Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice
Monitorizăm activitatea ANI

Comisia Naţională de Integritate (CNI) are drept obiectiv implementarea mecanismului de verificare şi de control al declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate ale persoanelor care deţin o funcţie de demnitate publică

//...

Deputați generoși cu partidele lor - au donat sume importante în campania electorală

Unii dintre noii deputați, care au intrat în Parlament de pe locurile 11 ale listelor electorale, au făcut donații generoase partidelor în campania electorală. Unii au dat și ce n-au avut, adică sumele donate sunt mai mari decât veniturile declarate. Există însă și deputați mai modești. Comunista Elena Bodnarenco, de exemplu, până acum primar al orașului Soroca, locuiește cu chirie, întrucât, așa cum a recunoscut pentru Moldova Curată, nu are o locuință proprie. 

Oleg Lipschii

A donat partidului jumătate din ce a câștigat în 2 ani

Oleg Lipschii (stânga) alături de un alt socialist, Eduard SmirnovOleg Lipschii este de meserie inginer-mecanic, are 54 de ani și vine în Parlament pentru prima dată. Până acum, potrivit informațiilor de la Comisia Electorală Centrală (CEC), el a fost director al Întreprinderii de transport ”MD-Trans” SRL. Acolo ar fi primit în doi ani un salariu de 220 de mii de lei, adică de aproximativ 9 mii de lei lunar. Alte 30 de mii de lei i-ar fi obținut din dividende. Lipschii mai deține un apartament și un garaj în Chișinău, dar și un autoturism Volkswagen Polo din 1998.

Lipschii a candidat pe lista PSRM la alegerile locale din anul 2011, pentru un mandat de consilier în Consiliul Municipal Chișinău, însă nu a fost ales.  În anii 2013 și 2014 el a participat activ la mitingurile organizate de Partidul Socialiștilor, iar la unul dintre ele a declarat: ”Europa vrea ca din țara asta să nu mai ramână nimic. Guvernarea ia credite de milioane, dar nu face nimic din acei bani, nu se vede nimic nu se construiește nici o uzină ca să se poată produce ceva, toate aceste credite vor îngropa poporul moldav”. 

La 13 noiembrie 2014 Oleg Lipschii a donat în fondul electoral al PSRM 90 mii 500 de lei, adica aproximativ jumătate din veniturile pe care le-a declarat în ultimii doi ani.

Victor Roșca

A donat partidului 1 milion de lei, pe care nu l-a trecut în declarația de avere

Victor Roșca (52 de ani) este fizician de meserie, dar a absolvit și o școală internațională de management la Moscova. În ultimii ani el este secretar general al Partidului Liberal din Moldova (PLDM), iar anterior a ocupat diferite funcții, între care șef al serviciului marketing la magazinul ”Lumea copiilor”,  asistent al managerului unui proiect al Băncii Mondiale desfășurat la Ministerul Educației, consilier al președintelui Parlamentului etc.

Victor Roșca este fratele Sandei Filat, prima soție a liderului PLDM, Vlad Filat. Roșca a participat cu această formațiune și la alegerile parlamentare din primăvara anului 2009, când la putere erau comuniștii.

În actualele alegeri, Roșca a donat partidului 1 milion de lei, indicând că ar fi acumulat acești bani din salarii. Asta chiar dacă în declarația de avere depusă la Comisia Electorală Centrală el nu indică niciun venit din salariu pentru ultimii doi ani, ci doar 12 mii de lei câștigați drept indemnizație de consilier în Consiliul Municipal Chișinău. Solicitat de reporterii Ziarului de Gardă să spună de unde avea milionul donat, Roșca a spus că a declarat acești bani  încă în anul 2012, la fisc. Ziarul mai scrie că anterior reprezentanții CEC au anunțat cã au solicitat Inspectoratului Fiscal să verifice declarația lui Victor Roșca cu privire la venituri și proprietãți.

În declarația depusă la CEC Victor Roșca arată că deține o casă în orașul Codru, de 180 m.p, un teren agricol la Grătiești de 3700 m.p. și trei autoturisme Volvo: V40, XCS0, S80.

