Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice
Monitorizăm activitatea ANI

Comisia Naţională de Integritate (CNI) are drept obiectiv implementarea mecanismului de verificare şi de control al declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate ale persoanelor care deţin o funcţie de demnitate publică

//...

Conflict de interese la conducerea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale

Stela Grigoraș, ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, îl are ca subaltern  pe partenerul său de afaceri, Anatol Mămăligă. Acesta este secretar de stat, poziție similară cu cea de viceministru. Cei doi au fondat împreună ”Parteneriate pentru Dezvoltare” SRL, afacere care le întregește veniturile cu mii de lei anual. Stela Grigoraș și Anatol Mămăligă sunt și cumetri, ministra fiind nașa de botez a copiilor secretatului de stat.

Stela Grigoraș a fost numită ministră la Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei la începutul lunii ianuarie 2016. Mai apoi  ministerele Sănătății și Muncii au fost comasate.

Acum aceasta conduce Ministerul Sănătății, Protecției Sociale și Familiei.   Actuala demnitară are studii în medicină (ginecologie și obstetrică), dar și o diplomă de doctorat în domeniul sociologiei.

4 mii de euro pentru 20 de zile

Până a ajunge în funcție publică, Grigoraș a condus Organizația „Parteneriate pentru fiecare copil”. În declarația de avere și interese personale pentru anul 2016, ea arată că în perioada 1-20 ianuarie a ridicat un salariu de peste 82 de mii de lei, echivalentul sumei de patru mii de euro. Solicitată de Moldova Curată să spună dacă acesta era salariul său la această organizație neguvernamentală, ministra a răspuns prin intermediul serviciului de presă. ”Suma de 80 de mii de lei obținuți de doamna Stela Grigoraș în luna ianuarie 2016 reiese din funcțiile pe care le-a deținut în cadrul organizației neguvernamentale până a deveni ministru, la sfârșitul lunii ianuarie. Respectiv, doamna Grigoraș, în luna ianuarie, pe lângă funcția de conducător al A.O ”Parteneriate pentru fiecare copil” a deținut și poziția de director de proiect pentru proiectele implementate de PPFC. A prestat și anumite servicii de consultanță internațională din partea PPCF și, totodată, a beneficiat și de premiul pentru anul 2015”.

Tot în anul trecut, Stela Grigoraș a obținut de la minister un salariu de circa 123 de mii de lei.

Soțul lucrează la ONG-ul de la care a plecat ministra

În schimb, soțul acesteia, Vasile Grama, a avut în 2016 un salariu anual de circa 58 de mii de lei din activitatea de profesor la Universitatea Tehnică din Moldova, iar de la Asociația ”Parteneriate pentru Fiecare Copil”, organizație care a fost condusă de soția sa, a ridicat un venit de peste 150 de mii de lei, mai mare de aproape trei ori decât venitul obținut de la locul de muncă de bază.

De la firma ”Parteneriate pentru Dezvoltare”, SRL, unde Stela Grigoraș este co-fondatoare,  cu 25 % din acțiuni, soțul acesteia a obținut un venit de peste 68 de mii de lei.

Întrebată ce activități a desfășurat domnul Grama în cadrul organizațiilor pe care Stela Grigoraș le-a condus sau deține acțiuni, ministra a răspuns: ”Domnul Grama activează în cadrul AO ”Parteneriate pentru fiecare copil” începând cu anul 2001 (cu mult înainte de a deveni soțul doamnei Grigoraș, în anul 2006) și a ocupat funcția de responsabil tehnic de construcție, în cadrul a numeroase proiecte implementate de PPFC, care includeau repararea și construirea diferitelor edificii de menire socială, în conformitate cu planul de acțiuni ale acestora”.

Subaltern, cumătru, partener de afaceri

De la organizația ”Parteneriate pentru fiecare copil” a avut venit anul trecut și Anatol Mămăligă, secretarul de stat la Ministerul Sănătății, Protecției Sociale și Familiei. Acesta a ridicat un salariu de circa 199 de mii de lei, iar soția sa, Daniela Mămăligă,  - un milion 121 de mii de lei. Soția demnitarului conduce acum această organizație, după ce Stela Grigoraș a venit la minister.

Familia Mămăligă nu este străină pentru Stela Grigoraș. Pe lângă faptul că ministra și secretarul de stat fac parte din conducerea MSPSF, aceștia sunt și parteneri de afaceri:  Stela Grigoraș, Anatol Mămăligă și Daniela Mămăligă sunt fondatorii firmei ”Parteneriate pentru Dezvoltare”.

Stela Grigoraș ne-a spus că deși are acțiuni la această firmă, nu a obținut nici un leu din deținerea cotelor de participare.

Stela Grigoraș este nașa de botez a copiilor familiei Mămăligă, iar acest lucru a fost confirmat de ministră, dar și de secretarul de stat. Anatol Mămăligă a specificat însă că s-au cumetrit înainte ca să fie persoane publice, iar relația lor familială nu provoacă nici un obstacol în serviciul public. Stela Grigoraș a menționat în răspunsul oferit că deși Anatol Mămăligă este secretar de stat la minister, demnitarul nu ar fi în subordinea ei, dar este angajat de Cancelaria de Stat al Guvernului Republicii Moldova. Acest lucru l-a declarat și Anatol Mămăligă.

