Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice
Monitorizăm activitatea ANI

Comisia Naţională de Integritate (CNI) are drept obiectiv implementarea mecanismului de verificare şi de control al declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate ale persoanelor care deţin o funcţie de demnitate publică

//...

A fost ales ONG-ul care va expertiza politicile Guvernului în domeniile Integritate și Anticorupție

Politicile publice în domeniile anticorupție și integritate ale Guvernului vor fi evaluate, până la mijlocul lunii iulie, de aceeași organizație neguvernamentală care a expertizat, în luna aprilie, reforma sectorului justiției. Institutului pentru Dezvoltare Moldova Cancelaria de Stat i-a încredințat recent alte două contracte pentru servicii de  evaluare – anticorupție și integritate, fiecare a câte 1, 2 milioane de lei. Din diferite motive, concursul public de achiziție a acestor servicii a fost repetate de trei ori. 

Este pentru prima dată când Guvernul decide să aloce bani ONG-urilor, prin procedura de achiziții publice, pentru ca acestea să facă expertize ale politicilor promovate în anumite domenii. În total, Cancelaria de Stat a scos la concurs 8 domenii, pentru a căror expertizare a alocat 10 milioane de lei. Moldova Curată a scris că 6 domenii au fost atribuite în luna februarie.

În momentul în care a câștigat concursul pentru expertizarea domeniului de reformă a justiției, Institutul pentru Dezvoltare Moldova a trezit suspiciuni în rândul unor reprezentanți ai societății civile, întrucât nimeni dintre reprezentanții acestei organizații nu a putut fi găsit, iar la sediul indicat în acte activează, de fapt, o altă firmă. Atunci, în luna februarie, președinte și fondator al ei apărea, în acte, o persoană pe nume Andrei Bednîi. Acum, președinte este Corneliu Omelian.

Un ONG mai vechi, reanimat acum

Corneliu Omelian și șeful echipei de experți care vor evalua cele două domenii, Carsten Mahnke, au explicat pentru Moldova Curată că acest ONG nu este unul fantomă, ci există de mai mult timp, acum fiind reanimat. ”Această organizație este destul de veche, acum a fost reanimată, de aceea am vrut să vedem cum funcționează, de asta am aplicat prima dată doar pentru concursul de evaluare a sectorului justiției. Am văzut că funcționează și că am făcut o treabă bună. Când s-a anunțat concurs repetat tot nu am aplicat din prima, întrucât a trebuit să vedem ce echipă adunăm pentru aceste sectoare, deoarece dacă pe domeniul justiției ne simțim ”în elementul nostru”, aici am avut nevoie să ne gândim un pic mai mult”, a explicat Carsten Mahnke de ce ONG-ul respectiv nu a participat și la primele runde de achiziții.

Solicitat să comenteze argumentul unor ONG-uri care nu au aplicat la concurs motivând că ”este imposibil să faci o expertiză independentă a Guvernului pe banii Guvernului”, expertul german spune că la primul raport – reforma justiției – nu a existat nici o imixtiune din partea comanditarului, adică a Guvernului: ”Noi nu avem nici un contact cu comanditarii. Am depus aplicația online, nu ne-am întâlnit cu nimeni din agentiile de stat ca să discutăm ce și cum avem de făcut. Noi le-am dat conceptul, am câștigat proiectul, le-am expediat raportul intermediar, apoi raportul final și prezentarea în format power point. Atât. Lucrez în Moldova de mai mult de 10 ani și m-am mai intâlnit cu astfel de atitudine. Este o neîncredere generală aici, o observ de când lucrez în Moldova, este o mare problemă cu neîncrederea unii în alții”.

Raportul de expertiză a reformei justiției abia urmează să fie publicat

Deși au anunțat, în cadrul unui eveniment public, concluziile raportului pe care l-au realizat pe sectorul de reformă a justiției, documentul așa și nu a fost publicat. Carsten Mahnke spune că nu își consideră munca încheiată, întrucât ar vrea ca recomandările făcute să fie luate în calcul și urmate, dar că raportul este un produs deținut de Cancelaria de Stat, cea care l-a comandat și plătit, de aceea Cancelaria va decide când și unde să îl facă public.

Pentru expertizarea politicilor de integritate și anticorupție, experții Institutului pentru Dezvoltare Moldova vor analiza, așa cum scrie și în caietul de sarcini al achiziției de servicii, Strategia naţională de integritate şi anticorupţie pentru anii 2017-2020. ”Avem o cu totul altă echipă de experți pentru aceste proiecte, avem sociologi din România care ne vor ajuta, avem un procuror anticorupție din Austria, am invitat fostul viceministru al Justitiei din Albania să ne ajute... termenul e restrâns - 21 iulie 2019, dar cred că ne vom descurca”, a adăugat expertul german.

Carsten Mahnke este expert internațional anticorupție și a coordonat mai multe proiecte de asistență a autorităților în Republica Moldova și Ucraina, în cadrul unor programe ale Consiliului Europei, Uniunii Europene și unor organizații internaționale care acordă sprijin Republicii Moldova.

  Viorica Zaharia

Preluarea textelor de pe pagina www.moldovacurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.moldovacurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
(0) comentarii
2019-05-28 22:54
Distribuie:

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload

Știri relevante:

Alexandru Botnari despre democrați: ”Dintre ei sunt și buni, dar sunt și cu semne de întrebare”

 Alexandru Botnari despre democrați: ”Dintre ei sunt și buni, dar sunt și cu semne de întrebare”
Alexandru Botnari, deputatul Partidului Democrat din Moldova (PDM), a renunțat la Parlament în favoarea funcției de primar al orașului Hâncești. El a declarat astăzi că pleacă și din PDM. În luna februarie 2019, în timp ce conducea Primăria Hâncești, Alexandru Botnari a candidat cu PDM la alegerile parlamentare și a…//...
(0) comentarii
2019-12-05 17:04
Distribuie:

Directoarea adjunctă a ANSC: 1/4 din valoarea achizițiilor publice este contestată de agenții economici

Directoarea adjunctă a ANSC: 1/4 din valoarea achizițiilor publice este contestată de agenții economici
Agenția Națională pentru Soluționarea Contestațiilor (ANSC) primește anual sute de contestații din partea agenților economici care sunt nemulțumiți de modul în care instituțiile statului organizează licitații publice. Dintr-un total de 10 miliade de lei, cât constituie bugetul anual al achizițiilor publice în Republica Moldova, anul trecut au fost contestate proceduri…//...
(0) comentarii
2019-11-29 09:50
Distribuie:

Democratul Mihai Olărescu a revenit în funcția de președinte al raionului Cimișlia

Democratul Mihai Olărescu a revenit în funcția de președinte al raionului Cimișlia
Democratul Mihai Olărescu a fost ales astăzi, 25 noiembrie 2019, în funcția de președinte al raionului Cimișlia, poziție pe care a deținut-o și anterior. Pentru Mihai Olărescu au votat 7 consilieri raionali de la democrați, 7 socialiști, doi de la Partidul Șor și unul independent. În anii 2015-2017 Mihai Olărescu…//...
(0) comentarii
2019-11-25 19:32
Distribuie:

Top demnitari cu probleme

Iacob Stegărescu
Șef al Secției Construcții Telenești
Ilan Șor
Primar al orașului Orhei
Vasile Ozun
Primar al comunei Bogzești
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.