Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice
Monitorizăm activitatea ANI

Comisia Naţională de Integritate (CNI) are drept obiectiv implementarea mecanismului de verificare şi de control al declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate ale persoanelor care deţin o funcţie de demnitate publică

//...

Peste 7 milioane de lei vor fi cheltuiți din buget pentru ca demnitarii și funcționarii publici să-și declare averile

Peste 7 milioane de lei vor fi alocați și anul acesta din bugetul de stat pentru semnăturile electronice destinate subiecților declarării averilor și intereselor, cu ajutorul cărora să-și poată semna declarațiile de avere. Suma este similară cu cea din 2018, când declararea electronică a devenit obligatorie.

La începutul anului 2018 fiecare funcționar și demnitar care este obligat prin lege să-și declare averile și interesele a primit gratuit din partea statului câte o cheie/semnătură electronică, pentru a putea semna declarația depusă on-line pe portalul Autorității Naționale de Integritate. Dar semnăturile electronice au fost achitate din bugetul de stat, fiind alocați atunci 7 226 125 lei, câte 125 de lei pentru fiecare semnătură electronică. Moldova Curată a semnalat atunci că termenul de valabilitate al cheilor electronice era de numai un an, deoarece Guvernul a decis utilizarea celui mai securizat tip de semnătură, care este și cel mai costisitor – semnătura electronică avansată calificată. Iar gradul înalt de securizare presupune și un termen de valabilitate redus, de numai un an, după cum au explicat autoritățile din domeniu.

Autoritățile trebuie să cheltuiască noi sume din buget pentru prelungirea termenului de utilizarea cheilor electronice

”În anul 2018, pentru serviciile de certificare a cheilor publice  a subiecților declarării averii și intereselor personale, conform contractului de prestări servicii în acest sens, încheiat între Cancelaria de Stat și I.P. ”Serviciul Tehnologia Informației și Securitatea Cibernetică”, a fost utilizată suma de 7 226 125 lei.

Cheltuielile pentru anul curent, pentru serviciile de certificare a cheilor publice  a subiecților declarării averii și intereselor personale, se planifică a fi în mărime similară ca și în anul 2018”, se arată într-un răspuns oferit pentru Moldova Curată de către directorul Serviciului Tehnologia Informației și Securitatea Cibernetică (STISC), Serghei Popovici.

În scrisoarea de răspuns se mai precizează că semnăturile electronice obținute au oferit deținătorilor acestora acces către toate serviciile electronice publice, necesare în vederea exercitării atribuțiilor de serviciu ce le revin, inclusiv pentru raportarea electronică către CNAM, CNAS, ”e-Factura”, ”e-Achiziții” etc.

Menționăm că directorul STISC Serghei Popovici declara anul trecut pentru Moldova Curată că „se lucrează” pentru ca valabilitatea semnăturilor să fie extinsă pe mai mulți ani, dar se așteaptă să fie aprobate cerințele tehnice de Serviciul de Informații și Securitate. SIS este instituția care a stabilit acest termen de valabilitate, de numai un an, potrivit unui răspuns oferit de Cancelaria de Stat la o solicitare de informație de la Moldova Curată.

Ca și în 2018, costul semnăturilor electronice îl depășește pe cel al cheltuielilor suportate în anii precedenți pentru digitizarea declarațiilor depuse pe hârtie, procedură operată de fosta Comisie Națională de Integritate și de actuala ANI, până în 2018. Potrivit datelor privind achizițiile publice de pe site-ul tender.gov.md, pentru anii 2013 – 2017, fosta CNI și deja actuala ANI au cheltuit în total 2 825 767 lei pentru serviciile de digitizare și procesare a declarațiilor. Asta în condițiile în care se anunțase că trecerea la declararea exclusiv on-line era argumentată inclusiv prin reducerea cheltuielilor.

ANI: Semnăturile electronice – proceduri tehnice aflate în competența STISC

Procedura privind prelungirea valabilității semnăturilor electronice depinde STISC, nu de ANI, a declarat pentru Moldova Curată șeful serviciului de presă al Autorității, Victor Moloșag. El a precizat că nu cunoaște dacă este necesară alocarea de noi resurse pentru prelungirea termenului de valabilitate a acestor semnături, aceasta fiind o procedură tehnică. Victor Moloșag a adăugat că au fost discuții și anul trecut despre faptul ca valabilitatea semnăturilor electronice să fie mai mare de un an, dar a subliniat că acest lucru nu este de competența ANI.

El a mai precizat că în registrul electronic al subiecților declarării sunt aproximativ 65 de mii de persoane, dar numărul variază de la an la an. Termenul de depunere este 31 martie pentru declarații anuale. La angajare și eliberare din funcție subiecții declarării au la dispoziție 30 de zile.

Care este procedura?

