Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice
Monitorizăm activitatea ANI

Comisia Naţională de Integritate (CNI) are drept obiectiv implementarea mecanismului de verificare şi de control al declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate ale persoanelor care deţin o funcţie de demnitate publică

//...

A scăpat de sancţiuni, chiar dacă a uitat să declare una dintre cele mai profitabile firme ale familiei

După alegerile locale din vara anului curent, Ion Ciontoloi (PLDM) a fost ales preşedinte de raion pentru al treilea mandat. Asta chiar dacă jumătate de an mai devreme Comisia Naţională de Integritate a constatat că Ciontoloi a omis din declaraţia de venituri pentru 2013 un teren, un cont bancar şi două întreprinderi în care soţia sa deţinea cote-părţi a câte 50%.

A renunţat la funcţia de deputat

Ion Ciontoloi (57 de ani) este născut în satul Ermoclia, Ştefan Vodă. A absolvit Academia de Studii Economice din Moldova şi o perioadă a activat în calitate de director al cooperativei de consum „Tighina” din Căuşeni. Din 2005 până în 2007 a devenit deputat din partea blocului „Moldova Noastră”. În 2007 a renunţat la mandat, acceptând funcţia de preşedinte de raion. După destrămarea Alianţei „Moldova Noastră”, în 2010 a aderat la Partidul Liberal Democrat. Acum este preşedinte al Organizaţiei Teritoriale a PLDM şi membru al Consiliului politic naţional al partidului. La alegerile locale din vara anului curent a sponsorizat partidul cu suma de 45 de mii de lei. Ciontoloi a fost reales în funcția de președinte de raion la 3 iulie. Chiar dacă la centru răsunau îndemnuri privind crearea unor alianţe care ar susţine parcursul european la nivel local, el a fost votat de o majoritate formată din consilieri PLDM, PL și PCRM.

A omis două firme din declaraţia de avere

Ion Ciontoloi, ca si mulţi alţi preşedinţi de raioane, nu şi-a afişat declaraţia de avere pentru 2014 pe site-ul consiliului raional, deşi o hotărâre de Guvern din 4 aprilie 2012 obligă persoanele cu funcţii publice să-și plaseze declaraţiile pe paginile oficiale ale instituţiilor. Solicitat de Moldova Curată să ne prezinte declaraţiile de proprietate şi de interese pentru 2014, Ciontoloi ne-a spus că le va afişa în curând pe site, dar deocamdată acest lucru nu s-a întâmplat.

În declaraţia de avere pentru 2013, afişată pe site-ul CNI, preşedintele raionului indică un venit de 140 500 lei din salarii şi 100 de mii de lei obţinuţi în calitate de prejudiciu moral prin intermediul unei decizii judecătoreşti. Are o casă în orașul Căuşeni cu o suprafaţă de 160 m.p., procurată în 1989, un teren intravilan de 0,06 ha şi un teren agricol cu o suprafaţă de 12, 5 ha, procurat în 2008 în aceeaşi localitate. Totodată, indică două automobile, unul de marca BMW, procurat în 2010 la un preţ de 260 de mii de lei, şi un automobil Ford Tranzit, de 60 de mii de lei, procurat în 2006. Împreună cu soţia, deţine cote părţi a câte 50% în firmele „Bliţprint” SRL şi „Botnaserv” SRL. În Cooperativa de consum „Tighina” cei doi deţin o cotă parte de 0, 03%. Potrivit datelor de la Camera Înregistrării de Stat, firma „Bliţprint” SRL a fost înregistrată în 2011. Este specializată în comerţul cu produse alimentare, băuturi şi articole din tutun. Ultimul raport financiar prezentat de Biroul Naţional de Statistică arată că firma nu înregistrează venituri. Cealaltă firmă, „Botna Serv” SRL, administrată de soţia preşedintelui raionului, oferă spaţii în chirie şi a înregistrat în 2012 venituri din vânzări de circa 123 mii de lei.

Controlul CNI, iniţiat în octombrie 2014, a stabilit că Ciontoloi a omis din declaraţie două firme: „Seragestion” SRL şi „Maxistal” SRL, în care soţia sa deţine cote părţi a câte 50%. De asemenea, a omis un teren de 0, 11 ari amplasat în satul Ermoclia şi un cont bancar, încălcând astfel regimul juridic al declarării veniturilor şi proprietăţii. CNI a sesizat PG pe marginea cazului şi Oficiul Teritorial al Cancelariei de Stat. Solicitat de Moldova Curată, preşedintele raionului Căuşeni ne-a informat că a dat o explicaţie pe marginea acestui caz la procuratură, dar nu a fost informat despre finalitatea dosarului.

