Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice
Monitorizăm activitatea ANI

Comisia Naţională de Integritate (CNI) are drept obiectiv implementarea mecanismului de verificare şi de control al declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate ale persoanelor care deţin o funcţie de demnitate publică

//...

Deputatul democrat Grigore Repeșciuc a luat în arendă fostul său birou din Primăria Căușeni

Fostul primar al orașului Căușeni și actualul deputat democrat Grigore Repeșciuc nu se poate despărți de biroul său de primar. El a decis să-l arendeze pe durata mandatului său de parlamentar, pentru orele de întâlnire cu cetățenii. Darea în arendă a fost deja aprobată de Consiliul local. Deși Oficiul Teritorial Căușeni al Cancelariei de Stat a notat deja că decizia este ilegală, Grigore Repeșciuc și-a instalat pe ușă plăcuța cu orele de audiență. Deputatul  motivează că acel birou este cunoscut oamenilor, deoarece acolo a stat opt ani. Unii experți anticorupție susțin că acest caz ar trebui investigat de Autoritatea Națională de Integritate (ANI), pentru a verifica dacă demnitarul încalcă sau nu regimul juridic al conflictului de interese.

La 13 martie 2019, consilierii locali din orașul Căușeni au adoptat decizii de dare în arendă a mai multor oficii din clădirea Primăriei Căușeni - două birouri amplasate la demisol și trei birouri de la etajele superioare.

Decizia de dare în arendă a biroului primarului – semnată de soția fostului primar

Printre aceste oficii, s-a dat în arendă și biroul primarului. Acolo va sta periodic Grigore Repeșciuc, fostul primar, care a ocupat încăperea pe parcursul a două mandate, până a fi ales deputat pe circumscripția nr.35. El va primi în audiență cetățenii.

Decizia nr.3/6 cu privire la acordarea unor încăperi în locațiune a fost semnată de Aurelia Repeșciuc, soția fostului primar, care este consilieră locală la Căușeni. Întrebată dacă știe că această situație ar putea reprezenta un conflict de interese, ea a răspuns că la ședința respectivă se știau doar birourile care se dau în chirie, nu și cine vor fi arendașii. ”În calitate de consilieră, era în fața mea decizia de dare în locațiune. Cum am putut atunci să intuiesc conflictul de interese la care vă referiți Dvoastră? De unde să știu eu cui i se va da în chirie? Acolo doar nu este stipulat că va fi dat în chirie lui Ivanov, Petrov sau Repeșciuc?”, a spus Aurelia Repeșciuc.

În decizie sunt incluse doar suprafețele birourilor

Unii consilieri locali spun că ei au fost dezinformați și că, de fapt, atunci când au votat nu știau că în decizie va fi inclus și biroul primarului, deoarece ei au fost informați că alte oficii se dau în chirie. ”Acolo nu era scris că este biroul primarului. Asta mai târziu a fost inclus. Noi am votat pentru spațiul din subsol sau cel în care stăteau veteranii. Dar în acea decizie era pusă doar suprafața oficiilor care se dau în chirie. După ce s-a terminat ședința, a apărut și punctul cu biroul primarului. Cabinetul primarului nu poate să se dea în arendă”, afirmă consilierul local Anatolie Zaremba.

Grigore Repeșciuc: ”Nu sunt birouri libere”

Actualul deputat nu vede însă o problemă. El motivează că oamenii din Căușeni deja îl cunosc bine și vor ști în ce birou să vină. ”Consilierii au fost de acord. Nu sunt alte birouri libere. La Consiliul raional nu este spațiu. Unde să mă întâlnesc cu cetățenii: la sediul partidului, în drum, la cafenea? De la Parlament ne dau pentru arendă 4500 de lei lunar”, a precizat Repeșciuc pentru portalul Moldova Curată. El a adăugat că deși un deputat activează în condiții mai bune ca un primar, el se simțea mai bine ca ales local. ”La parlament e foarte bine. Aici ți se permite să te realizezi. Dar viața de primar este mai cursivă. Așa e caracterul meu”.

