Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice
Monitorizăm activitatea ANI

Comisia Naţională de Integritate (CNI) are drept obiectiv implementarea mecanismului de verificare şi de control al declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate ale persoanelor care deţin o funcţie de demnitate publică

//...

Familia deputatului-sportiv, Nicolae Juravschi, cu venit lunar de circa 143 de mii de lei

Familia deputatului democrat Nicolae Juravschi a obţinut anul trecut un venit de peste un milion 715 de mii de lei: aproape jumătate din sumă fiind salariile şi indemnizaţiile ridicate de soţii Juravschi. Cealaltă jumătate, peste 890 de lei, a fost obţinută din chiria unui spaţiu comercial situat în centrul capitalei, dar şi din înstrăinarea unui garaj amplasat în sectorul Botanica.

Nicolae Juravschi a indicat în declaraţia de avere şi interese personale pentru anul 2016 că a obţinut circa 216 mii de lei de la Parlament (salariul şi indemnizaţia de deputat). Astfel, el a avut, lunar, un venit în calitate de ales al poporului de circa 18 mii de lei.

Pe lângă venitul obţinut în calitate de deputat, Nicolae Juravschi a beneficiat anul trecut de o indemnizaţie viageră pentru sportivii de performanţă în sumă de circa 182 de mii de lei, adică peste 15 mii de lei lunar. De la Ministerul Afacerilor Interne acesta a avut o pensie anuală de circa 37 de mii de lei.

Cu toate onorariile însumate, Nicolae Juravschi  a avut anul trecut un venit lunar de peste 32 de mii de lei. Acesta mai este şi preşedintele Asociaţiei Naţionale a Atleţilor Olimpici, însă nu a indicat nici un venit din activitatea de administrare a acestei organizaţii.

Soţia - subalternă

La Comitetul Naţional Olimpic şi Sportiv al Republicii Moldova (CNOS), acolo unde Nicolae Juravschi deţine preşedinţia, lucrează şi soţia acestuia, Lucia Juravschi. Ea a avut anul trecut de la acest loc de muncă un venit de peste 206 de mii de lei, lunar - peste 17 de mii de lei.

Întrebat dacă nu vede un eventual conflict de interese, soţia fiindu-i în subordine, Nicolae Juravschi a explicat că statutul acestei instituţii este de asociaţie obştească, de aceea el nu crede că ar fi o ilegalitate. El a mai precizat pentru Moldova Curată că Lucia Juravschi ar vrea să plece de la acest loc de muncă, însă nu sunt alţi pretendenţi care să lucreze în domeniu. ”Această asociaţie este obştească şi eu nu sunt salarizat. Lucia se ocupă de toate manifestaţiile: cursa olimpică, Olimpic Fest etc. Dacă ar pleca ea, că ea vrea demult să plece, acolo nu are cine lucra. Ba se schimbă un tânăr, ba altul. La salariile noastre, toţi pleacă”. Demnitarul a menţionat că soţia sa activează în domeniul marketing-ului internaţional.

Pe lângă salariul de la Comitet, Lucia Juravschi a mai avut venituri de peste 81 de mii de lei, aceşti bani constituind salariile de la firmele ”Sport Plus” SRL şi ”Luxomed” SRL, afaceri unde aceasta deţine acţiuni. De asemenea, soţia demnitarului a ridicat un salariu de circa 9 mii de lei de la Institutul Internaţional de Management IMI-NOVA. Cu aceste onorarii însumate, Lucia Juravschi a avut anul trecut un venit total lunar de circa 26 de mii de lei.

Deputat cu imobile de milioane în capitală

Cu doi ani în urmă, familia Juravschi a achiziţionat un imobil de peste 157 de metri pătraţi situat în centrul capitalei,  pe strada Bucureşti. Clădirea este un spaţiu nelocativ, care, potrivit declaraţiei de avere a deputatului, valora la momentul achiziţionării  4,219 milioane de lei. Din chiria acestui spaţiu comercial, familia Juravschi a beneficiat anul trecut de un venit de circa 894 de mii de lei.

Anul trecut, familia Juravschi a vândut un garaj situat în sectorul Botanica al capitalei, acesta valorând peste 76 de mii de lei.