Elena Bodnarenco

A decis să lase Primăria Soroca în favoarea mandatului de deputat

Elena Bodnarenco este primar al orașului Soroca din partea Partidului Comuniștilor din luna iulie 2011. În declarațiile de avere pentru ultimii doi ani, ea indică doar venitul din salariu și arată că nu are casă, nici terenuri și nici autoturism. Solicitată de Moldova Curată, ea a declarat că într-adevăr, nu are o locuință proprie și că stă cu chirie. Elena Bodnarenco ne-a mai spus că după alegerile din 30 noiembrie 2014 nu va rămâne primar la Soroca și că va alege să fie deputat.

În luna iunie 2013 Curtea de Conturi a constatat că, prin dispoziția primarului Elena Bodnarenco, au fost înstrăinate 3 apartamente de serviciu, la prețul de 1200 de lei fiecare, în timp ce prețul de piață este mult mai mare. Într-o notă adresată unui ziar care a publicat aceste constatări ale Curții de Conturi, Elena Bodnarenco a declarat că Primăria nu se ocupă de vânzarea apartamentelor și că cele trei locuințe au fost privatizate de oamenii care locuiesc acolo, în baza documentelor pe care aceștia le dețineau. Prețul ar fi fost calculat în conformitate cu Metodologia ce reiese din legea nr. 13-24-XII din 10.03.1993 cu privire la privatizarea fondului locativ.

În iunie 2014, Elena Bodnarenco a anunțat pe pagina sa de facebook că a reușit să obțină o întrevedere cu premierul Leancă pentru a discuta problemele orașului pe care îl conduce abia după ce a amenințat că va recurge la greva foamei. Potrivit portalului nit.md, afiliat Partidului Comuniștilor, Elena Bodnarenco a spus că anterior a solicitat de 7 ori o întrevedere cu premierii Filat și Leancă, însă fără succes.

Vasile Botnari

Ministrul fără casă

Ministru al Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor în Guvernul Iurie Leancă, Vasile Botnari (39 de ani) a absolvit Facultatea de Business și Administrarea Afacerilor la Academia de Studii Economice. Din 2010 până în 2013 a fost deputat pe lista Partidului Democrat (PDM), iar anterior a fost director general al Companiei de Stat ”Air Moldova” și a deținut diferite funcții legate de transportul aerian.

La începutul anului 2014 Comisia Națională de Integritate (CNI) a pornit un control pe numele lui Vasile Botnari, care  nu a indicat nicio locuință în declarația de avere. Prin actul emis la 19 iunie 2014, CNI a clasat procedura de control, întrucât nu a găsit nicio neregulă.

În luna mai 2014 Curtea de Conturi a făcut publice rezultatele unui audit la Ministerul Transporturilor și la Administrația de Stat a Drumurilor și a constatat o serie nereguli, o parte dintre care ar fi fost comise pe durata mandatului lui Vasile Botnari. Atunci, Serviciul de presă al Ministerului a declarat presei că va fi creată o comisie internă care va investiga cine este vinovat de neregulile admise.


Iurie Chirinciuc

Unul dintre cei mai bogați liberali și ”nebun după fotbal”

Omul de afaceri Iurie Chirinciuc (53 de ani) este unul dintre cei mai bogați oameni de la liberali, însă, chiar dacă pare ciudat, nu găsim numele lui pe lista celor care au dat bani pentru finanțarea partidului în campania electorală. Fost patron al Clubului de Fotbal FC Costuleni, Chirinciuc are mai multe afaceri în Republica Moldova și în România și deține imobile și terenuri în județul Iași.

În luna noiembrie 2014, fiind în campanie electorală, Chirinciuc a declarat că se retrage din funcția de președinte al FC Costuleni pentru că va deveni deputat și nu va vea timp să se ocupe de echipă, dar a anunțat și despre faptul că nu va mai investi în club, care, potrivit lui, ar fi neprofitabil. Într-un interviu pentru moldfootball.com, el a spus: ”Am finanțat atâția ani Costuleni pentru că sunt nebun după fotbal, dar astfel de persoane sînt puține”. Iurie Chirinciuc a precizat că nu va mai finanța echipa pe care a fondat-o acum 6 ani, dar va continua sa ajute echipele de copii de la Ungheni care se antrenează la baza Costuleni.  

