Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice
Monitorizăm activitatea ANI

Comisia Naţională de Integritate (CNI) are drept obiectiv implementarea mecanismului de verificare şi de control al declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate ale persoanelor care deţin o funcţie de demnitate publică

//...

Primul act de constatare al ANI – incompatibilitate pentru un consilier raional. Persoana vizată va contesta decizia în instanță

Autoritatea Națională de Integritate anunță despre primul său caz soluționat, după un îndelung proces de reformare. Este vorba despre o situație de incompatibilitate în care a fost găsită o consilieră raională de la Telenești, Olga Gherman, pentru că deține concomitent și funcția de director al Centrului de creație Telenești, începând cu 15 aprilie 2016.

Potrivit ANI, persoana vizată ar fi încălcat art. 7 alin (1) lit. d) din Legea 768/2000 privind statutul alesului local, potrivit căruia ”Mandatul alesului local este incompatibil cu: d) calitatea de şef, de şef adjunct (inclusiv interimatul acestor funcţii) în structurile subordonate autorităţilor publice locale (instituţii publice, servicii, întreprinderi municipale)”, precum și art. 8 alin. (1) din Legea 768/2000 privind statutul alesului local,  potrivit căruia ”Alesul local care se află în unul din cazurile de incompatibilitate prevăzute la art.7 din prezenta lege va demisiona din funcţia incompatibilă cu mandatul deţinut sau îşi va depune mandatul în termen de 30 de zile de la apariţia incompatibilităţii”.

”Sunt persoană incomodă”

Solicitată să comenteze, consiliera Olga Gherman a declarat că va contesta în instanță actul ANI, după ce acesta îi va fi expediat. În opinia ei, legislația este interpretabilă, de aceea va merge în judecată mai ales pentru a clarifica această situație.

Olga Gherman a menționat că încă din februarie 2017 conducerea Consiliului Raional Telenești a sesizat mai întâi Comisia Electorală Centrală referitor la faptul că ar fi incompatibilă cu funcția de consilier, pentru a-i fi ridicat mandatul, iar CEC a sesizat ulterior ANI. De atunci, i-a fost suspendat dreptul de vot în cadrul consiliului.

”Sunt persoană incomodă și inițierea a început de la conducerea raionului, ca să fiu exclusă din lista consilierilor raionali, pentru că dacă sunt la ședință eu de obicei sunt atentă și sunt activă. Vicepreședintele raionului, domnul Vasile Harghel, a insistat să fie făcut controlul mai repede. Atâtea dosare sunt acolo, că al meu trebuia verificat în 2020, cred că, dar s-a insistat”, este de părere Olga Gherman. Ea a mai spus că a fost invitată în audiență la ANI, pentru a-și expune argumentele, aproximativ acum două săptămâni, iar la 10 august a fost anunțată telefonic despre decizia luată.

Olga Gherman este consilieră independentă, după ce a acces în consiliu, pe listele Blocului Electoral ”PPE Iurie Leancă”. În declarația de avere pentru 2017, ea indică venituri salariale de la Centrul de Creație a Elevilor în valoare de 76873.71 lei și de la Școala Sportivă pentru copii și juniori 2733.82 lei. De asemenea, Olga Gherman declară venituri din activitatea didactică de la mai multe organizații non-guvernamentale – Concordia, Promo-LEX și Fundația FRIEDRICH EBERT, în valoare totală de 10 380 de lei.

De la Consiliul raional Telenești a declarat venit din indemnizație în valoare 2500 de lei și de 144 de lei de la primăria Verejeni. Ea mai declară două premii de la Direcția Generală de Educație de la Telenești – 3500 lei și de la  CCE Telenești – de 4000 de lei. Veniturile consilierei se completează cu pensia ei și a soțului – 81 000 lei în total, precum și cu un venit de la o gospodărie țărănească unde dă teren în arendă – 12 000 lei. Ea mai deține un teren intravilan, două extravilane și două agricole, o casă de locuit din 1980 și autoturism Fiat Grande Punto, fabricat în 2007, dar achiziționat în 2017, în valoare 60 000 de lei. Consiliera mai declară 7 depozite și conturi curente, în valoare totală de 54 de mii de lei.

La capitolul interese personale, Olga Gherman indică faptul că este președintă la ADL Agenda Locală 21 Verejeni  din localitatea Verejeni  și membră AO Concordia Telenești.

