Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice
Monitorizăm activitatea ANI

Comisia Naţională de Integritate (CNI) are drept obiectiv implementarea mecanismului de verificare şi de control al declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate ale persoanelor care deţin o funcţie de demnitate publică

//...

Proiect de Regulament la ANI. Membrii Consiliului de Integritate vor putea vota prin poșta electronică

Membrii Consiliului de Integritate al Autorității Naționale de Integritate vor putea să voteze de la distanță, prin mail. Acest lucru este stabilit în proiectul de Regulament cu privire la organizarea şi funcţionarea Consiliului de Integritate.

Documentul este discutat deja de două luni de către membrii CI, împreună cu membrii societății civile și nu a ajuns să fie definitivat deocamdată.

”Situații care nu suportă amânare”

Proiectul de regulament prevede că ”în situații care nu suportă amânare, cu titlu de excepție, justificată și specificată expres în hotărârea Consiliului”, votul poate fi exprimat prin poșta electronică. Acest lucru va fi posibil dacă cel puțin 3 membri ai Consiliului optează pentru această opțiune, se mai arată în proiect. Membrii Consiliului vor informa despre adresa de e-mail de la care se acceptă votul. La adoptarea hotărârii prin e-mail se prezumă că sunt prezenți membrii Consiliului care și-au anunțat anterior intenția de a participa la vot.  Procedura de vot prin e-mail trebuie să conțină doar o singură chestiune și pentru fiecare chestiune se inițiază o comunicare prin e-mail separată de vot.

Președintele şedinţei Consiliului va expedia e-mailul tuturor membrilor Consiliului, cu includerea proiectului hotărârii și specificând perioada de votare, prin care va solicita exercitarea votului. El de asemenea trebuie să explice motivele care nu suferă amânare și termenul în care membrii Consiliului urmează să se pronunțe dacă sunt de acord cu procedura de vot prin e-mail, acesta de regulă fiind de până la 3 zile.  În cazul adoptării hotărârii prin e-mail, opțiunea de vot este confirmată prin e-mail-ul expediat, în termenul stabilit, secretariatului Consiliului sau președintelui Consiliului care redirecționează comunicarea în atenția secretariatului.  Lipsa e-mail-ului în termenii prevăzuți reprezintă neparticiparea la vot a membrului Consiliului, mai prevede proiectul de Regulament de funcționare a CI.

Expertă: Votul prin e-mail nu va fi transparent

În opinia Marianei Kalughin, expertă ADEPT, votul prin mail contravine principiului transparenței din Legea cu privire la ANI, care prevede că ședințele Consiliului de Integritate sunt publice, precum și votul este public. Ea a subliniat în cadrul ultimei ședințe a CI, din 24 septembrie, unde s-a dezbătut proiectul de Regulament, că un vot exprimat prin mail nu asigură transparența și că în acest fel, nu va fi sigur că cel care votează prin mail este chiar persoana care are acest drept. Experta și-a exprimat îngrijorarea că pot apărea situații când poate vota cineva în locul unuia dintre membrii CI.

”Nu întotdeauna poți să ai convingerea că tocmai persoana vizată a votat. Noi propunem să fie exclus și să nu se eschivaleze cu un vot exprimat deschis în cadrul unei ședințe publice”, a spus Mariana Kalughin.

De asemenea, experta ADEPT crede că în acest fel va fi mai greu de dovedit, în cazul existenței unor îndoieli în privința votului, modul cum a votat prin poșta electronică membrul CI care a ales această posibilitate. Ea presupune că reprezentanții societății civile vor fi nevoiți să depună cerere pentru a solicita extras de pe adresa de mail, pentru a putea vedea votul, astfel că procedura va deveni mult mai complicată.

Membru CI: Procedura este clar prevăzută în Regulament

Pe de altă parte, unul dintre membrii CI, Oleg Efrim, reprezentant desemnat de Guvern, crede că procedura este, dimpotrivă, foarte bine descrisă în proiectul de regulament și că nu ar exista riscuri în această privință. El a subliniat că membrul CI care va intenționa să voteze prin mail va confirma de la ce adresă își va exprima votul și va confirma că el este cel care a expediat mesajul. Oleg Efrim a mai explicat că această procedură va fi utilizată doar cu titlu de excepție.