Pentru prelungirea termenului de valabilitate a semnăturilor electronice,  persoanele responsabile din cadrul instituțiilor pentru actualizarea permanentă a Registrului electronic al subiecţilor declarării averii şi a intereselor personale vor trebui să îndeplinească o procedură birocratică, inclusiv să se deplaseze la Chișinău, la Ministerul Justiției, după cum ne-a explicat unul dintre consultanții tehnici din cadrul Serviciului Tehnologia Informației și Securitatea Cibernetică, solicitat la numărul telefon afișat pe site-ul instituției.

Mai întâi, acestea vor trebui să acceseze pagina semnatura.md a Serviciului Tehnologia Informației și Securitatea Cibernetică. Acolo trebuie să aleagă rubrica ”Prelungire semnătură electronică”, unde se vor deschide alte trei opțiuni, urmând să o aleagă pe cea numită ”Subiect al declarării” și să urmeze instrucțiunile următoare. Astfel, trebuie introdus INDO –ul persoanei juridice unde sunt angajate persoanele, iar ulterior, pentru a finaliza procesul cu succes este necesară informația personală despre fiecare angajat pentru care se dorește obținerea semnăturii electronice, după cum se arată pe pagina respectivă. ”Asigurați-vă că aveți disponibile următoarele informații pentru fiecare angajat în parte: nume, prenume, IDNP, funcția ocupată, adresa email și numărul de telefon”, se mai indică în instrucțiuni.

De acest proces nu este nevoie să se ocupe fiecare angajat în parte, dar numai persoana responsabilă numită în acest sens. Ea va trebui să colecteze stick-urile cu semnăturile electronice și copiile buletinelor de identitate.

După ce sunt urmați toți pașii, la final se generează cererile. La unele instituții se generează și contractul semnat cu Centrul, dar altele nu. Celelalte acte ce se generează și trebuie completate sunt: cererea centralizată, cerere de certificare. Mai sunt necesare copiile buletinelor, copiile extrasului din Registrul de stat, ordinul intern care arată că persoana respectivă este numită colector și stick-urile. Cu toate aceste acte persoana responsabilă trebuie să meargă la Centrul de certificare a cheilor publice, aflat în sediul Ministerului Justiției, la adresa str. 31 August 1989 nr. 82, intrarea din spate. Toate documentele se aduc pe suport de hârtie.

”De exemplu, dacă sunt 10 persoane – subiecți ai declarării, la Pasul 3 al completării ”Adaugă angajații” trebuie adăugați toți, la Pasul 4 se  introduce numele persoanei responsabile, numită conform ordinului”, a explicat consultantul tehnic.

Prelungirea valabilității semnăturii electronice se face timp de 15 zile lucrătoare, iar persoana responsabilă va trebui să vină din nou la Chișinău pentru a ridica stick-urile cu semnăturile electronice. Acestea trebuie prelungite înainte de expirarea termenului de valabilitate.

Natalia Enache

Preluarea textelor de pe pagina www.moldovacurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.moldovacurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
(0) comentarii
2019-02-12 21:25
Distribuie:

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload

Știri relevante:

Fostul premier Vlad Filat a fost eliberat. El a plecat din sala de judecată liber

Fostul premier Vlad Filat a fost eliberat. El a plecat din sala de judecată liber
Fostul premier Vlad Filat, condamnat in anul 2016 la 9 ani de inchisoare pentru abuz de putere, și deținut până in prezent la Penitenciarul nr. 13 din Chișinău a fost eliberat. Decizia a fost luată cu puțin timp in urmă, la ședința din dosarul său ținută astăzi la Curtea de Apel Chișinău.  …//...
(0) comentarii
2019-12-03 15:28
Distribuie:

Directoarea adjunctă a ANSC: 1/4 din valoarea achizițiilor publice este contestată de agenții economici

Directoarea adjunctă a ANSC: 1/4 din valoarea achizițiilor publice este contestată de agenții economici
Agenția Națională pentru Soluționarea Contestațiilor (ANSC) primește anual sute de contestații din partea agenților economici care sunt nemulțumiți de modul în care instituțiile statului organizează licitații publice. Dintr-un total de 10 miliade de lei, cât constituie bugetul anual al achizițiilor publice în Republica Moldova, anul trecut au fost contestate proceduri…//...
(0) comentarii
2019-11-29 09:50
Distribuie:

Democratul Mihai Olărescu a revenit în funcția de președinte al raionului Cimișlia

Democratul Mihai Olărescu a revenit în funcția de președinte al raionului Cimișlia
Democratul Mihai Olărescu a fost ales astăzi, 25 noiembrie 2019, în funcția de președinte al raionului Cimișlia, poziție pe care a deținut-o și anterior. Pentru Mihai Olărescu au votat 7 consilieri raionali de la democrați, 7 socialiști, doi de la Partidul Șor și unul independent. În anii 2015-2017 Mihai Olărescu…//...
(0) comentarii
2019-11-25 19:32
Distribuie:

Top demnitari cu probleme

Iacob Stegărescu
Șef al Secției Construcții Telenești
Ilan Șor
Primar al orașului Orhei
Vasile Ozun
Primar al comunei Bogzești
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.