Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice
Monitorizăm activitatea ANI

Comisia Naţională de Integritate (CNI) are drept obiectiv implementarea mecanismului de verificare şi de control al declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate ale persoanelor care deţin o funcţie de demnitate publică

//...

Eleonora Graur solicită dreptul la replică: ”Am obținut rezultate frumoase în conducerea raionului”

La sfârșitul lunii aprilie curent, portalul Moldova Curată și ziarul ”Cuvântul” de la Rezina au publicat o investigație jurnalistică în care se vorbea despre vila-pensiune din România pe care o deține Alexandra Graur, cumnata președintei raionului Rezina Eleonora Graur. Autoarea investigației este reportera portalului Moldova Curată, Lilia Zaharia. În procesul documentării, nici Alexandra Graur și nici Eleonora Graur – ambele angajate la stat, nu au vrut să discute cu autoarea, care le-a întrebat și telefonic, și în scris, din ce surse a fost achiziționată pensiunea și cui aparține de facto această afacere. După publicarea investigației însă, președinta de raion a expediat ziarului regional ”Cuvântul” un text despre care spune că ar fi dreptul ei la replică.

Alexandra Graur este funcționar public la Agenția de Servicii Publice din Republica Moldova și ar fi reușit, cu salariul de bugetar, să cumpere pensiunea ”Floare de Colț” din comuna Mănăstirea Humorului, situată la 60 km de oraşul Suceava. Un locuitor din Rezina ne-a spus că această pensiune ar aparține familiei președintei raionului, iar Alexandra Graur ar figura doar în acte ca proprietară.

În timpul scrierii investigației, Eleonora Graur a fost sunată de mai multe ori, dar de fiecare dată spunea că nu poate răspunde la întrebări pentru că e foarte ocupată.

Solicitare ignorată două luni

La 3 martie curent întrebările i-au fost expediate în scris președintei raionului. Redacția o întreba despre bunurile indicate în declarația de avere pentru anul 2016 și despre legătura familiei sale cu pensiunea din România.

Eleonora Graur așa și nu a răspuns la întrebări, iar la 6 aprilie curent a fost contactată din nou. Și de această dată s-a eschivat să răspundă, dar a precizat scurt: ”Eu nu am nici o legătură cu această vilă. Am văzut că mi-ați trimis o scrisoare (n.r. ”solicitare de informații”), însă eu vă voi răspunde în scris la toate întrebările în curând”.

Nici după publicarea investigației, Eleonora Graur nu a răspuns la acele întrebări, dar a expediat ziarului regional ”Cuvântul” o scrisoare cu următorul conținut: „Toate veniturile și proprietățile mele și ale familiei mele sunt transparente și verificabile. De la preluarea mandatului de președinte al raionului Rezina am făcut publică orice informație pe acest subiect, conform legislației. Toți cei interesați pot găsi informații despre veniturile, averea și interesele mele pe site-ul Autorității Naționale de Integritate www.ani.md.

Precizez foarte clar că nu dețin bunuri în afara țării. Nu am nici o legătură cu vreo proprietate aflată în România sau în altă țară pe numele altor persoane. E total incorect să mi se atribuie bunuri deținute în străinătate de către rude ale mele. Menționez de asemenea că nu am datorii la stat, toate taxele și impozitele fiind plătite la zi. Țin mult ca informațiile greșite să fie corectate în acest ziar. Consider că am o reputație bună printre rezineni, c am demonstrat preocupare pentru problemele cetățenilor și că am obținut rezultate frumoase la conducerea raionului Rezina”.

Semnatara scrisorii, Eleonora Graur, nu menționează care informație din investigație ar fi greșită și ar trebui, în opinia sa, corectată.

Portalul Moldova Curată precizează că informațiile expuse în investigație sunt veridice și documentate și solicită Eleonorei Graur să răspundă la întrebările expediate, chiar dacă termenul legal de furnizare a informației a fost depășit.

Lilia Zaharia


 

Preluarea textelor de pe pagina www.moldovacurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.moldovacurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
(3) comentarii
2018-05-04 15:07
Distribuie:

Elena

04.05.2018
18:09
Despre care Moldova curata vorbiti domnilor *ziaristi*, daca sunteti capabili sa turnati doar minciuni si barfe. Demonstrati documental cele scrise, si nu inventati marsavenii. Mi-i scarba sa citesc asa informatii de doi bani. Bravo doamna Presedinte, prin raspunsul dumneavoastra ne este clar ca sunteti curata si nu va lasati provocata. Intr-adevar meritele dumneavoastra sunt de apreciat, si nu acordati atentie tuturor prostilor.

Tatiana

04.05.2018
20:09
*Portalul Moldova Curată precizează că informațiile expuse în investigație sunt veridice și documentate* - cum demonstrati domnilor veridicitatea acestor informatii? Cu o evaluare de piata, presupusa de voi? Cu faptul ca, citez *”Chiar dacă în orașul Rezina se vehiculează că vila-pensiune ar aparține de fapt familiei președintei raionului...* -prin asta? Rusine si halal de asa investigatii, kiar sunt birfe auzite de pe scaunelul babutelor din curte. Insinuari josnice si murdare, pentru care pierdeti si putinii cititori pe care i-ati avut.

Vasika

04.05.2018
22:01
N-am înțeles nimic, ori Elena ar fi tot o președinta de raion cu rezultate minunate, ori toți ceilalți sunt prosti că nu înțeleg meritele unora

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload

Top demnitari cu probleme

Iacob Stegărescu
Șef al Secției Construcții Telenești
Ilan Șor
Primar al orașului Orhei
Vasile Ozun
Primar al comunei Bogzești
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.