Mariana Kalughin: ”În ședință ar fi trebuit să se discute toate detaliile”

În opinia expertei anticorupție Mariana Kalughin, Aurelia Repeșciuc trebuia să se abțină de la orice acțiune în favoarea soțului său. ”În ce privește soția deputatului, participarea acesteia la vot, în calitate de consilier, face respectiva decizie a Consiliului contestabilă. Or, în condițiile legii, atât generale, cât și speciale, situației i se impun anumite restricții. Astfel, potrivit art. 21 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 436/2006 privind administrația publică locală, consilierul poate fi prezent la ședința consiliului, însă nu participă la adoptarea deciziilor în condițiile existenței unui conflict de interese, atunci când el personal, soția (soțul), copiii, părinții săi au un interes patrimonial în problema supusă dezbaterii. Argumentele aduse în justificare sunt puerile. În mod normal, în ședință, ar fi trebuit să se discute toate detaliile relevante, cum ar fi: obiectul locațiunii (denumirea bunului); termenul contractului; suprafața bunului; destinația utilizării; mărimea chiriei anuale. Tocmai în acest sens sunt prevederile pct. 8 din Regulamentul cu privire la modul de dare în locațiune a activelor neutilizate”, a comentat experta.

Președinte raionului Căușeni: ”Din câte îmi amintesc eu, este spațiu”

Deși Grigore Repeșciuc afirmă că în sediul Consiliului raional Căușeni nu este spațiu pentru închirierea unui oficiu, președintele raionului, Nicolae Gorban, spune că în incinta acelei clădiri ar fi locuri bune de închiriat. ”Eu acum sunt în concediu, dar din câte țin minte, este spațiu. Dacă nu mă înșel, a apărut acum, e recent”, a precizat demnitarul.

Primar interimar: ”Domnul Repeșciuc a lucrat două mandate aici. El este autoritate aici”

La rândul său, Victor Lebedev, primarul interimar, spune că nu vede o problemă că Grigore Repeșciuc rămâne în biroul în care a stat opt ani. Întrebat unde va sta el, dacă Repeșciuc i-a ocupat biroul, Lebedev răspunde că el rămâne în sala viceprimarului, acolo unde stătea și anterior. ”Da, consilierii au luat așa hotărâre ca să dea în chirie. Eu am avut biroul viceprimarului și acolo voi rămâne. Domnului deputat trebuia să-i căutăm cabinet, că el trebuie să lucreze și pe loc. Care este problema? El a lucrat aici două mandate și lumea aici îl cunoaște. El are autoritate aici”, a spus primarul interimar. El adaugă că nu este sigur dacă modul în care s-a procedat e corect, dar totuși îi ia apărarea lui Repeșciuc, motivând că acesta este o persoană foarte cunoscută în Căușeni.

Consilieră locală: ”Este o escrocherie ordinară a fostului primar. El vrea să controleze totul aici”

Și consiliera Ilona Sîrbu afirmă că au fost dezinformați consilierii și au votat fără să știe care oficii au fost incluse. ”Angajații primăriei ne-au spus că e vorba de spațiile de la demisol, care de obicei sunt arendate de către veterani, pompieri. De aceea noi am votat pentru arendare. Acolo însă au fost incluse două puncte, la care nu era specificat că sunt la subsol. Când decizia a trecut deja, am  aflat că e vorba fostului primar și actualului deputat Repeșciuc. Noi am fost dezinformați. Pe urmă am înțeles că este o escrocherie ordinară a fostului primar și actualului deputat Repeșciuc. El nu vrea să scape din mâini primăria, vrea să controleze totul. El și în prezent controlează toate mișcările în această instituție și nu lasă se activeze în condiții normale”, a precizat consiliera Ilona Sîrbu.

Decizia de dare în arendă, considerată ilegală de către OT al Cancelariei de Stat

În opinia lui Ion Guzun, consilier juridic la Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), în cazul în care orice fost funcționar dorește să arendeze un spațiu care aparține administrației publice locale, acest proces are loc în condiții generale de achiziție și doar pentru spațiile disponibile (libere). ”Consiliul local trebuie să respecte procedurile de dare în arendă a oricărui bun care aparține administrației publice locale”, menționează expertul CRJM, care adaugă că în acest caz ar trebui sesizat Oficiul Teritorial al Cancelariei de Stat.

Oficiul teritorial  Căușeni al Cancelariei de Stat a emis o notificare în care consideră că decizia Consiliului local Căușeni de dare în arendă  a spațiilor, inclusiv biroul primarului, este ilegală. ”Cu referire la Decizia Consiliului orașului Căușeni nr.3/6 din 13 martie 2019  cu privire la acordarea unor încăperi proprietate publică, Oficiul teritorial Căușeni al Cancelariei de Stat a constatat ilegalitatea ultimei și la data de 23 aprilie 2019 a notificat actul administrativ ca fiind ilegal”.