Solicitată de Moldova Curată, Maria Vieru, şefa Serviciului de presă al Procuraturii Generale, a declarat că procurorii au examinat sesizarea CNI, dar că nu au pornit un dosar pentru fals în declarații pentru că ”au constatat lipsa elemnetelor constitutive ale unei infracţiuni”.

Cea mai profitabilă firmă nu a fost indicată în declarația de avere

Contul bancar pe care nu l-am declarat a fost deschis de soţia mea. Cu câţiva ani în urmă una dintre condiţiile obţinerii vizei pentru România era de a avea un cont în care să deţii minimum 500 de euro. Soția a depus banii în cont, apoi i-a luat. Contul n-a fost închis, dar n-a avut nici sold, nici rulaj, de aceea nici nu l-am indicat. Terenul de 11 ari a rămas moştenire de la părinţi. Nu locuiesc în sat, pământul este prelucrat de fratele meu, am şi uitat de el”, ne-a explicat preşedintele. Ion Ciontoloi mai spune că firma „Seragestion” SRL a fost înregistrată de soţia sa împreună cu fratele acesteia în 1999. A activat vreo jumătate de an, după care ar fi fost inițiată procedura de lichidare. „Nu ştiam nici eu, nici soţia că procedura de lichidare a firmei nu a fost dusă la bun sfârşit”, a adăugat președintele raionului. Potrivit datelor de la Camera Înregistrării de Stat, la momentul actual, această firmă este radiată din registru. Cât priveşte cea de-a doua firmă, „Maxistal” SRL, Ion Ciontoloi spune că a uitat şi de ea.

Cu toate acestea, firma respectivă activează. Este administrată de Angela Ciontoloi, soţia preşedintelui raionului, care are o cotă-parte de 50 %. „Maxistal”SRL este specializată în vânzarea mobilei. Potrivit ultumului raport financiar depus la Biroul Naţional de Statistică, prezentat în 2012 firma a înregistrat venituri de 717 mii de lei.

Beneficiară a unui contract de achiziţii

La 23 octombrie 2013, „Maxistal” SRL a obţinut un contract de achiziţii pentru procurarea mobilierului pentru serviciul de asistenţă psihopedagogică din cadrul Direcţiei Generale Învăţământ Tineret şi Sport Căuşeni în valoare de 59 900 de lei.

Precizăm că şi Cooperativa de consum „Tighina”, la care Ion Ciontoloi a fost director şi în care familia sa deţine o cotă-parte de 0, 003 %, este beneficiară a zeci de contracte de achiziţii, prin care asigură cu produse alimentare mai multe instituţii de învăţământ şi centre pentru bătrâni din raionul Căuşeni. Doar pe parcursul ultimilor trei luni, întreprinderea a obţinut contracte în valoare de peste 900 de mii de lei.

Svetlana Corobceanu


 

Preluarea textelor de pe pagina www.moldovacurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.moldovacurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
(0) comentarii
2015-12-05 16:31
Distribuie:

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload

Știri relevante:

CANDIDAT: SERGHEI RAPCEA, PDM

CANDIDAT: SERGHEI RAPCEA, PDM
Integritatea în activitatea politică Președintele raionului Anenii Noi, Serghei Rapcea, este candidatul Partidului Democrat din Moldova (PDM) la funcția de primar al orașului Anenii Noi. Tot el este și numărul unu pe lista candidaţilor acestei formațiuni la funcţia de consilier în Consiliul Raional Anenii Noi. În 2014, Serghei Rapcea a…//...
(0) comentarii
2019-10-14 19:46
Distribuie:

Candidat: Piotr Pușcari, PSRM

Candidat: Piotr Pușcari, PSRM
Integritatea în activitatea politică Piotr Pușcari (32 de ani), candidatul Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) la funcția de primar al orașului Basarabeasca, este în prezent președintele raionului Basarabeasca. A făcut parte din Partidul Comuniștilor până în anul 2011, când s-a alăturat lui Igor Dodon și Zinaidei Greceanîi, desprinși atunci…//...
(0) comentarii
2019-10-09 20:00
Distribuie:

Al doilea deputat democrat verificat de ANI la capitolul conflict de interese: Ghenadie Buza, deputat de Hâncești

Al doilea deputat democrat verificat de ANI la capitolul conflict de interese: Ghenadie Buza, deputat de Hâncești
Încă un parlamentar democrat este verificat de ANI privind eventuala încălcare a regimului conflictului de interese. Ghenadie Buza, fostul președinte al raionului Hâncești, a ajuns în vizorul ANI la sesizarea portalului Moldova Curată. În luna iunie 2019, portalul a publicat un articol în care se arăta că strada George Enescu,…//...
(0) comentarii
2019-08-22 23:55
Distribuie:

Top demnitari cu probleme

Iacob Stegărescu
Șef al Secției Construcții Telenești
Ilan Șor
Primar al orașului Orhei
Vasile Ozun
Primar al comunei Bogzești
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.