Fișa de post: secretarul de stat se subordonează ministrului și secretarului general al Guvernului

Pe de altă parte, reprezentanți ai Autorității Naționale de Integritate (ANI), consultați de Moldova Curată, sunt de părere că în această situație este un conflict de interese evident, deoarece demnitarii sunt parteneri de afaceri, dar și conduc împreună o instituție publică. Astfel, potrivit fișei de post a unui secretar de stat, acesta se subordonează ministrului și secretarului general al Guvernului.

Legea cu privire la secretarul de stat prevede că ”în cadrul Ministerului activează un secretar de stat cu statut de funcţionar public de conducere de nivel superior, numit în funcţie pe criterii de profesionalism în conformitate cu Legea cu privire la funcţia publică şi statutul funcţionarului public”. Astfel, legea cu privire la funcţia publică şi statutul funcţionarului public menționează că acesta ”este obligat să respecte întocmai regimul juridic al conflictului de interese, al incompatibilităților, restricțiilor și cadourilor”.

Menționăm că în declarațiile de avere și interese personale a Stelei Grigoraș și a lui Anatol Mămăligă nu este indicat că funcționarul public este în subordinea ministrei.

La evenimentele importante din cadrul Ministerului, Stela Grigoraș este văzută deseori alături de Anatol Mămăligă, dar și de deputata democrată Valentina Stratan, care este nașa de cununie a familiei ministrei.

Moldova Curată a sesizat Cancelaria de Stat a Republicii Moldova, dar și Executivul pentru a ne spune ce soluții vor lua în situația conflictului de interese admis la Minister. Și asta deoarece, potrivit Legii privind declararea averii și a intereselor personale, ”conducătorul organizaţiei publice este obligat să nu admită cu bună știinţă ca persoanele ce activează în organizația publică pe care o conduce să-şi îndeplinească atribuţiile de serviciu fiind în situaţii de conflict de interese real”.

În scrisoarea venită de la Cancelaria de Stat, semnată de Secretarul General, doamna Lilia Palii, răspunsul este evaziv, invocându-se faptul că funcționarii trebuie să declare conflictul la ANI. 

Lilia Zaharia

Această investigație apare în cadrul Proiectului “Consolidarea principiului integrității și acordarea asistenței juridice pentru obținerea informațiilor de interes public prin intermediul platformei online www.MoldovaCurata.md”, implementat    de    Asociația Presei Independente,   cu   susținerea   financiară   a   Fundaţiei Soros-Moldova/Programul Buna Guvernare. Opiniile exprimate în articol aparțin autorului şi nu reflectă neapărat poziția Fundației.

Preluarea textelor de pe pagina www.moldovacurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.moldovacurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
(0) comentarii
2017-09-20 12:53
Distribuie:

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload

Știri relevante:

Doi lideri sindicali din agricultură au fost condamnați definitiv la 8 ani de închisoare, dar nimeni nu i-a plasat în penitenciar. Unul dintre ei se află în urmărire

Doi lideri sindicali din agricultură au fost condamnați definitiv la 8 ani de închisoare, dar nimeni nu i-a plasat în penitenciar. Unul dintre ei se află în urmărire
Președintele Federației Naționale a Sindicatelor din Agricultură și Alimentație (FNSAA) „Agroindsind”, Sergiu Bernevec, și adjunctul său Sergiu Boța au fost condamnați la 8 ani de închisoare într-un penitenciar de tip închis, fiind declarați vinovați de delapidarea averii străine (art. 191 CP). Sentința motivată a fost pronunțată de Curtea Supremă de…//...
(1) comentarii
2019-03-16 12:03
Distribuie:

Anatol Mămăligă pleacă de la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Vrea să investigheze activitatea jurnaliștilor de investigație

Anatol Mămăligă pleacă de la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Vrea să investigheze activitatea jurnaliștilor de investigație
Vizat într-o anchetă a portalului Moldova Curată, Anatol Mămăligă, secretarul de stat la Ministerul Sănătății, Protecției Sociale și Familiei, pleacă din funcția publică. Odată cu plecarea, se va soluționa și conflictul de interese în care Mămăligă se află în raport cu șefa sa, ministra Stela Grigoraș, care îi este parteneră…//...
(0) comentarii
2017-10-30 16:33
Distribuie:

Valoarea unor declarații de integritate ale miniștrilor Guvernului Filip: doi semnatari sunt urmăriți penal pentru corupție

Valoarea unor declarații de integritate ale miniștrilor Guvernului Filip: doi semnatari sunt urmăriți penal pentru corupție
Doi dintre cei 19 membri ai Guvernului Filip care au semnat declarații de integritate la învestire se află acum în arest, bănuiți de fapte de corupție. Totuși, în acele declarații pe propria răspundere ei au afirmat că nu au comis nimic ilegal, nu s-au aflat în conflicte de interese și…//...
(0) comentarii
2017-05-09 12:07
Distribuie:

Top demnitari cu probleme

Iacob Stegărescu
Șef al Secției Construcții Telenești
Ilan Șor
Primar al orașului Orhei
Vasile Ozun
Primar al comunei Bogzești
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.