Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice
Monitorizăm activitatea ANI

Comisia Naţională de Integritate (CNI) are drept obiectiv implementarea mecanismului de verificare şi de control al declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate ale persoanelor care deţin o funcţie de demnitate publică

//...

Hâncești-Silva: procurări de articole de birotică de la firma contabilei-șefe

Întreprinderea de Stat Hâncești-Silva a procurat, în anii 2013 și 2014, rechizite de birou de la firma contabilei-șefe, Olesea Cibotaru. Procurările, în valoare de 63,8 mii de lei și 72,9 mii de lei au fost făcute fără organizarea concursurilor de achiziții publice. Iar contabila-șefă era atunci nu doar fondatoare, dar și administratoare a acestei firme. Acest fapt a fost descoperit de Curtea de Conturi, care a realizat un audit la Agenția de Stat Moldsilva pentru anul 2014. 

Solicitată de Moldova Curată, Olesea Cibotaru a declarat că întreprinderea individuală pe care a fondat-o (ÎI «Cibotaru Olesea») avea relații economice cu Hâncești-Silva din anul 2010, adică înainte de angajarea sa în această funcție. În 2012, când a devenit contabilă-șefă, tranzacțiile au continuat. «Eu nu cred că aici trebuie aplicată Legea cu privire la conflictul de interese. Nu înțeleg de ce se face atâta tam-tam din chestia asta. Nu au fost prețuri mărite, e oraș și nu ai o sută de variante de unde să cumperi. Nu am organizat concurs. Nu suntem obligați să organizăm, deoarece nu suntem instituție bugetară. Am primit un răspuns oficial de la Agenția de Achiziții Publice în care scrie că noi nu utilizăm bani publici, de aceea nu suntem obligați să facem concursuri de achiziții», ne-a spus Olesea Cibotaru. 

Inspectorii Curții de Conturi au mai notat că la întreprindere, contabila-șefă a fost împuternicită pe toată perioada anilor 2013-2014 cu dreptul de semnătură pe documentele de casă, bancare și de decontare, datoriile financiare, comerciale și calculate, în baza Legii cu privire la contabilitate. În consecință, «în cadrul relațiilor economico-financiare menționate, între entitatea de stat și contabilul-șef s-a format un conflict de interese, care nu a fost declarat și soluționat conform prevederilor legale», au notat inspectorii Curții de Conturi în Raportul de audit aprobat la 29 martie 2016.

Situația de la Hâncești-Silva a ajuns în atenția Procuraturii

Directorul care conducea Hâncești-Silva în acea perioadă a plecat din funcție, iar actualul director, Radu Ursu, care a preluat postul acum o lună, ne-a spus că va lua atitudine în legătură cu această situație după ce se va consulta cu specialiștii Comisiei Naționale de Integritate (CNI) și cu cei de la Procuratura Generală. «Chiar luni, 25 aprilie, sunt chemat la Procuratura Generală cu toate documentele. Mă voi consulta cu ei și voi decide», ne-a spus Radu Ursu.

Potrivit Legii cu privire la conflictul de interese, art. 9, persoanele cu funcții publice au obligația să depună la CNI, în termen de 3 zile, o declarație în care să comunice despre «interesul, al său ori al persoanelor apropiate, legat de decizia pe care trebuie să o ia personal sau la luarea căreia trebuie să participe, ori de acţiunea pe care trebuie să o întreprindă în îndeplinirea atribuţiilor sale de serviciu;  au de luat decizii despre interesul său personal clare în termen de calitatea, a sa ori a persoanelor apropiate, de fondator, acţionar, asociat, membru al consiliului de administraţie…» Potrivit auditorilor Curții de Conturi, asemenea declarații nu au fost depuse. Olesea Cibotaru ne-a confirmat că nu a depus, spunând că, în opinia sa, nu s-a aflat în situație de conflict de interese. 

Auditorul intern de la Moldsilva, Dina Timofti, ne-a spus că activitatea Olesei Cibotaru în funcția de contabilă-șefă este apreciată, întrucât funcționara a modernizat sistemul de evidență și de gestionare a întreprinderii Hâncești-Silva, ceea ce nu au făcut reprezentanții altor întreprinderi subordonate. «Hâncești-Silva gestionează o suprafață de pădure de peste 30 de mii de hectare, vreo 8 ocoale silvice. E cea mai mare întreprindere subordonată din republică. Contabila-șefă, fiind tănără și cu potențial, a depus efort și a automatizat pe server toate ocoalele silvice, ele fiind la distanță de zeci de kilometri de centrul întreprinderii, pentru e-factură, e-raportare», ne-a spus Dina Timofti.

Dacă Olesea Cibotaru a încălcat sau nu regimul juridic al conflictelor de interese și cel al incompatibilității, ea fiind, la momentul controlului Curții de Conturi, și administratoare a propriei firme, va decide Comisia Națională de Integritate dacă va considera necesar să inițieze un control.  

Viorica Manole

Preluarea textelor de pe pagina www.moldovacurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.moldovacurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
(0) comentarii
2016-04-21 19:07
Distribuie:

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload

Știri relevante:

Președintel raionului Basarabeasca este verificat de ANI

Președintel raionului Basarabeasca este verificat de ANI
Președintele raionului Basarabeasca, Piotr Pușcari, este verificat de Autoritatea Națională de Integritate (ANI) in cadrul a trei proceduri de control: două privind eventuale incălcări ale regimului de declarare a conflictelor de interese și al restricțiilor și una referitoare la declararea veniturilor și intereselor personale.  Autoritatea a pornit controlul la 1 noiembrie…//...
(0) comentarii
2019-11-11 21:23
Distribuie:

ALEGERI LOCALE, TURUL DOI: candidați și interese

ALEGERI LOCALE, TURUL DOI: candidați și interese
În turul doi al alegerilor locale, care se va desfășura pe 3 noiembrie 2019, au acces și unii candidați care au la activ conflicte de interese recunoscute de autoritatea de profil. În unele orașe sunt pretendenți care, anterior, ocupând funcții publice, au încheiat contracte de achiziții cu firmele familiei sau…//...
(0) comentarii
2019-11-01 17:38
Distribuie:

CANDIDAT: ION COTOMAN, BLOCUL ELECTORAL ”ACUM”

CANDIDAT: ION COTOMAN, BLOCUL ELECTORAL ”ACUM”
Integritatea în activitate politică Ion Cotoman candidează din partea Blocui ”ACUM” pentru funcția de primar al comunei Bălăbănești din raionul Criuleni. El îl va înfrunta în turul doi al alegerilor locale din 3 noiembrie pe Ion Nistrean, candidatul democraților. Ion Cotoman este economist de profesie. Este administratorul firmei ”Antares-Agro” SRL.…//...
(0) comentarii
2019-11-01 16:51
Distribuie:

Top demnitari cu probleme

Iacob Stegărescu
Șef al Secției Construcții Telenești
Ilan Șor
Primar al orașului Orhei
Vasile Ozun
Primar al comunei Bogzești
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.