Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice
Monitorizăm activitatea ANI

Comisia Naţională de Integritate (CNI) are drept obiectiv implementarea mecanismului de verificare şi de control al declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate ale persoanelor care deţin o funcţie de demnitate publică

//...

Candidați noi fac concurență actualilor deputați din circumscripțiile nr. 4 Comrat și din Tomai

În circumscripția nr. 2 Comrat, la alegerile pentru Adunarea Populară a Găgăuziei, din 20 noiembrie, au participat practic jumătate din alegătorii înscriși pe liste: 2518 din 5648 de votanți. Cu toate acestea, alegerile au fost declarate valide și în turul doi, care se va desfășura pe 4 decembrie, "duelul" se va da între Ivan Mardari și Constantin Zlatov. Primul a acumulat 962 de voturi, iar al doilea - 857 de voturi. Zlatov candidează pentru prima dată pentru un mandat de deputat. La Tomai situația e similară, o candidată, care își încearcă norocul pentru prima dată la scrutinul pentru legislativul local, Maia Ialama, a ajuns în turul doi.

Ivan Mardari este actualul deputat din această circumscripție și candidează pentru un nou mandat. Jurist de meserie, el deține funcția de director al întreprinderii agricole „Bașcalean-Agro”. Chiar dacă a făcut parte din fracțiunea PDM în Adunarea Populară, el spune că la actualul scrutin candidează independent. Moldova Curată a scris despre averile lui Ivan Mardari în articolul „Luptă strânsă în circumscripția nr. 2 Comrat la scrutinul din Găgăuzia”. 

Contracandidatul acestuia, Constantin Zlatov (55 de ani), este consilier municipal la Comrat, la al doilea mandat. La alegerile locale din anul 2015 a făcut parte din echipa primarului de Comrat, Nicolai Dudoglo. După alegeri, în iulie 2015, a candidat pentru funcția de președinte al Consiliului municipal, însă nu a fost ales. Zlatov este și președinte al Federației de Haltere din Găgăuzia.

De meserie, Constantin Zlatov este zootehnician. El conduce întreprinderea  "Moldagrohimprotect", în capitalul social al căreia deține o cotă de 34 la sută. În declarația pe proprie răspundere depusă la Comisia Electorală Centrală de la Comrat candidatul nu a indicat nici un venit. Solicitat de Moldova Curată, Constantin Zlatov a declarat că nu a indicat venituri deoarece întreprinderea a fost creată recent și practic nu a început să activeze. "Deocamdată am obținut licența de activitate, așa că încă nu avem venituri. Planificăm să deșfășurăm activități în sectorul agricol, în domeniul protecției plantelor, vom lua credite, vom lua în arendă terenuri", a precizat candidatul. Până la crearea acestei întreprinderi, Constantin Zlatov spune că s-a ocupat de organizarea și promovarea diferitelor activități sportive, din postura de președinte al Federației de Haltere din autonomia găgăuză. 

De la dezbaterile electorale din turul doi al actualului scrutin, organizate de Compania Teleradio Gagauzia, și la care ar fi trebuit să se afle față în față cu oponentul său, Ivan Mardari, Constantin Zlatov a lipsit. Astfel, la emisiunea de pe 25 noiembrie a participat doar moderatoarea și reprezentantul lui Ivan Mardari. "Am refuzat să particip pentru că am aflat din timp că oponentul meu nu va veni și că va trimite un reprezentant. Eu nu am timp să discut cu reprezentantul, dacă ar fi fost în platou contracandidatul meu, aș fi participat", a explicat Zlatov pentru Moldova Curată.

În declarația depusă la CEC de la Comrat candidatul a arătat că este proprietarul unei case de 120 m. p. și al unui apartament de 57 m. p., ambele situate în orașul Comrat. El deține și un autoturism, Toyota Camry.

