Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice
Monitorizăm activitatea ANI

Comisia Naţională de Integritate (CNI) are drept obiectiv implementarea mecanismului de verificare şi de control al declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate ale persoanelor care deţin o funcţie de demnitate publică

//...

ANI i-a plătit 5 mii de lei despăgubire unui procuror supărat de o decizie luată de fosta CNI

Procurorul sectorului Buiucani al capitalei, Igor Demciucin, a câştigat la Curtea Supremă de Justiţie litigiul împotriva Autorităţii Naţionale de Integritate, succesoarea Comisiei Naţionale de Integritate (CNI). Instituţia a fost obligată să-i plătească procurorului un prejudiciu moral de 5 mii de lei, pentru că nu ar fi avut dreptate atunci când a constatat că omul legii a inclus date false în declaraţia de avere. Procurorul s-a plâns în instanţă că CNI i-ar fi lezat grav onoarea şi demnitatea şi a cerut de la actuala ANI un prejudiciu moral de 300 de mii de lei. Magistraţii au redus suma la 5 mii de lei.

Anul trecut, în luna martie, membrii fostei CNI au depistat abateri în declaraţia de venituri şi proprietate pentru anul 2014 a lui Igor Demciucin. Procurorul a declarat că a cumpărat în anul 2013 un lot de pământ extravilan cu suprafaţa de peste 8 ari în oraşul Durleşti, municipiul Chişinău, cu suma de doar 1003 lei.

În anul 2014, procurorul a devenit proprietarul a unui autoturism de model Toyota Camry, fabricat în anul 2007, achiziţionat cu 15 mii de lei. Pe piaţa secundară preţul unui astfel de autoturism ajunge până la şapte mii de euro.

CNI a constatat însă că procurorul nu a declarat câteva conturi bancare, de aceea a sesizat Procuratura Generală, motivând că Igor Demciucin a indicat în declaraţia de avere date inexacte.

Daune morale de 300 de mii de lei

Procurorul însă a acţionat în judecată CNI, cerând anularea actului de constatare, argumentând că documentul ar fi ilegal şi neîntemeiat, deoarece, în urma controlului, membrii Comisiei nu au stabilit divergenţe.

Pe lângă anularea actului, Igor Demciucin a cerut repararea prejudiciului moral, solicitând de la CNI suma de 300 de mii de lei, motivând că după adoptarea actului de constatare, cazul său a fost mediatizat şi i-ar fi fost denigrat imaginea sa de procuror. „Ca urmare a publicării articolelor date în sursele mass-media, ca rezultat al emiterii ilegale a Actului de constatare de către Comisia Naţională de Integritate, în cadrul reprezentării învinuirii de stat în instanţele de judecată, părţile în proces în şedinţele de judecată au invocat faptul că pun la dubii integritatea acuzatorului de stat Demciucin Igor, astfel i-au cauzat un prejudiciu moral enorm, fiind denigrată ireversibil imaginea reclamantului ca procuror - persoană cu funcţie de demnitate publică, fapt care consideră că se va răsfrânge şi asupra carierei sale pe viitor, iar prejudiciul cauzat este ireparabil”, este menţionat în decizia Curţii Supreme de Justiţie.

În luna septembrie a anului trecut, Judecătoria Râşcani din municipiul Chişinău a admis parţial cererea procurorului, anulând actul CNI şi respingând suma invocată de procuror. Instanţa de fond a stabilit un prejudiciu moral de cinci mii de lei. Procurorul nu a fost mulţumit de suma stabilită şi a contestat decizia la Curtea de Apel Chişinău. În luna februarie curent, CA a respins apelul şi a menţinut hotărârea primei instanţe. Magistraţii de la CA Chişinău au decis că “mărimea prejudiciului moral solicitat de către Igor Demciucin în cuantum de 300 000 lei este excesivă şi exagerată, ţinând cont de miza procesului, de posibilităţile bugetului de stat, rezultate din starea de dezvoltare economico-socială a societăţii”.

ANI a pierdut procesul cu procurorul Igor Demciucin

Autoritatea Naţională de Integritate, reprezentată de jurista Svetlana Cotorobai, a depus  recurs la CSJ, prin care a cerut magistraţilor de la instanţa superioară să caseze ambele decizii, atât cea din instanţa de fond, cât şi cea de la apel.

În luna mai curent, CSJ însă a respins recursul, declarându-l inadmisibil. Jurista de la ANI a declarat pentru Moldova Curată că prin această hotărâre, actul ANI împotriva procurorului a fost anulat, instituţia plătindu-i lui Igor Demciucin despăgubiri morale de 5 mii de lei.

Lilia Zaharia

Preluarea textelor de pe pagina www.moldovacurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.moldovacurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
(0) comentarii
2017-05-26 10:07
Distribuie:

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload

Top demnitari cu probleme

Iacob Stegărescu
Șef al Secției Construcții Telenești
Ilan Șor
Primar al orașului Orhei
Vasile Ozun
Primar al comunei Bogzești
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.