Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice
Monitorizăm activitatea ANI

Comisia Naţională de Integritate (CNI) are drept obiectiv implementarea mecanismului de verificare şi de control al declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate ale persoanelor care deţin o funcţie de demnitate publică

//...

Dosar înghețat la procuratură într-un caz de presupusă îmbogățire ilicită. Trei ani fără nici un progres

De aproape trei ani, Procuratura Anticorupție are în gestiune o cauză penală pornită conform unui articol la care, cel puțin până acum, procurorii ”au apelat” mai rar: îmbogățire ilicită. Persoana vizată – directoarea Institutului de Științe ale Educației și fosta viceministră a Educației pe vremea guvernării democrate, Lilia Pogolșa.

Nici atunci, nici acum, procurorii nu au anunțat ce anume a servit drept temei pentru pornirea cauzei penale. Se știe doar că investigațiile ar viza și un imobil din Federația Rusă și că până acum, la aproape trei ani, nu există nici un progres în investigații, iar Lilia Pogolșa nu a fost audiată.

Însăși funcționara refuză să comenteze bănuiala de îmbogățire ilicită, în schimb, ne-a expediat un certificat de cazier judiciar.

Cauza penală a fost pornită în luna februarie 2017, iar 7 luni mai târziu Procuratura Anticorupție ne informa că, împreună cu CNA, ”în urma verificărilor și investigațiilor”, efectuează acțiuni de urmărire penală. Am aflat atunci că Lilia Pogolșa nu avea nici un statut în dosar și că, respectiv, nu fusese pusă sub învinuire.

Trei ani, nici o noutate

În paralel, surse din Procuratură ne-au mai comunicat că au fost cerute informații din Federația Rusă, prin intermediul unei comisii rogatorii.

Acum, peste 2 ani de la acea solicitare de informații, Procuratura Anticorupție ne informează din nou, că ”urmărirea penală se află în proces de desfășurare” și că Lilia Pogolșa nu are nici acum o calitate procesuală și că nu a fost nici măcar audiată. Ni s-a comunicat, de asemenea, că ”cererea de comisie rogatorie a fost executată parţial de către organele competente ale Federaţiei Ruse, în continuare urmând a fi prezentată şi altă informaţie”.

Însăși Lilia Pogolșa ne-a comunicat că nu vrea să comenteze ”pretinsa cauză penală din 17.02.2017”. ”Nu am comentat aceasta nici în anul 2017 și nu avem ce comenta nici acum, deoarece nu cunoaştem nimic despre existenţa acesteia. Drept dovadă Vă prezint Certificatul de cazier judiciar seria/nr STI-01 278538 din 30.01.2019, eliberat de MAI al RM (anexă)”, ne-a scris Lilia Pogolșa. Menționăm că certificatul de cazier judiciar conține mențiuni doar atunci când persoana are antecedente penale/condamnări penale nestinse, nu și atunci când persoana este subiectul unei cauze penale.

Două declarații de avere pentru același ani. Legea permite

Între timp, Lilia Pogolșa, care a revenit la conducerea Institutului de Științe ale Educației după demisia Guvernului Filip, a depus pentru anul 2018 două declarații de avere. Acest fapt este permis de legislație dacă funcționarul se încadrează într-un termen de 30 de zile.

Astfel, prima declarație, depusă la 27 martie 2019, este mai săracă decât a doua, depusă la un interval de o lună. Aici apar o casă de locuit și două mașini – un Porsche și un Nissan, deținute cu titlu de posesie (nu de proprietate) și dobândite în ani 2013 și 2015, însă neindicate în declarațiile anterioare ale funcționarei. De asemenea, valoarea lor indicată este zero. A treia mașină indicată în declarație este o Mazda, cumpărată în anul 2007 și deținută cu titlu de proprietate.

”Cu referire la autoturismele Porsche şi Nissan concretizăm, că sunt declarate la rubrica cu drept de posesie în temeiul mandatului soţului, nu au fost procurate şi nu aparţin familiei şi sunt utilizate ocaziţional la necesitate. Valoarea acestor bunuri este indicată în contractele de cumpărare a proprietarilor, datele respective fiind cu caracter personal al acestora”, ne-a comunicat Lilia Pogolșa când i-am cerut detalii despre cele două autoturisme. Ea a omis să răspundă la întrebarea de ce nu le-a declarat în anii precedenți.

Din imobile, familia sa deține un apartament în Federația Rusă și o casă în Republica Moldova. Apartamentul este deținut cu drept de proprietate, iar casa – de posesie. Anterior Ziarul de Gardă a scris că această casă, în care locuiește familia Pogolșa, este înregistrată la Cadastru ca proprietate a mamei funcționarei. Anterior însă casa i-a fost donată mamei de către fiică. În anul în care a apărut investigația ZdG, 2017, Lilia Pogolșa nu indicase această casă cu două etaje în declarația sa de avere. Ea le-a spus reporterilor că a primit imobilul drept moștenire că va depune o altă declaraţie cu privire la venituri şi proprietate „în termenul stabilit de legislaţie”. Într-adevăr, în următoarele sale declarații această casă este indicată.

Lilia Pogolșa este doctor habilitat în pedagogie, profesor universitar și, din anul 2008, directoare a Institutului de Științe ale Educației. O perioadă, mai – noiembrie 2017, a ocupat funcția de viceministră a Educației, în cadrul Guvernului Pavel Filip. Ulterior a revenit la conducerea Institutului. Ea s-a mai aflat în funcția de viceministru al Educației pe vremea guvernării comuniste, în anii 2002-2003, când ministerul era condus de Gheorghe Sima, iar Guvernul – de Vasile Tarlev. 

Viorica Zaharia

Preluarea textelor de pe pagina www.moldovacurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.moldovacurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
(0) comentarii
2019-09-05 01:41
Distribuie:

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload

Știri relevante:

Lilia Pogolșa și-a cumpărat un apartament de 3 milioane de lei, iar numele său figurează într-o cauză penală pentru îmbogățire ilicită

Lilia Pogolșa și-a cumpărat un apartament de 3 milioane de lei, iar numele său figurează într-o cauză penală pentru îmbogățire ilicită
Viceministra Educației, Culturii și Cercetării, Lilia Pogolșa, și-a cumpărat anul trecut un apartament care valorează, în acte, 3 milioane de lei. În același timp, ea a vândut, tot anul trecut, un teren, cu 40 de mii de lei. Acest teren însă nu apare în declarațiile de avere din anii precedenți…//...
(0) comentarii
2017-09-25 14:55
Distribuie:

Top demnitari cu probleme

Iacob Stegărescu
Șef al Secției Construcții Telenești
Ilan Șor
Primar al orașului Orhei
Vasile Ozun
Primar al comunei Bogzești
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.