Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice
Monitorizăm activitatea ANI

Comisia Naţională de Integritate (CNI) are drept obiectiv implementarea mecanismului de verificare şi de control al declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate ale persoanelor care deţin o funcţie de demnitate publică

//...

Familia de magistrați Cupcea-Sănduța a investit toate veniturile obținute într-un apartament și două automobile

Președinta Judecătoriei Orhei, Veronica Cupcea, și soțul său, care, la fel, este magistrat, Eugen Sanduța, judecător la Curtea de Apel Chișinău, au cumpărat pe parcursul ultimilor ani un apartament în Chișinău, o casă la țară și două automobile, iar cheltuielile pentru aceste achiziții se ridică la același nivel cu veniturile declarate. Întrebată din ce au reușit să se întrețină, dacă au cheltuit aproape tot ce au câștigat din salarii pentru apartament, casă și mașini, judecătoarea Veronica Cupcea a declarat că îi ajută părinții cu bani și cu produse de la țară, precum și faptul că fiul lor, care în 2015 era avocat stagiar, a muncit câteva luni în străinătate, și a reușit să își cumpere cele două automobile.
 
În 2011 familia de magistrați Cupcea-Sănduța indica în declarațiile de avere investiții într-un apartament care se cifrau la  555 230 lei, bani achitați în 2011 la care se adăugau 16 417 lei achitați în 2012. Totodată, judecătorul Eugen Sănduța a luat un împrumut în valoare de 200 de mii de lei în 2011, de la o persoană fizică pe nume Zoia Ciobanu. Această datorie nu mai apare în declarația de venituri a judecătorului pentru anul următor, semn că a fost achitată. În anul următor, 2012, Veronica Cupcea a luat un credit în valoare de 270 mii lei, cu 13 la sută dobândă, pe care urma să îl ramburseze până în 2030. 
Tot în 2012 magistrații au achiziționat o casă de locuit și terenul aferent în satul Pașcani, raionul Criuleni, în valoare de 84 de mii de lei și o motocicletă de 20 de mii de lei și au avut venituri din salariu de aproximativ 150 de mii de lei împreună. De asemenea, au vândut un apartament în valoare de 175 de mii de lei. 
În 2013 magistrații indică în ambele declarații de avere faptul că dețin în proprietate un apartament în municipiul Chișinău, cu suprafața de 92 m.p., în valoare de 641 640 lei, dar și un autoturism de marca Volkswagen Golf Plus (an. fab. 2005) în valoare de 100 000 lei, înregistrat pe numelel fiului lor. Datoria de 270 mii lei rămâne în vigoare, dar numai până în anul 2014, când nu se mai regăsește în nicio declarație a soților Cupcea-Sănduța. Familia magistraților a reușit achitarea creditului de 270 de mii de lei, luat cu dobândă de 13 la sută, în decursul a 3 ani, din 2012 până în 2014, dar și a diferenței din suma rămasă pentru achitarea integrală a apartamentlui, în valoare totală de 641 640 lei. În aceeași perioadă au cumpărat un automobil de 100 de mii de lei, înregistrat pe numele fiului lor. 
Din declarațiile lor de avere, reiese că în perioada anilor 2012-2015 au avut venituri în valoare de 910 mii de lei și cheltuieli de 895 de mii de lei, cu o diferență de 15 mii de lei care le-ar fi rămas pentru trai.
 
Ajutor din partea părinților pentru familia de judecători
 
Solicitată de Moldova Curată, președinta Judecătoriei Orhei, Veronica Cupcea, a declarat că familia sa a reușit să achite apartamentul apelând la mai multe împrumuturi, cu referire la cel în valoare de 200 de mii de lei pe care l-a contractat soțul său în 2011 și pe care, se pare că l-a rambursat în același an, pentru că nu apare în declarația pentru 2012. Menționăm că venitul lor total pentru 2011 a fost de  146 723 de lei, adică mai mic decât suma împrumutată. 
De asemenea, Veronica Cupcea a menționat că în acești ani au avut ajutor din partea părinților care le-au dat bani și produse alimentare. 
În 2015 Veronica Cupcea mai declară achiziționarea unui nou automobil, Toyota Corola în stare accidentată, în valoare de 130 mii lei, înregistrat pe numele fiului lor, plus o datorie de 100 mii lei, cu o dobândă de 15 la sută până în 2020, pe numele soțului său, Eugen Sănduța.
Salariile celor doi magistrați se ridică la 186 de mii de lei pentru Veronica Cupcea și 194 de mii de lei pentru Eugeniu Sănduța. Totodată, este indicat onorariul fiului în calitate de avocat stagiar, în valoare de 8110 lei. Veronica Cupcea a mai spus că fiul lor a lucrat câteva luni peste hotare, unde a reușit să câștige bani pentru automobil.
 
