Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Anatol Mămăligă pleacă de la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Vrea să investigheze activitatea jurnaliștilor de investigație

Vizat într-o anchetă a portalului Moldova Curată, Anatol Mămăligă, secretarul de stat la Ministerul Sănătății, Protecției Sociale și Familiei, pleacă din funcția publică. Odată cu plecarea, se va soluționa și conflictul de interese în care Mămăligă se află în raport cu șefa sa, ministra Stela Grigoraș, care îi este parteneră de afaceri și cumătră.

Conflictul de interese a fost descoperit acum o lună de portalul Moldova Curată. În investigația ”Conflict de interese la conducerea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale”, am arătat că ministra Stela Grigoraș, Anatol Mămăligă și soția acestuia Daniela Mămăligă sunt fondatori ai SRL „Parteneriate pentru Dezvoltare”.

Moldova Curată a solicitat informații Cancelariei de Stat și Guvernul referitoare la măsurile care vor fi întreprinse pentru soluționarea acestui conflict de interese. Cancelaria de Stat ne-a răspuns că este de responsabilitatea funcționarilor să declare conflictul de interese, făcând trimitere la mai multe prevederi legislative, fără a menționa ce vor face instituțiile în această situație concretă.

De la secretar de stat, la ”vânător” de jurnaliști

La mai mult de o lună de la publicarea investigației, Anatol Mămăligă a declarat pentru Moldova Curată că pleacă din funcție. El afirmă că nu faptele descrise în investigație ar fi motivul plecării, ci reformarea Executivului. Astfel, după reformare, în cadrul MSPSF vor fi angajați cinci secretari de stat, însă el nu a mai aplicat pentru una din aceste funcții. ”În momentul în care vor fi selectați alți secretari de stat, atât viceminiștri, cât și secretarul de stat vor fi disponibilizați. Eu personal nu am aplicat”, a mărturisit Mămăligă.
Deranjat de investigația a cărui protagonist a fost, secretarul de stat, jurnalist de profesie, susține că, pe viitor, intenționează să ”vâneze” jurnaliștii de investigație. ”Vreau să creez un ONG de investigație a investigațiilor jurnalistice. Credeți că numai voi sunteți vânători? Voi fi și eu și vă voi vâna mâine - poimâne. Voi vedea și eu de unde vine lucoarea”, a precizat Anatol Mămăligă.

Chiar dacă partenerul de afaceri al Stelei Grigoraș pleacă de la minister, acest conflict de interese va putea fi examinat de către Autoritatea Națională de Integritate (ANI) abia atunci când vor fi selectați inspectorii de integritate, dar și noua conducere a instituției. Anatolie Donciu, președinte interimar al ANI, a declarat pentru Moldova Curată că potrivit Codului Contravențional al Republicii Moldova, termenul de prescripție a fost majorat de la trei luni la un an, așa că persoanele care au luat decizii în conflict de interese, pot fi sancționate în decursul a 12 luni de la admiterea acestei abateri.

În acest caz însă, pentru nedeclararea conflictului de interese ar putea fi sancționată doar ministra Grigoraș, fiindcă ea este demnitara care putea lua decizii în favoarea secretarului de stat.

Astfel, articolul 3132 din Codul Contravențional al Republicii Moldova prevede că nedeclararea conflictului de interese de către persoana cu funcție de răspundere în cadrul unei organizații publice, se sancţionează cu amendă cuprinsă între șase și nouă mii de lei, cu privarea de dreptul de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de la trei luni la un an.

Lilia Zaharia

Preluarea textelor de pe pagina www.moldovacurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.moldovacurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
(0) comentarii
2017-10-30 16:33
Distribuie:

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload

Top demnitari cu probleme

Iacob Stegărescu
Șef al Secției Construcții Telenești
Ilan Șor
Primar al orașului Orhei
Vasile Ozun
Primar al comunei Bogzești
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.