Întrebată dacă va contesta în judecată decizia Consiliului local Căușeni, Viorica Costin-Morozan, șefa Oficiului Teritorial Căușeni, nu a vrut să vorbească pentru portalul Moldova Curată, motivând că este în concediu medical și nu poate răspunde la nici o întrebare.

Experta Mariana Kalughin conchide că asemenea acțiuni arată că Grigore Repeșciuc nu vrea să renunțe la influența pe care o are la nivel local, chiar dacă aceasta pare să aducă atingere principiului de bază al administrării publice în unitățile administrativ-teritoriale – autonomiei locale. ”Încă o concluzie care se impune – sistemul electoral mixt în condițiile unui stat unitar este defectuos. Buna parte a deputaților aleși în circumscripții uninominale nu vor depăși nivelul local în viziune, realmente ignorând misiunea ce le revine la nivel național”, a concluzionat experta.

Amintim că portalul Moldova Curată a scris anterior despre activitatea lui Grigore Repeșiuc. Fiind în funcția de primar, acesta a încheiat contacte de achiziții publice cu firmele familiei sale, apoi și-a angajat ginerele la Primărie. În prezent, Autoritatea Națională de Integritate desfășoară un control în privința lui.   

Investigația a fost realizată în cadrul rețelei ProFact Moldova.

Lilia Zaharia

Această investigație apare în cadrul proiectului „Consolidarea principiului integrității persoanelor cu funcții publice și monitorizarea jurnalistică a activității ANI”, implementat    de   Asociația Presei Independente (API),  cu   susținerea   financiară   a   Fundaţiei Soros-Moldova/Programul Buna Guvernare. Responsabilitatea pentru conținutul articolului îi revine API și nu reflecta neapărat poziția Fundației.

Preluarea textelor de pe pagina www.moldovacurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.moldovacurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
(0) comentarii
2019-07-12 11:43
Distribuie:

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload

Știri relevante:

ALEGERI LOCALE, TURUL DOI: candidați și interese

ALEGERI LOCALE, TURUL DOI: candidați și interese
În turul doi al alegerilor locale, care se va desfășura pe 3 noiembrie 2019, au acces și unii candidați care au la activ conflicte de interese recunoscute de autoritatea de profil. În unele orașe sunt pretendenți care, anterior, ocupând funcții publice, au încheiat contracte de achiziții cu firmele familiei sau…//...
(0) comentarii
2019-11-01 17:38
Distribuie:

Candidați implicați în conflicte de interese sunt admiși în cursa electorală, cât timp actele ANI în privința lor nu sunt definitive

Candidați implicați în conflicte de interese sunt admiși în cursa electorală, cât timp actele ANI în privința lor nu sunt definitive
Mai mulți candidați la alegerile locale din 20 octombrie 2019 au fost înregistrați în cursă, deși Autoritatea Națională de Integritate a constatat că anterior ei au fost implicați în conflicte de interese, semnând acte în privința rudelor. ANI a recomandat să le fie aplicată interdicția de a ocupa funcții publice…//...
(0) comentarii
2019-10-18 18:30
Distribuie:

Deputatul Grigore Repeșciuc a acumulat zeci de mii de lei datorii la plata utilităților apartamentului său din Chișinău. ”Nu am știut nici cu spatele. Avem chiriași acolo”

Deputatul Grigore Repeșciuc a acumulat zeci de mii de lei datorii la plata utilităților apartamentului său din Chișinău. ”Nu am știut nici cu spatele. Avem chiriași acolo”
Deputatul democrat Grigore Repeșciuc, acum degrevat deoarece candidează la un nou mandat de primar al orașului Căușeni, s-a pomenit acționat in judecată de către Intreprinderea municipală de gestionare a fondului locativ nr. 15 din Chișinău, pentru neplata datoriilor la utilități. Datoria a ajuns la peste 40 de mii de lei,…//...
(0) comentarii
2019-10-14 01:29
Distribuie:

Top demnitari cu probleme

Iacob Stegărescu
Șef al Secției Construcții Telenești
Ilan Șor
Primar al orașului Orhei
Vasile Ozun
Primar al comunei Bogzești
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.