Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice
Monitorizăm activitatea ANI

Comisia Naţională de Integritate (CNI) are drept obiectiv implementarea mecanismului de verificare şi de control al declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate ale persoanelor care deţin o funcţie de demnitate publică

//...

Au fost aleşi reprezentanţii societăţii civile în Consiliul de Integritate

Specialista în comunicare a Asociației Promo-Lex, Tatiana Pașcovschi și Dumitru Ţâra, fondatorul trustului media Realitatea, vor face parte din Consiliul de Integritate al Autorității Naționale de Integritate și vor reprezenta societatea civilă. Ei au fost aleși în bază de concurs dintr-un total de 7 candidați, de către o Comisie formată de Ministerul Justiției, din care au făcut parte reprezentanți ai Ministerului, ai Uniunii Avocaților și  ai societății civile.  Tatiana Pașcovschi a acumulat  24 de puncte, iar Dumitru Țâra 26 de puncte. Candidații au fost apreciați în baza CV-ului depus, al scrisorii de motivare și a interviului, care a cuprins 6 întrebări. 

În afară de Tatiana Pașcovschi   și Dumitru Țâra, la concurs au depus dosarele alte 5 persoane și toate au fost admise la etapa a doua, cea a interviului: Vladislav Gribincea, preşedintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova jurista Carolina Macovețchi, lector universitar, avocatul Valentin Găină, jurista Oxana Novicov, lector universitar, și profesoara de limba engleză Tatiana Gogu. 

Până acum, toate instituțiile care, potrivit legii, au fost obligate să delege reprezentanți în Consiliu au făcut-o, cu excepția Guvernului. Consiliul Superior al Magistraturii va fi reprezentat de Victor Micu, Consiliul Superior al Procurorilor - de Mircea Roșioru, Congresul Autorităților Locale - de Viorel Furdui. Şi Parlamentul  și-a desemnat reprezentantul. Acesta va fi Sergiu Ostaf, directorul Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului. 

Potrivit Legii cu privire la Autoritatea Națională de Integritate, Consiliul de Integritate este format din 7 persoane și se alege pe o perioadă de cinci ani. CI  are drept principale atribuții alegerea președintelui și vicepreședintelui viitoarei Autorități Naționale de Integritate, aprobarea strategiei de activitate a Autorității, analizează și aprobă rapoartele de activitate ale acesteia etc.

Noua lege cu privire la ANI a fost adoptată la 17 iulie 2016. Noua structură este creată în baza fostei Comisii Naționale de Integritate, care a activat timp de trei ani. După adoptarea noii legi, ministrul Justiției declara că până la sfârșitul lunii august 2016 formarea Consiliului de Integritate urma să fie încheiată, astfel ca din luna ianuarie 2017 ANI să înceapă să funcționeze.

Viorica Manole

Preluarea textelor de pe pagina www.moldovacurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.moldovacurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
(0) comentarii
2016-12-26 11:12
Distribuie:

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload

Top demnitari cu probleme

Iacob Stegărescu
Șef al Secției Construcții Telenești
Ilan Șor
Primar al orașului Orhei
Vasile Ozun
Primar al comunei Bogzești
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.