Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice
Monitorizăm activitatea ANI

Comisia Naţională de Integritate (CNI) are drept obiectiv implementarea mecanismului de verificare şi de control al declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate ale persoanelor care deţin o funcţie de demnitate publică

//...

În ospeţie la MC

Șeful Secretariatului Inițiativei Regionale Anticorupție: ”Fenomenul devastator al corupției afectează nu atât statele, cât societățile”

Vladan Joksimovic
Șeful Secretariatului Inițiativei Regionale Anticorupție (RAI)

Regiunea Europei de Sud-Est este una vulnerabilă în fața corupției, iar autoritățile din Republica Moldova trebuie să lupte atât împotriva cazurilor de mare corupție, precum și să aloce măsuri de prevenire a micii corupții, a declarat, într-un interviu pentru Moldova Curată, Vladan Joksimovic, șeful Secretariatului Inițiativei Regionale Anticorupție (RAI). El a efectuat zilele acestea o vizită de lucru la Chișinău, unde a participat la Atelierul internațional de schimb de bune practici privind testarea integrității profesionale și evaluarea riscului de corupție. Vladan Joksimovic a fost anterior director adjunct al Agenției Anticorupție din Serbia.

Care este scopul vizitei dumneavoastră în Republica Moldova?

Am venit în calitate de șef al secretariatului RAI, pentru a participa la un atelier internațional dedicat evaluării riscurilor de corupție și testării integrității, un eveniment care a încheiat un proiect de twinning  implementat în Republica Moldova împreună cu autoritățile din România. Am făcut o scurtă prezentare despre activitățile privind evaluarea riscurilor de corupție, despre ce a realizat RAI în acest domeniu, ce am organizat în Europa de Sud-Est pentru a sprijini țările în eforturile lor de a implementa măsurile de asigurare a integrității. De asemenea, m-am folosit de această oportunitate și m-am întâlnit cu colegii de aici, care se ocupă de măsurile anticorupție, cu cei din cadrul Autorității Naționale de Integritate, Centrul Național Anticorupție și din cadrul Ministerului de Externe.

Care au fost măsurile despre care ați vorbit în prezentarea dumneavoastră?

Cred că Republica Moldova a investit mult în acest domeniu…. Știu că ați implementat testele de integritate care sunt un pas înainte și o abordare diferită în construirea integrității instituțiilor și a personalului angajat. Sunt experiențe similare în regiune, dar nu toate țările din Europa de Sud-Est au implementat acest mecanism. Eu am vorbit în prezentarea mea despre evaluarea riscurilor de corupție și despre metodologia generală pe care am elaborat-o acum trei ani, cu o abordare individuală pentru fiecare țară. Avem multe similitudini în regiune, dar există diferențe și chestiuni specifice. Vorbind despre planurile de asigurare a integrității, am folosit experiența Republicii Moldova pentru elaborarea unui mecanism IT pentru autoritățile din Muntenegru și din Bosnia și Herțegovina.

Ce părere aveți despre măsurile anticorupție aplicate de autoritățile din Republica Moldova?

RAI, în calitate de organizație regională interguvernamentală, nu are mecanisme de monitorizare, precum GRECO, care are atribuții și mecanisme de monitorizare. Munca noastră constă în schimbul de experiență în ceea ce privește cele mai bune practici în domeniul anticorupție. Vorbind despre Republica Moldova, dar și în general, cred că prevenirea actelor de corupție este foarte importantă. Ați investit mult în mecanismele de prevenire. Dar, în toată regiunea, nu doar în Republica Moldova, în ceea ce privește lupta cu corupția, cred că formula de succes ar fi de implementare a unor măsuri eficiente de prevenire, concomitent cu sancționarea actelor de corupție, ceea ce presupune o procuratură eficientă și o justiție eficientă – aceasta este o formulă care așteptăm să fie aplicată. Nu pot să-mi imaginez situația ca numai măsurile de prevenire să fie aplicate, fără a fi pedepsite actele de corupție sau viceversa. Cred că este foarte important să fie oprită corupția, utilizând mecanisme eficiente, dar în cadrul unui sistem de justiție eficient și independent.

Ca mecanisme de prevenire, avem testele de integritate aplicate de Centrul Național Anticorupție. Credeți că sunt o măsură eficientă?

Am aflat despre acestea la atelierul la care am participat aici, în Republica Moldova. Este un mecanism bun de prevenire. Am mai aflat că există discrepanțe între experiența României și cea a Republicii Moldova, dar țările au fiecare specificul său și trebuie să lucrăm la implementarea acestui mecanism.

Credeți că am avea nevoie de o instituție care să lupte exclusiv împotriva marii corupții, pentru a fi mai eficientă în acest domeniu?

Lupta împotriva marii corupții este importantă, și nu doar în Republica Moldova. Este, de obicei, o cerință a Uniunii Europene în procesul de integrare – soluționarea cazurilor de mare corupție. Pe de altă parte, cred că și corupția la nivel mai mic, corupția măruntă, este un fenomen negativ. Deoarece, dacă o mare parte a societății crede că mica corupție este ceva ce poate fi acceptat, atunci nu văd cum putem repara o asemenea situație. Atât cazurile de mare corupție, cât și cele de corupție măruntă trebuie combătute.

Ce le-ați recomanda autorităților noastre?

Să lupte în continuare împotriva corupției. În calitate de fost director adjunct al unei autorități anticorupție din Serbia, cred că este important ca asemenea autorități să transmită mesaje consolidate presei și societății, în care să pună accentul pe istorii de succes. Dar, desigur, nu poți insista pe ceva ce nu ai realizat. Trebuie să muncești din greu și din această muncă imensă să fie selectate câteva cazuri mari, semnificative, care sunt de interes pentru public și pe care să se insiste, pentru a transmite un mesaj constant de luptă împotriva corupției.