Inspector de integritate: ”Totul e nou, începem o cale nouă”

Reprezentantul Inspectoratului de integritate, Radion Buzu, a declarat pentru Moldova Curată că acest caz este unul dintre cele semnalate după crerea ANI, nu unul dintre cele rămase nesoluționate de fosta Comisie Națională de Integritate. El a subliniat că prioritare sunt toate cazurile, dar toate sunt introduse în sistemul de repartizare aleatorie, fără nicio diferență între cele vechi și cele noi, astfel încât primul caz soluționat s-a dovedit a fi cel în privința consilierei de la Telenești.

Radion Buzu a mai spus că nu poate oferi mai multe detalii referitoare la acest caz, atâta timp cât actul ANI este pasibil de contastare. ”Atunci o să vedeți toată informația referitoare la caz, de unde a început, la ce concluzii am ajuns. Contestația se depune la locul de domiciliu al persoanei. O să urmărim și noi pașii. Totul e nou, începem o cale nouă, sperăm să avem rezultate cât mai bune și că veți fi înțelegători față de instituția noastră, să ne acordați puțin timp, ca să ne arătăm rezultatele”, a explicat Radion Buzu.

„În cadrul controlului, Olga Gherman a fost informată despre declanșarea procedurii de control, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază, în exercitarea dreptului la apărare”, se arată în comunicatul emis de ANI.  Autoritatea a mai informat că actul de constatare va fi publicat după ce va deveni definitiv. Dacă instanțele de judecată vor da dreptate ANI, va fi sesizată Comisia Electorală Centrală în vederea ridicării mandatului de consilier raional.

Natalia Enache

 

Preluarea textelor de pe pagina www.moldovacurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.moldovacurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
(3) comentarii
2018-08-11 11:21
Distribuie:

marcmazureanu

15.08.2018
17:31
Asta e tot de ce este apta ANI? sper sa urmeze si investigatii mai serioase.

chiril

07.09.2018
09:02
Bravo ANI. Mergeți înainte tot așa.

Ana

08.09.2018
19:43
Bravo ANI

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload

Știri relevante:

Deocamdată, nici un ONG nu vrea să evalueze politicile anticorupție ale Guvernului

Deocamdată, nici un ONG nu vrea să evalueze politicile anticorupție ale Guvernului
Guvernul anunță deja a treia oară concurs de achiziții publice pentru servicii de evaluare a politicilor publice în domeniile anticorupție și integritate. Pentru că după primul concurs câștigătorul s-a retras, la al doilea – nu a mai aplicat nici un ONG, Cancelaria de Stat a anunțat un concurs repetat. Dacă…//...
(0) comentarii
2019-03-24 18:56
Distribuie:

Doi lideri sindicali din agricultură au fost condamnați definitiv la 8 ani de închisoare, dar nimeni nu i-a plasat în penitenciar. Unul dintre ei se află în urmărire

Doi lideri sindicali din agricultură au fost condamnați definitiv la 8 ani de închisoare, dar nimeni nu i-a plasat în penitenciar. Unul dintre ei se află în urmărire
Președintele Federației Naționale a Sindicatelor din Agricultură și Alimentație (FNSAA) „Agroindsind”, Sergiu Bernevec, și adjunctul său Sergiu Boța au fost condamnați la 8 ani de închisoare într-un penitenciar de tip închis, fiind declarați vinovați de delapidarea averii străine (art. 191 CP). Sentința motivată a fost pronunțată de Curtea Supremă de…//...
(1) comentarii
2019-03-16 12:03
Distribuie:

Reproșurile președintelui raionului Ialoveni către alegători – populism sau clientelism politic?

Reproșurile președintelui raionului Ialoveni către alegători – populism sau clientelism politic?
Președintele raionului Ialoveni, Lilian Carmanu, le-a reproșat consătenilor săi din Mileștii Mici, unde a fost primar înainte de a ajunge la conducerea raionului, că nu i-au acordat suficiente voturi candidatului Partidului Democrat, Ion Sula, în circumscripția 37, și astfel acesta nu a devenit deputat la alegerile din 24 februarie. El…//...
(1) comentarii
2019-03-16 10:03
Distribuie:

Top demnitari cu probleme

Iacob Stegărescu
Șef al Secției Construcții Telenești
Ilan Șor
Primar al orașului Orhei
Vasile Ozun
Primar al comunei Bogzești
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.