Aşadar, familia deputatului Juravschi a avut anul trecut un venit total de peste un milion 715 mii de lei, ceea ce ar constitui circa 143 de mii de lei lunar.

Acum patru ani, familia Juravschi a cumpărat o casă impunătoare în sectorul Centru al capitalei. Imobilul de peste  268 de metri pătraţi este îmbrăcat cu piatră.

Tot în centrul oraşului Chişinău, soţii Juravschi au un apartament de circa 70 m.p, achiziţionat în anul 1989.  În oraşul Vadul lui Vodă din municipiul Chişinău familia acestuia mai deţine un teren extravilan.

Alesul poporului despre terenurile pe care le deţine:  ”Dacă Juravschi este cel mai mare infractor, puneţi-i cătuşele...”

Deputatul este proprietarul a 85 de terenuri agricole situate în satele Romaneşti din raionul Străşeni şi Teleşeu din raionul Orhei, bunuri cu suprafaţa totală de circa 20 de hectare.

Întrebat dacă are vreo afacere în domeniul agriculturii, demnitarul a menţionat că deja s-a săturat să fie întrebat atât de des despre provenienţa acestor terenuri. ”Cu aceste terenuri agricole din Româneşti am obosit deja să dau explicaţii. Şi am spus o dată: dacă Juravschi este cel mai mare infractor, puneţi-i cătuşele. Chestia este că noi am pornit un proiect cu 15 ani în urmă. Şi aici mă refer la Comitetul Olimpic. La Romaneşti era o tabără de copii care nu mai funcţiona şi acolo intenţionam să fac o tabără de odihnă pentru sportivi, însă nu am mai reuşit”, a specificat acesta pentru Moldova Curată. Deputatul a precizat însă că a cumpărat de la locuitorii din aceste sate mai multe terenuri agricole pentru a aplica ideea în practică, însă din lipsa investitorilor reali, nu a mai făcut nimic, iar acele terenuri, chiar dacă sunt înregistrate pe numele său, localnicii continuă să le utilizeze în agricultură.

BMW-ul folosit de familia Juravschi, în atenția Procuraturii

Nicolae Juravschi conduce un autoturism de lux, un BMW X5, maşină care, potrivit declaraţiei sale de avere, nu i-ar aparţine şi ar folosi-o prin mandat. Această maşină a fost  motivul pentru care deputatul a fost cercetat penal, fiind bănuit de fals în declaraţia de avere. Demnitarul a fost în vizorul procurorilor cu trei ani în urmă, după ce membrii Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) au constatat că alesul poporului nu a indicat autoturismul în declaraţia de avere pentru anul 2012. Atunci deputatul a motivat că nu ştia că trebuiau declarate  şi bunurile deţinute în comodat. La câteva luni însă procurorii au clasat această cauză, argumentând că ”în acţiunile numitului lipsesc elementele infracţiunii, nefiind constatate venituri şi proprietăţi dobândite ilicit, precum şi intenţia de tăinuire a acestora”.

Fiind campion olimpic la kaiac-canoe, Juravschi mai are în proprietate două ambarcaţiuni destinate acestui tip de sport în valoare totală de 115 mii de lei. El mai indică un pian aflat în proprietatea soţiei sale, instrument muzical care ar valora circa zece mii de euro.

Deputatul este titularul a două colecţii: una de arme şi alta de insigne olimpice, însă nu indică ce valoare ar avea acestea.

Credit de 3,8 milioane de lei

Soţia lui Nicolae Juravschi a contractat cu doi ani în urmă un credit în valoare de 3,8 milioane de lei, datorie pe care ar trebui să o achite până în anul 2025. Pe conturile de card, inclusiv cele salariale, Nicolae şi Lucia Juravschi indicau la momentul declarării o sumă totală de peste 304 mii lei.

Afacerile familiei Juravschi – de la comerţ la servicii de publicitate

Deputatul democrat Nicolae Juravschi deţine acţiuni în patru firme. Acesta este fondatorul firmei Clubul Sportiv de Kaiac-canoe Olimp-Juravschi SRL, afacere cu adresa juridică în apartamentul deţinut pe strada Ştefan cel Mare şi Sfânt din Chişinău. Această firmă are activităţi în domeniul comerţului cu amănuntul al mărfurilor pentru sport şi turism, dar şi activităţi ale bazelor şi amenajărilor sportive şi este administrată de soţia sa.

