Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

ANI clarifică modul în care urmează să fie eliberate certificatele de integritate și ce conțin aceste documente

Certificatele de integritate urmează să fie eliberate de ANI la solicitarea conducătorilor entităților publice, în cazul procedurilor de angajare prin concurs sau la cererea persoanelor fizice care intenționează să candideze pentru ocuparea funcțiilor publice eligibile.

Un comunicat al ANI emis astăzi arată că certificatul de integritate va include informația despre actele de constatare rămase definitive în ultimii 3 ani în privința persoanelor, despre averile nejustificate constatate de ANI, conflictele de interese consumate, restricțiile încălcate, incompatibilitățile nesoluționate, limitările încălcate și interdicțiile de a ocupa o funcție publică sau de demnitate publică, ce derivă din actele de constatare ale Autorității Naționale de Integritate sau din hotărârile judecătorești, care au rămas definitive.

Astfel, persoanele care intenționează să candideze pentru ocuparea funcțiilor publice trebuie să depună cererile de obținere a certificatului de integritate la Autoritatea Națională de Integritate sau la Agenția Servicii Publice. Certificatele de integritate le vor fi eliberate numai personal solicitanților.

Procesul de solicitare și eliberare a certificatelor de integritate va fi organizat astfel, încât să nu împiedice realizarea dreptului de a fi ales, se mai arată în comunicatul ANI. Potrivit legii, termenul de valabilitate al certificatului de integritate este de 3 luni, iar documentul urmează a fi oferit în termen de 15 zile.

59 de certificate eliberate în trei luni

În perioada 12 iunie – 8 septembrie 2018 au fost elaborate în total 59 de certificate de integritate, potrivit unor date făcute publice anterior de ANI, în cadrul unei conferințe organizate la Parlament, la 14 septembrie.

Autoritatea Națională de Integritate mai anunță că a semnat la 9 octombrie curent un ordin comun cu Agenția Servicii Publice și Inspectoratul Național de Probațiune, referitor la aprobarea Regulamentului cu privire la ordinea de eliberare a certificatelor de integritate.

Ordinul comun pentru aprobarea Regulamentului cu privire la ordinea de eliberare a certificatelor de integritate, este în proces de expertizare și înregistrare, la Ministerul Justiției, după care va fi publicat în Monitorul Oficial și pe pagina web a Autorității Naționale de Integritate, mai informează ANI.

ANI va emite certificate de integritate pentru candidații la viitoarele alegeri parlamentare

Solicitat de Moldova Curată, șeful direcției juridice al ANI, Sergiu Popov, a spus că regulamentul respectiv va descrie procedura pas cu pas cum poate fi obținut certificatul de integritate. Este un document tehnic, a precizat Sergiu Popov. Totuși, și până la adoptarea regulamentului respectiv, ANI oricum eliberează certificate de integritate solicitanților.

”În lege există prevederea că la angajarea în funcții publice persoanele trebuie să prezinte certificate de integritate. Mai mult, degrabă avem alegerile parlamentare și certificatele vor trebui prezentate organului electoral”, a subliniat Sergiu Popov.

Amintim că reprezentanții societății civile au criticat anterior introducerea certificatelor de integritate. În opinia Ianinei Spinei, director de programe la Transparency International Moldova, aceste certificate ar putea fi utilizate pentru a pune piedici candidaților incomozi la diferite funcții.

 

Natalia Enache

Preluarea textelor de pe pagina www.moldovacurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.moldovacurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
(0) comentarii
2018-10-19 17:35
Distribuie:

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload

Top demnitari cu probleme

Iacob Stegărescu
Șef al Secției Construcții Telenești
Ilan Șor
Primar al orașului Orhei
Vasile Ozun
Primar al comunei Bogzești
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.