Republica Moldova este un bun membru al RAI, avem o cooperare eficientă cu CNA și cu ANI, precum și cu Ministerul Afacerilor Externe. Suntem în așteptarea unor noi proiecte comune. Cred că RAI va fi mai activă în următoarea perioadă în domeniile ce țin de recuperarea activelor, de integritatea în cadrul instituțiilor de aplicare a legii și de activitatea avertizorilor de integritate și cred că Republica Moldova va contribui la eforturile noastre de a lupta cu corupția în regiunea Europei de Sud-Est.

Este această regiune una vulnerabilă în fața corupției?

Cu siguranță, este. Toate sondajele de opinie arată acest lucru. Dar nu este un fenomen prezent doar în Europa de Sud-Est, ci peste tot, chiar și în cele mai dezvoltate țări, precum Danemarca, unde sunt mari scandaluri de corupție din când în când. Astfel, societățile trebuie să aplice măsuri de prevenire, trebui să existe un sistem judecătoresc eficient și independent care să lupte cu corupția, deoarece acest fenomen devastator afectează nu atât statele, cât societățile.

Vă mulțumim.

NOTĂ: Iniţiativa Regională Anticorupţie (RAI) este o organizație regională interguvernamentală, ce are scopul redresării corupţiei, definită ca fiind una dintre cele mai dificile probleme în dezvoltarea ţărilor Europei de Sud-Est. RAI are 9 state membre din regiune: Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Muntenegru, Macedonia de Nord, Serbia, România și Republica Moldova.

Natalia Enache

(0) comentarii
2019-09-13 08:25
Distribuie:

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload


Alte interviuri:

INTERVIU/ Olesea Stamate: ”Sarcina procurorului general nu este ușoară deloc, îți trebuie curaj mare să-ți asumi asemenea responsabilitate acum”

Guvernul de la Chișinău a reușit să convingă Comisia de la Veneția că situația judiciarului din Republica Moldova este atât de critică, încât niciun alt mecanism nu poate funcționa, și este necesară o evaluare externă a judecătorilor și procurorilor, a declarat ministra Justiției, Olesea Stamate, în cadrul unui interviu pentru…//...
(0) comentarii
2019-10-28 14:18
Distribuie:

Șeful Secretariatului Inițiativei Regionale Anticorupție: ”Fenomenul devastator al corupției afectează nu atât statele, cât societățile”

Regiunea Europei de Sud-Est este una vulnerabilă în fața corupției, iar autoritățile din Republica Moldova trebuie să lupte atât împotriva cazurilor de mare corupție, precum și să aloce măsuri de prevenire a micii corupții, a declarat, într-un interviu pentru Moldova Curată, Vladan Joksimovic, șeful Secretariatului Inițiativei Regionale Anticorupție (RAI). El…//...
(0) comentarii
2019-09-13 08:25
Distribuie:

Ion Nicolaev, inspector de integritate: ”Nu înțeleg de ce pe exterior se creează această impresie că la ANI totul e mort și nu se face nimic”

Peste 80 de acte de constatare au emis de la începutul acestui an inspectorii de integritate din cadrul ANI și au aplicat amenzi în valoare totală de aproape 70 de mii de lei. Deși până nu demult au avut în vizor mai mult primari, consilieri locali și directori de grădinițe,…//...
(0) comentarii
2019-08-31 23:34
Distribuie:

Actuala guvernare ar trebui să aplice imediat măsuri caracteristice justiției de tranzitie, în contextul eliberării instituțiilor din captivitatea politică a fostei guvernări

Este necesară o resetare rapidă a sistemului judecătoresc în cadrul unei curățări mai ample şi fundamentale a instituțiilor statului, dar această curățare trebuie făcută în albia cadrului legislativ, subliniază cercetătoarea Consiliului German de Relații Externe, Cristina Gherasimov, în  cadrul unui interviu pentru  Moldova Curată.   Experta menționează că demiterile  și  demisiile care s-au produs…//...
(0) comentarii
2019-07-10 13:48
Distribuie:

Expert internațional: ”Nu recomandăm o lustrație în sistemul judiciar – este o idee ce pare bună la început, dar care se dovedește ”otrăvitoare” ulterior”

Noua guvernare de la Chișinău ar trebui să se abțină de la un amplu proces de ”lustrație” în sistemul judecătoresc și ar trebui să facă reforme durabile în acest domeniu, a declarat consilierul juridic principal din cadrul Comisiei Internaționale a Juriștilor, Massimo Frigo, într-un interviu pentru Moldova Curată. El a subliniat…//...
(0) comentarii
2019-06-28 10:11
Distribuie:

Viorel Rusu, membru al CI al ANI: ”În activitatea tuturor organelor se simte o atmosferă de frică și cred că acesta este un motiv care împiedică ANI să-și exercite pe deplin activitatea”

Autoritatea Națională de Integritatea are nevoie de câteva cazuri de rezonanță, ca să își dovedească funcționalitatea și independența, afirmă unul dintre membrii Consiliului de Integritate, Viorel Rusu, într-un interviu pentru Moldova Curată. Potrivit lui, societatea are așteptări mai mari de la ANI, iar rezultatele înregistrate până acum nu sunt mulțumitoare.…//...
(0) comentarii
2019-06-06 20:00
Distribuie:
 <1 2 3 >  Last ›

LiveChat-uri:

Top demnitari cu probleme

Iacob Stegărescu
Șef al Secției Construcții Telenești
Ilan Șor
Primar al orașului Orhei
Vasile Ozun
Primar al comunei Bogzești
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.