Reconfirmată în funcția de preşedinte de instanță,  deși a fost atenționată de CSM
 
Veronica Cupcea a fost recent selectată de către Consiliul Superior al Magistraturii pentru a fi numită în funcția de preşedinte al Judecătoriei Orhei, după reorganizarea rețelei de judecătorii. Candidatura acesteia, ca și a altor judecători aleși de CSM pentru a conduce noile instanțe reorganizate, urmează a fi confirmate de preşedinte. Ea a devenit judecătoare în 2007, iar în 2010 a fost numită președintă a Judecătoriei Orhei. Magistrata a fost atenționată de CSM, în 2013, care a constat că judecătoarea ar fi afectat imaginea justiției pentru că a desemnat-o în calitate de consilieră pe o grefieră angajată în cadrul Judecătoriei Orhei, pe care o condamnase anterior. Aceasta din urmă, Anastasia Motângă, a fost găsită vinovată de însușirea bunurilor materiale ale statului. În 2012, președintele Nicolae Timofti a respins candidatura judecătoarei atunci când a fost propusă de CSM pentru a fi numită în funcția de judecător până la atingerea plafonului de vârstă, pentru că făcea obiectul unei „cercetări disciplinare pentru încălcarea obligației de imparțialitate şi a normelor imperative ale legislației”.
Soțul său, Eugen Sănduța, a deținut funcția de judecător la Judecătoria Criuleni din anul 2002, din 2011 acesta fost numit în funcția de preşedinte al instanței, iar din 2015 a fost numit judecător la Curtea de Apel Chișinău. În decembrie 2016, Eugen Sănduța şi-a depus demisia din funcția de judecător.
 
Natalia Enache
Preluarea textelor de pe pagina www.moldovacurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.moldovacurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
(1) comentarii
2016-12-28 00:25
Distribuie:

Nikip

30.12.2016
08:48
Pe Sanduta il cunosc bine, este un criminal, corupt in toate incretiturile creierului

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload

Știri relevante:

Președintel raionului Basarabeasca este verificat de ANI

Președintel raionului Basarabeasca este verificat de ANI
Președintele raionului Basarabeasca, Piotr Pușcari, este verificat de Autoritatea Națională de Integritate (ANI) in cadrul a trei proceduri de control: două privind eventuale incălcări ale regimului de declarare a conflictelor de interese și al restricțiilor și una referitoare la declararea veniturilor și intereselor personale.  Autoritatea a pornit controlul la 1 noiembrie…//...
(0) comentarii
2019-11-11 21:23
Distribuie:

ALEGERI LOCALE, TURUL DOI: candidați și interese

ALEGERI LOCALE, TURUL DOI: candidați și interese
În turul doi al alegerilor locale, care se va desfășura pe 3 noiembrie 2019, au acces și unii candidați care au la activ conflicte de interese recunoscute de autoritatea de profil. În unele orașe sunt pretendenți care, anterior, ocupând funcții publice, au încheiat contracte de achiziții cu firmele familiei sau…//...
(0) comentarii
2019-11-01 17:38
Distribuie:

CANDIDAT: ION COTOMAN, BLOCUL ELECTORAL ”ACUM”

CANDIDAT: ION COTOMAN, BLOCUL ELECTORAL ”ACUM”
Integritatea în activitate politică Ion Cotoman candidează din partea Blocui ”ACUM” pentru funcția de primar al comunei Bălăbănești din raionul Criuleni. El îl va înfrunta în turul doi al alegerilor locale din 3 noiembrie pe Ion Nistrean, candidatul democraților. Ion Cotoman este economist de profesie. Este administratorul firmei ”Antares-Agro” SRL.…//...
(0) comentarii
2019-11-01 16:51
Distribuie:

Top demnitari cu probleme

Iacob Stegărescu
Șef al Secției Construcții Telenești
Ilan Șor
Primar al orașului Orhei
Vasile Ozun
Primar al comunei Bogzești
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.