emise în privința fiicei sale”

Autoritatea Națională de Integritate este, însă, de altă părere. La începutul lunii curente, inspectorii de integritate au constatat că Svetlana Sandu a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese, deoarece a emis acte administrative în privința fiicei sale.

Într-un comunicat de presă emis de ANI, se spune că Svetlana Sandu era obligată de prevederile a două legi să declare conflictul de interese. Astfel, Legea Integrității prevede că ”agentul public are obligația să declare în scris, în termen de trei zile, conducătorului entității publice despre conflictul de interese real apărut în cadrul activităţii sale profesionale, explicând: natura conflictului de interese şi cum acesta influenţează sau poate influenţa exercitarea imparţială şi obiectivă a atribuţiilor sale”.

Totodată, în Legea privind declararea averii și intereselor personale se spune că în cazul apariției unui conflict de interese real, subiectul declarării este obligat să se abțină de la luarea unei decizii sau semnarea unui act administrativ în favoarea persoanei apropiate, până la soluționarea conflictului de interese.

Constatarea ANI va fi atacată în instanță

În replică, Svetlana Sandu afirmă că atât timp cât fiica nu era funcționar public, nu poate fi vorba de un conflict de interese. ”Deja am depus o cerere de chemare în judecată. Eu cred că sunt interese politice la mijloc”, a declarat Svetlana Sandu, care a adăugat că a depus cerere să fie suspendată din funcție, invocând motive personale.

Lilia Zaharia


 

Preluarea textelor de pe pagina www.moldovacurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.moldovacurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
(0) comentarii
2018-10-16 12:26
Distribuie:

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload

Știri relevante:

Profil candidat: Vladimir Vitiuc

Profil candidat: Vladimir Vitiuc
Integritatea în activitatea politică Vladimir Vitiuc a absolvit Colegiul Naţional de Comerţ din Chişinău și Institutul Nistrean de Economie şi Drept, urmând teza de master la Academia de Administrare Publică pe lângă Președintele Republicii Moldova. Deputatul a trecut în CV și faptul că a făcut studii la Academia de Poliție…//...
(0) comentarii
2019-01-21 08:31
Distribuie:

Profil candidat: Valeriu Ciorici

Profil candidat: Valeriu Ciorici
Integritatea în activitatea politică Valeriu Ciorici candidează pe circumscripția nr. 13 Rezina. El a făcut parte din guvernarea comunistă, cariera sa cunoscând ascensiune în special din anul 2001, când puterea în Republica Moldova a fost preluată de PCRM. Mai întâi a fost promovat în funcțiile de șef al Secției Asistență…//...
(0) comentarii
2019-01-21 08:14
Distribuie:

Profil candidat: Iraida Bînzari

Profil candidat: Iraida Bînzari
Integritatea în activitate politică Iraida Bînzari candidează pe circumscripția nr. 11 Fălești. Ea ocupă funcția de președintă a raionului Fălești (entitate cu o populație de 78 de mii de locuitori) din anul 2015. Până atunci, în perioada 2007 – 2015 a fost vicepreședintă a acestui raion. Are pregătire pedagogică. Până…//...
(0) comentarii
2019-01-21 01:53
Distribuie:

Top demnitari cu probleme

Iacob Stegărescu
Șef al Secției Construcții Telenești
Ilan Șor
Primar al orașului Orhei
Vasile Ozun
Primar al comunei Bogzești
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.