Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Consiliul Superior al Procurorilor are o nouă conducere

Angela Motuzoc, adjunctă a procurorului-şef al Procuraturii municipiului Chişinău, a fost aleasă în funcția de președintă a Consiliului Superior al Procurorilor (CSP). Ea a absolvit Facultatea de Drept a Universităţii Libere Internaţionale din Moldova, şi-a început cariera în Procuratură în anul 2000, deţinând pe parcurs mai multe funcţii în procuratura municipiului Chişinău.

Angela Motuzoc a fost aleasă pentru un termen de 4 ani, cu voturile a 9 din cei zece membri ai CSP prezenți la ședință. Contracandidatul său, Adrian Bordianu, procuror-şef al Procuraturii Criuleni, a primit un singur vot.

Angela Motuzoc și-a cumpărat în 2016 un automobil de model Mitsubishi, fabricat în 2012, a cărui valoare declarată este de 10 000 de lei. Ea mai indică în declarația de avere și interese pentru anul 2016 un venit din salariu în valoare de 126 218 de lei, fiind procuror în Procuratura municipiului Chișinău și un venit de 122 000 de lei obținut de către soț la locul de muncă, Viorel Slabu, avocat la BAA ”Avolex”.

Președinta CSP indică în declarația de avere două imobile: un apartament cu suprafața de 99,4 m.p., în valoare de 155 250 lei, achiziționat în 2002, și o casă de locuit cu suprafața de 104,6 m.p., în valoare de 101 014 lei, din care deține o pătrime.

Ea mai declară 10 mii de lei obținuți din înstrăinarea bunurilor mobile sau imobile. În declarațiile de avere anterioare figurează un automobil de model BMW  în valoare de 5 000 de euro, cumpărat în anul 2010.

Angela Motuzoc a fost numită în funcția de procuror în cadrul Procuraturii municipiului Chișinău în 2003, iar în perioada anilor 2009-2012 s-a aflat în concediu de îngrijire a copilului. În mai 2012 ea a revenit la  procuratura municipiului Chişinău. La 16 noiembrie 2017, Consiliul Superior al Procurorilor a propus-o Procurorului General pentru funcția de adjunct al procurorului-şef al Procuraturii municipiului Chişinău, Oficiul principal, pentru un mandat de 5 ani.

Angela Motuzoc spune că vrea să consolideze imaginea procuraturii

Noua șefă a CSP a declarat după ce a fost aleasă în funcție că principalele sale priorități vor ține de consolidarea imaginii procuraturii, dar s-a abținut să ofere mai multe detalii.

”Toate vor veni pe parcursul mandatului. Nu putem zice din start că, uite, așa va fi. Este primul Consiliu care va activa în condițiile noii Legi cu privire la procuratură, este deja aprobat bugetul prin Legea bugetului pentru anul acesta. În următoarele zile, săptămâni, noi vom purcede la alegerea staff-ului, aparatului CSP, pe criterii de meritocrație”, a spus Angela Motuzoc.

Menționăm că Angela Motuzoc este primul președinte al CSP ales după reforma procuraturii prin care Consiliul a fost împuternicit cu mai multe competențe, inclusiv cu buget separat, care a fost adoptat pentru anul 2018 în valoare de 9,7 milioane de lei, și al doilea conducător în istoria acestei structuri. Procurorul Mircea Roșioru, care a devenit recent adjunct al procurorului general, a deținut funcția de președinte al CSP de la crearea instituției.

Expert: Așteptări mari de la noua componență a CSP și președinta acestuia

Noua Legea a procuraturii a dat o altă importanță Consiliului Superior al Procurorilor ca organ de autoadministrare a procurorilor, a subliniat Ion Guzun, consilier juridic la Centrul de Resurse Juridice. El a remarcat că, în contextul în care competențele CSP s-au lărgit foarte mult, în materie de asigurare a independenței procurorilor, a carierei procurorilor, se așteaptă de la activitatea actualei componențe a CSP și a președintei Angela Motuzoc să dea o nouă dimensiune activității Consiliului.

”Deja rămâne ca noii membri ai CSP să aplice și să promoveze această putere, pentru că avem nevoie de o procuratură independentă, de candidați puternici și integri la funcțiile din procuratură la toate nivelurile”, a subliniat Ion Guzun.

De asemenea, procurorii membri ai CSP sunt detașați din funcții pentru perioada în care sunt membri ai Consiliului.

Din cea de-a III-a componenţă a Consiliului Superior al Procurorilor fac parte patru membri de drept - procurorul general, procurorul-şef al al Procuraturii UTA Găgăuzia, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii şi ministrul Justiţiei, precum și 5 membri aleşi de Adunarea Generală a Procurorilor din rândul procurorilor în funcţie. Este vorba despre Inga Furtună - procuror în Secţia combaterea torturii în cadrul Direcţiei urmărire penală şi criminalistică a Procuraturii Generale; Andrei Roşca - procurorul-şef al Procuraturii Rezina; Adrian Bordianu - procuror-şef al Procuraturii Criuleni; Angela Motuzoc - adjunctul procurorului-şef al Procuraturii municipiului Chişinău şi Constantin Şuşu - procuror în Procuratura Sângerei. De notat că, în corespundere cu prevederile legale, cei cinci procurori au fost detaşaţi din funcţii pe durata exercitării mandatului de membru al CSP.

Alţi doi membri ai CSP - Lilia Mărgineanu şi Ion Guceac au fost aleşi din partea societăţii civile, prin concurs, de către Parlament şi, respectiv, de către Academia de Ştiinţe a Moldovei. Urmează alegerea prin concurs, a unui membru al societăţii civile din partea președinției Republicii Moldova.

 

Natalia Enache

 

 

 

Preluarea textelor de pe pagina www.moldovacurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.moldovacurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
(0) comentarii
2018-01-10 23:33
Distribuie:

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload

Top demnitari cu probleme

Iacob Stegărescu
Șef al Secției Construcții Telenești
Ilan Șor
Primar al orașului Orhei
Vasile Ozun
Primar al comunei Bogzești
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.