Chirinciuc este, potrivit informației de la Comisia Electorală Centrală, economist de meserie. El locuiește la Chișinău într-o casă de 255 de metri pătrați, are un Lexus GX470 fabricat în anul 2005 și deține o serie de terenuri agricole și pentru construcții în județul Iași. Tot acolo, mai exact, în orașul Iași, deține și un apartament de 76 de metri pătrați.

Cât despre firmele în care deține cote de participare, acestea sunt cel puțin 4 la număr. La cel puțin două dintre ele el este și administrator. Chirinciuc mai indică faptul că a avut un venit în ultimii doi ani de peste 439 de mii de lei de la locul de muncă de bază și dintr-o activitate prin cumul și alți 73 080 de lei românești (aproximativ 292 de mii de lei MD) din activitatea firmei ”Moldacom Grup” SRL din România.

Viorica Manole

Preluarea textelor de pe pagina www.moldovacurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.moldovacurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
(4) comentarii
2015-01-04 22:12
Distribuie:

Oleg

05.01.2015
10:36
Da pe Botnari ce l-ati bagat in aceasta stire, ori ca sa fie, nu prea ati scris cit a donat in campania electorala, ati enumerat doar niste fapte din trecut, apropo fapte care au fost clasate de catre instantele abilitate.

Petru

05.01.2015
10:40
Se incepe eruperea de mizerii politice dupa sarbatori, titlu stirii despre cit de generosi sunt viitorii deputati, dar in stire doar spuma, se poate si mai profesionalist de facut asemenea stiri, iata cu Rosca asta ati nimerit-o, cu cel de la PSRM la fel.

Victor

05.01.2015
10:41
Cei mai interesati sunt cei din srl-ul lui Dodon. Toti ca unul se arata ca niste dusmani contra relatiilor bune cu Romania, dar majoritatea din ei au cetatenie romana. Asta chiar e penibil..

Vladimir

05.01.2015
10:43
Ati uitat sa mentionati ca poate casa unde locuieste Botnari poate este scrisa pe numele sotiei sale, ceea ce nu este o incalcare a legii.

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload

Știri relevante:

CANDIDAT: VICTOR SĂU, INDEPENDENT

CANDIDAT: VICTOR SĂU, INDEPENDENT
Integritatea în activitate politică Victor Său, 48 de ani, candidează din nou pentru a obține un mandat de primar al orașului Soroca. Deși la alegerile parlamentare de la începutul anului figura pe lista Partidului Democrat din Moldova (PDM), în cursa din această toamnă Victor Său candidează independent. Este profesie jurist,…//...
(1) comentarii
2019-10-14 20:40
Distribuie:

Candidată: Elena Bodnarenco, PCRM

Candidată: Elena Bodnarenco, PCRM
Integritatea în activitatea politică La alegerile locale generale din 20 octombrie 2019 Elena Bodnarenco candidează din partea Partidului Comuniștilor la funcția de primar al orașului Soroca, poziție pe care a mai ocupat-o anterior. Elena Bodnarenco a intrat în politică din anul 1994, de când este membră a Partidului Comuniştilor. În…//...
(0) comentarii
2019-10-10 19:01
Distribuie:

Profil candidat: Boris Volosatîi

Profil candidat: Boris Volosatîi
Integritatea în activitatea politică Boris Volosatîi, candidat independent în circumscripția uninominală nr. 33, are 62 ani și, începând cu anul 1990, ocupă funcția de director al Liceului Teoretic „Gheorghe Asachi” din Chișinău. Este profesor de istorie și deținător al titlului de doctor în științe. În ultimii ani, Volosatîi s-a implicat…//...
(0) comentarii
2019-02-14 19:31
Distribuie:

Top demnitari cu probleme

Iacob Stegărescu
Șef al Secției Construcții Telenești
Ilan Șor
Primar al orașului Orhei
Vasile Ozun
Primar al comunei Bogzești
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.