Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice
Monitorizăm activitatea ANI

Comisia Naţională de Integritate (CNI) are drept obiectiv implementarea mecanismului de verificare şi de control al declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate ale persoanelor care deţin o funcţie de demnitate publică

//...

Comisia de disciplină din cadrul Judecătoriei Chișinău nu i-a aplicat nici o sancțiune grefierului care a schimbat numele ”Plahotniuc” în ”Filat”

Eugeniu Garbuz, grefierul de la Judecătoria Chișinău (sediul Buiucani) care a înlocuit numele ”Plahotniuc” cu ”Filat” în procesul-verbal de audiere a lui Veaceslav Platon nu a fost sancționat. Președintele instanței a motivat că sancțiunea disciplinară nu poate fi aplicată, deoarece de la data săvârșirii abaterii disciplinare a expirat termenul de prescripție.

Cu un an în urmă, în luna august 2017, avocații lui Veaceslav Platon declarau pentru presă că în instanță clientul lor a depus mărturii în care spune că beneficiarul miliardului furat este Vladimir Plahotniuc, iar în procesul-verbal al ședinței era menționat numele ”Filat”. ”Organul de urmărire penală nici nu a încercat să facă lumină pe cazul dat. Luarea unui credit nu este o încălcare de lege, este un fapt legal. Banii luați în credit s-au întors în aceeași zi sau cel târziu în a doua zi. Domnul Filat a fost beneficiarul final al tuturor banilor”.

În luna decembrie 2017, portalul Moldova Curată a cerut de la Judecătoria Chișinău o explicație privind măsurile luate de instituție în privința erorii comise de către grefierul Eugeniu Garbuz. Într-un răspuns semnat de către Dorin Dulghieru, vicepreședintele Judecătoriei Chișinău (sediul Buiucani), se spune: ”grefierul Garbuz Eugeniu a depus explicații și, totodată, în privința acestuia a fost sesizată Comisia de disciplină din cadrul Judecătoriei Chișinău pentru inițierea procedurii de constatare în acțiunile ultimului a abaterii disciplinare. Despre rezultatele examinării veți fi informată suplimentar”.

Un an de (ne)dreptate

În luna iunie curent, președintele Judecătoriei Chișinău, Radu Țurcanu a expediat un alt răspuns prin care spune că grefierul nu a mai fost sancționat. ”Potrivit procesului-verbal din 11 mai 2018 al ședinței Comisiei de disciplină s-a decis că, în privința faptei comise de grefierul Garbuz Eugeniu și în temeiul articolului 59 alin. (2) din Legea cu privire la funcția publică și statutul funcționarului public, sancțiunea disciplinară nu poate fi aplicată, deoarece de la data săvârșirii abaterii disciplinare a expirat termenului de 6 luni”, este menționat în răspunsul semnat de Radu Țurcanu.

Sancționare prin promovare la CSJ?

De conținutul unui proces-verbal al ședinței de judecată este responsabil atât grefierul, cât și președintele ședinței. Magistratul care a prezidat ședința de judecată când s-a admis această eroare a fost Victor Boico, el fiind și semnatarul documentului.

Moldova Curată a solicitat de la Judecătoria Chișinău să ne informeze dacă magistratul Victor Boico a fost sancționat disciplinar pentru eroarea admisă, însă încă nu am primit nici un răspuns.

Anul trecut, Victor Boico a fost președintele completului de judecată care l-a condamnat pe Veaceslav Platon la 18 ani de închisoare. La scurt timp însă, magistratul  a fost promovat de  CSM pentru funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție.

Lilia Zaharia

Preluarea textelor de pe pagina www.moldovacurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.moldovacurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
(0) comentarii
2018-06-27 09:47
Distribuie:

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload

Top demnitari cu probleme

Iacob Stegărescu
Șef al Secției Construcții Telenești
Ilan Șor
Primar al orașului Orhei
Vasile Ozun
Primar al comunei Bogzești
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.