Diferență mică dintre actualul deputat și un candidat-novice la Tomai

În circumscripția cu ceva mai mult de 3 mii de alegători, Tomai, raionul Ceadîr-Lunga, în turul doi au ajuns actualul deputat Serghei Cimpoieș și medicul Maia Ialama, ambii candidați independenți. Pentru Cimpoieș au votat 888 de persoane, iar pentru Ialama - 726 de persoane. Numele lui Serghei Cimpoieș, așa cum a arătat Moldova Curată în articolul "Un candidat de la Tomai, aflat în vizorul procurorilor, aspiră la un nou mandat", figurează în cel puțin două dosare penale, aflate acum în gestiunea Procuraturii Anticorupție. Procurorul anticorupție Viorel Morari a confirmat că pentru Moldova Curată că Cimpoieș are statut de învinuit într-un dosar deschis în 2014 în baza art. 252, alin. 2 Cod Penal, pentru insolvabilitate intenţionată cu cauzarea de daune în proporţii deosebit de mari unei companii, care a fost parteneră cu fabrica de conserve de la Comrat, la care deputatul este fondator. Un alt dosar în care figurează numele deputatului  a fost iniţiat la 28 iulie 2016, în baza art. 190, al. 5 Cod Penal (escrocherie). “Noi am primit aceste dosare, unul de la Inspectoratul de Poliţie, altul de la Procuratura din Comrat recent. La momentul actual au loc acţiuni de urmărire penală”, a spus procurorul anticorupție. La rândul său, Serghei Cimpoieș a declarat că acestea sunt dosare deschise pe criterii politice.

Contracandidata sa, Maia Ialama (47 de ani), este medic de meserie și conduce Centrul de Sănătate din Tomai, unde a lucrat în ultimii 20 de ani. Ea a declarat pentru Moldova Curată că a decis să candideze conducându-se de propriile convingeri. Pentru presa de la Comrat ea a spus că în APG ar fi bine să existe mai mulți deputați-bugetari, deoarece aceștia ar fi avea un interes mai mare să muncească pentru popor decât cei care dețin afaceri și urmăresc să își dezvolte sau să își protejeze propriile companii.  Presa din regiune scrie că Ialama, deși candidează independent, ar fi susținută de bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah. 

În declarația pe propria răspundere, depusă la Comisia Electorală Centrală din Găgăuzia, candidata arată că în ultimii doi ani a obținut un venit de peste 200 de mii de lei din salariu, deține o casă la Tomai și un apartament cu o cameră la Chișinău. Soțul ei deține un autoturism de model Renault Laguna. 

Viorica Manole

 

Preluarea textelor de pe pagina www.moldovacurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.moldovacurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
(0) comentarii
2016-11-30 23:30
Distribuie:

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload

Știri relevante:

Profil candidat: Grigorii Uzun

Profil candidat: Grigorii Uzun
Integritatea în activitatea politică Grigorii Uzun, numărul 37 în lista de candidați ai Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, are 32 de ani și este originar din orașul Vulcănești. Într-o emisiune de la postul public de televiziune din UTA Găgăuzia, Uzun declara că,…//...
(0) comentarii
2019-02-13 18:58
Distribuie:

Profil candidat: Alexandr Suhodolski

Profil candidat: Alexandr Suhodolski
Integritatea în activitatea politică La 7 octombrie curent Alexandr Suhodolski a fost înaintat drept candidat din partea PSRM în circumscripția electorală Comrat. Lider al Organizaţiei teritoriale a PSRM din Găgăuzia, este licențiat în drept. Între 2011 și 2014 a activat în cadrul SRL Gagauz-Gaz, filiala Comrat-Gaz. A fost lider al Asociației Obștești „Tineretul…//...
(0) comentarii
2019-01-20 17:12
Distribuie:

Profil candidat: Ivanna Koksal

Profil candidat: Ivanna Koksal
Integritate în activitatea politică Ivanna Koksal (40 de ani) s-a născut în satul Cazaclia, r-nul Ceadîr-Lunga. Potrivit informațiilor din dosarul depus la Comisia Electorală din Comrat, Koksal este filolog de profesie și a ocupat funcția de redactor șef al Teleradio Găgăuzia (GRT) din iunie până în luna noiembrie 2016. A plecat…//...
(0) comentarii
2019-01-19 20:17
Distribuie:

Top demnitari cu probleme

Iacob Stegărescu
Șef al Secției Construcții Telenești
Ilan Șor
Primar al orașului Orhei
Vasile Ozun
Primar al comunei Bogzești
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.