”Nu poți s-o folosești în fiecare zi, trebuie să explici de ce optezi pentru asta. Eu greu îmi imaginez acum situația în care am putea aplica această procedură, dar putem face un exercițiu. Iată, noi ne-am adunat cinci oameni în ședință și suntem deliberativi. Dar problema este atât de importantă, încât ar fi bine să se pronunțe și ceilalți doi membri care nu sunt în ședință. De ce nu am putea face asta?”, a întrebat Oleg Efrim.

”Un element de guvernare electronică”

Și reprezentantul Congresului Autorităților Locale în cadrul CI, Viorel Rusu, a susținut menținerea posibilității de vot prin mail în Regulamentul privind funcționarea Consiliului, menționând că este un element de guvernare electronică. ”Deoarece e vorba de un organ colegial, pot apărea situații excepționale. Asta nu înseamnă că noi vom transforma ședințele ordinare ale CI în ședințe prin mail”, a adăugat Viorel Rusu.

Proiectul Regulamentului cu privire la organizarea şi funcţionarea Consiliului de Integritate a început să fie discutat de CI, înainte de a fi aprobat, încă la 23 iulie 2018. Documentul este dezbătut alături de experți ai organizațiilor non-guvernamentale ADEPT și CRJM și de cei din cadrul ANI, în cadrul unei ședințe prelungite de-a lungul a mai mult de două luni.

Natalia Enache

Preluarea textelor de pe pagina www.moldovacurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.moldovacurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
(0) comentarii
2018-09-27 23:23
Distribuie:

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload

Știri relevante:

Deocamdată, nici un ONG nu vrea să evalueze politicile anticorupție ale Guvernului

Deocamdată, nici un ONG nu vrea să evalueze politicile anticorupție ale Guvernului
Guvernul anunță deja a treia oară concurs de achiziții publice pentru servicii de evaluare a politicilor publice în domeniile anticorupție și integritate. Pentru că după primul concurs câștigătorul s-a retras, la al doilea – nu a mai aplicat nici un ONG, Cancelaria de Stat a anunțat un concurs repetat. Dacă…//...
(0) comentarii
2019-03-24 18:56
Distribuie:

Doi lideri sindicali din agricultură au fost condamnați definitiv la 8 ani de închisoare, dar nimeni nu i-a plasat în penitenciar. Unul dintre ei se află în urmărire

Doi lideri sindicali din agricultură au fost condamnați definitiv la 8 ani de închisoare, dar nimeni nu i-a plasat în penitenciar. Unul dintre ei se află în urmărire
Președintele Federației Naționale a Sindicatelor din Agricultură și Alimentație (FNSAA) „Agroindsind”, Sergiu Bernevec, și adjunctul său Sergiu Boța au fost condamnați la 8 ani de închisoare într-un penitenciar de tip închis, fiind declarați vinovați de delapidarea averii străine (art. 191 CP). Sentința motivată a fost pronunțată de Curtea Supremă de…//...
(1) comentarii
2019-03-16 12:03
Distribuie:

Reproșurile președintelui raionului Ialoveni către alegători – populism sau clientelism politic?

Reproșurile președintelui raionului Ialoveni către alegători – populism sau clientelism politic?
Președintele raionului Ialoveni, Lilian Carmanu, le-a reproșat consătenilor săi din Mileștii Mici, unde a fost primar înainte de a ajunge la conducerea raionului, că nu i-au acordat suficiente voturi candidatului Partidului Democrat, Ion Sula, în circumscripția 37, și astfel acesta nu a devenit deputat la alegerile din 24 februarie. El…//...
(1) comentarii
2019-03-16 10:03
Distribuie:

Top demnitari cu probleme

Iacob Stegărescu
Șef al Secției Construcții Telenești
Ilan Șor
Primar al orașului Orhei
Vasile Ozun
Primar al comunei Bogzești
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.