Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice
Monitorizăm activitatea ANI

Comisia Naţională de Integritate (CNI) are drept obiectiv implementarea mecanismului de verificare şi de control al declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate ale persoanelor care deţin o funcţie de demnitate publică

//...

Foștii membri ai CNI au acționat în judecată ANI și cer ca instituția să le plătească salarii

Foștii membri ai Comisiei Naționale de Integritate (CNI) Vera Lupu, Dumitru Prijmireanu și Leonid Morari au acționat în judecată Autoritatea Națională de Integritate (ANI), cerând să le fie achitate salariile pentru perioada de după expirarea mandatelor și până în prezent. ANI își menține poziția și insistă că nu pot fi plătite salarii după expirarea mandatelor, deoarece foștii membri ai CNI nu sunt succesori de competențe în cadrul noii instituții.

Astăzi, 26 februarie 2018, la Judecătoria Chișinău este planificată o ședință de judecată în procesul pornit de Leonid Morari împotriva ANI. Fostul membru solicită încasarea salariului și a altor plăți salariale.

Cererea în judecată a fost depusă după ce în luna iunie 2017, fostul președinte al instituției, Anatolie Donciu, a emis ordine de încetare de drept a mandatelor membrilor. Ex-președintele CNI a declarat pentru portalul Moldova Curată că foștii membri nu mai erau în drept să stea în instituție și să fie remunerați pentru acest lucru, atât timp cât le expiraseră mandatele. ”Totodată, atunci le-au fost achitate îndemnizațiile de concediu nefolosit, dar și îndemnizațiile unice la încetarea mandatelor”, a precizat Anatolie Donciu.

Ex-membri ai CNI se consideră vătămați în drepturi

Cei trei însă au continuat să vină la serviciu până la mijlocul lunii noiembrie 2017. Potrivit unui răspuns expediat de ANI portalului Moldova Curată, ”aceștia (n.r: foștii membri ai CNI) au continuat să ocupe nefondat birourile de serviciu și să afirme că ordinele emise privind încetarea mandatelor sunt ilegale, considerându-se vătămați în drepturi...”.

Inițial, în luna septembrie anul trecut, cererile celor trei ex-membri ai CNI au fost restituite de către instanță. În luna noiembrie același an ei au depus cereri repetat. De această dată au fost acceptate și dosarele se află în prezent la Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani.

Leonid Morari a declarat pentru Moldova Curată că a mers în instanță pentru a-și cere retribuțiile salariale, deoarece el a fost la serviciu zilnic, chiar și după încetarea mandatului.

Contactați de câteva ori, ceilalți doi membri ai CNI, Vera Lupu și Dumitru Prijmireanu, nu au răspuns la telefon, dar nici la mesajele expediate.

De cealaltă parte, în răspunsul ANI este menționat că fosta Comisie, ca organ colegial, nu se regăsește în Legea cu privire la Autoritatea Națională de Integritate (ANI), iar foștii membri CNI nu sunt succesori de competențe și mandatul încetează la expirarea acestuia.

Amintim că foștii membri ai CNI au fost propuși în funcție de fracțiuni parlamentare. Aceștia au fost împotriva reformării instituției și acuzau Ministerul Justiției că intenționează să creeze o ”instituție monstru” și să deraieze de la cursul european în combaterea corupției.

Lilia Zaharia


 

Preluarea textelor de pe pagina www.moldovacurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.moldovacurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
(0) comentarii
2018-02-26 12:47
Distribuie:

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload

Top demnitari cu probleme

Iacob Stegărescu
Șef al Secției Construcții Telenești
Ilan Șor
Primar al orașului Orhei
Vasile Ozun
Primar al comunei Bogzești
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.