La aceeaşi adresă este înregistrată şi firma ”Treipart-Grup” SRL, unde deputatul este co-fondator. Firma are activităţi în domeniul comerţului cu ridicata: al produselor agricole brute şi animalelor vii; al cărbunelui de pământ, al metalelor şi minereurilor metalifere, al materialelor lemnoase, al materialelor de construcţie şi echipamentului sanitar.

Alesul poporului deţine acţiuni şi în Societatea pe Acţiuni ”Satul Olimpic”, afacere ce are activităţi similare cu prima firmă. 

Nicolae Juravschi este co-fondatorul firmei ”Canu” SRL, specializată în domeniul comerţului materialelor lemnoase, al materialelor de construcţie şi al echipamentului sanitar.

Lucia Juravschi este co-fondatoare a Întreprinderii Mixte Agenţia de Presă SPORT-TIME S.R.L, afacere, care pe lângă activităţi de comerţ, prestează şi servicii de publicitate.

Soţia deputatului este şi co-fondatoarea firmei ”Luxomod” SRL, care este de fapt o afacere în domeniul comerţului cu amănuntul al îmbrăcămintei şi  accesoriilor pentru îmbrăcăminte, dar şi al comerţului cu amănuntul al încălţămintei şi articolelor din piele. Firma are adresa juridică într-un apartament din sectorul Râşcani al capitalei.

De la sport la politică

Nicolae Juravschi este campion olimpic. El a câştigat medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Seul (1988), la proba de canoe dublu, iar pe parcursul a peste douăzeci de ani a fost implicat în diferite activităţi în domeniul sportului.

A venit în politică în anul 2011, când a fost ales deputat pe lista Partidului Liberal-Democrat din Moldova  (PLDM). A stat în echipa PLDM patru ani, iar în 2015  a părăsit partidul şi fracţiunea PLDM din Parlament, precizând că rămâne neafiliat.

În luna aprilie curent, Nicolae Juravschi a aderat la Partidul Democrat din Moldova (PDM), împreună cu încă cinci colegi de la PLDM.

Acesta a declarat pentru Jurnal TV că, fiind în echipa democraţilor, va fi mai ”productiv” în activitatea sa de deputat. „Am făcut calcule şi cred că astfel voi fi mai productiv în legislativ… Ce, normal că stau un an şi ceva neapreciat. În afară de asta, eu mai am responsabilitate şi cu Comitetul Olimpic, mişcarea olimpică, trebuie tot reforma dată, ea trebuie renovată, restructurată, trebuie susţinuţi sportivii ăştia că sunt tot timpul în şi e normal ca să susţinem, să mergem înainte, să dezvoltăm ţara fiindcă viziunea noastră este pentru integrarea europeană, pentru lucruri normale, ceea ce a fost început de câţiva ani deja şi trebuie de continuat”, şi-a argumentat deputatul atunci plecarea.

Lilia Zaharia

Această investigație apare în cadrul Proiectului “Consolidarea principiului integrității și acordarea asistenței juridice pentru obținerea informațiilor de interes public prin intermediul platformei online www.MoldovaCurata.md”, implementat    de    Asociația Presei Independente,   cu   susținerea   financiară   a   Fundaţiei Soros-Moldova/Programul Buna Guvernare. Opiniile exprimate în articol aparțin autorului şi nu reflectă neapărat poziția Fundației.

Preluarea textelor de pe pagina www.moldovacurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.moldovacurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
(1) comentarii
2017-06-29 11:40
Distribuie:

Ion Robu

03.04.2018
13:34
Bun, necesar pentru a face puţină lumină despre cel mai mare tîlhar din istoria sportului moldovenesc.

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload

Top demnitari cu probleme

Iacob Stegărescu
Șef al Secției Construcții Telenești
Ilan Șor
Primar al orașului Orhei
Vasile Ozun
Primar al comunei Bogzești
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.