Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice
Monitorizăm activitatea ANI

Comisia Naţională de Integritate (CNI) are drept obiectiv implementarea mecanismului de verificare şi de control al declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate ale persoanelor care deţin o funcţie de demnitate publică

//...

În ospeţie la MC

INTERVIU: Un magistrat corupt este într-un profund conflict de valori cu sine însuși

Arina Corsei Vultureanu
Procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria sectorului 3 București

Calitatea actului justiției este primul factor care poate determina sistemul judecătoresc să-și recâștige încrederea publicului, spune Arina Corsei Vultureanu, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria sectorului 3 București. Aflată într-o vizită la Chișinău la o activitate a comunității Liderilor în Justiție, ea a acordat un interviu portalului Moldova Curată. 

Doamnă procuror, practicați, în general, să dați interviuri în presă?

În ultima vreme, mai des, pentru că situațiile au fost de așa natură în domeniul justiției, că oamenii au început să fie interesați de domeniu și, atunci, ne-am asumat să mai ieșim și în față. Ceea ce nu e neapărat specific profesiei noastre, dar odată cu modificările în zona justiției, cumva am fost nevoiți să devenim și o voce.

A fost o situație suficient de gravă, așa încât să-i scoată în stradă pe oamenii din justiție, pe procurorii, pe judecătorii din România?

Da, au fost modificări pe legile justiției, pe statutul procurorilor, modificări la Codul Penal, de procedură penală, care au creat o mișcare în rândul magistraților. A început acum doi ani, când a existat un proiect de modificare a Codului penal și de procedură penală, care scotea în afara legii anumite infracțiuni, care lua anumite pârghii procurorilor și judecătorilor care anchetau cauze penale și făcea foarte dificilă munca lor, era greu de descoperit și de dovedit cazurile penale. Și atunci, colegii magistrați, în virtutea jurământului pe care l-au depus – ”Jur să apăr Constituția și drepturile oamenilor!” -  au ajuns inclusiv să iasă în stradă. Nu la modul de protest foarte vocal, ci pe treptele Palatului de Justiție din București,  iar alți colegi din țară au ieșit în fața instituțiilor pe care le reprezentau, pentru a apăra valorile statului de drept.

Atunci s-a văzut și o susținere enormă din partea societății. Cum i-a convins justiția din România pe oameni să iasă și să protesteze pentru oamenii din justiție?

A fost un sprijin foarte mare și din partea presei, pentru că noi nu avem pârghiile necesare ca să ne facem bine auziți. Și presa a contat foarte mult, s-a coalizat, a luat interviuri, a scris despre ce aveam noi de spus, pentru că asociațiile din care fac parte magistrații s-au ocupat de partea logistică, au scris manifeste, tot felul de declarații despre ce se întâmplă, poate uneori într-un limbaj mai rigid, pentru că acesta e specificul profesiei. Oamenii de presă au venit către colegii din justiție și i-au întrebat: Spuneți-ne, pe înțelesul tuturor ce înseamnă aceste modificări? De ce protestați? Care-i buba? Presa a dat mai departe către public și în momentul în care publicul a înțeles ce se întâmplă, am avut și susținere din partea societății civile.

Ce îl determină pe un tânăr să aleagă o profesie în domeniul justiției?

Eu am dat la drept, pentru că iubesc foarte mult dreptatea, aveam 18 ani, eram copil idealist și îmi doream foarte mult să apăr oamenii. Mi se părea că asta mi se potrivește foarte bine și dacă i se face cuiva o nedreptate, eu m-aș descurca excelent să dovedesc că omului respectiv că merită să i se facă dreptate. În Facultatea de Drept am descoperit că rolul procurorului este acela de a apăra interesele societății și de a afla adevărul într-o cauză, anchetând, deci era și o parte activă, ceea ce mi s-a părut că mi se potrivește. E foarte frumoasă profesia pe care o practic, pentru că am încă pârghiile să ajut la restabilirea ordinii de drept. 

Rămâne în picioare această idee de dreptate, odată ce ați ajuns în sistemul judiciar? Sistemul de justiție din România îți oferă posibilitatea să faci cu adevărat dreptate?

La momentul acesta – da. Cu mențiunea că, odată că începi să înveți legea, îți dai seama că nu tot ce e drept este cuprins în litera legii. Pentru mine a fost un șoc când am conștientizat diferența dintre adevărul faptic și adevărul care se poate proba. Copilul idealist din mine își dorea să facă dreptate la modul absolut, ceea ce nu putem face, din păcate sau din fericire, în zona justiției, decât în măsura în care există mijloacele de probă și pârghiile necesare. Avem, în același timp, standarde de respectat: prezumția de nevinovăție, egalitatea de arme, procesul echitabil – sunt lucruri absolut firești, care la nivel uman ni se pare că ne ”încurcă”, dar ele sunt acolo pentru a asigura un echilibru în realizarea actului de justiție.

În Republica Moldova, la nivel de percepție, nivelul corupției este unul destul de înalt în sistemul de justiție și asta îi vizează atât pe procurori, cât și pe judecători. În România există asemenea problemă?

Corupția în rândul judecătorilor și procurorilor, la acest moment, nu a văzut să fie un fenomen de masă. În România a fost înființată Direcția Națională Anticorupție (DNA), acum mulți ani, a fost una dintre condițiile impuse de Uniunea Europeană, pentru a putea accede în UE. Cazurile de corupție, în majoritatea lor, nu sunt cele referitoare la judecători sau procurori. Aș fi absurdă să spun că e o pădure fără uscături, pentru că în fiecare profesie există oameni de care restul colegilor nu sunt mândri. Dar în momentul în care vorbim despre un judecător sau un procuror care este corupt, cred că vorbim despre cineva care este într-un profund conflict de valori cu sine însuși, pentru că el este în fapt, un reprezentant al dreptăți, el ar trebui să înfăptuiască dreptatea și să respecte legea. Or, a comite fapte de corupție mi se pare ceva în contradicție totală de termeni.

Cât de independent este un procuror? Cât de independentă vă simțiți în această funcție, în luarea deciziilor?

În momentul acesta, eu mă simt foarte independentă în luarea deciziilor. Constituția în România face o distincție între judecători și procurori și spune că judecătorii sunt independenți, iar procurorii se bucură de stabilitate. Și acest lucru a iscat dezbateri de-a lungul timpului – în ce măsură este un procuror independent, atât timp cât este subordonat ierarhic? Dar subordonarea ierarhică se referă la chestiuni administrative, iar atunci când vorbim despre un act pe care îl emite un procuror, acesta este verificabil numai în măsura legalității lui. Eu, în momentul în care emit un act, procurorul ierarhic superior îl poate infirma în măsura în care, motivat, va arăta de ce este acesta nelegal. Altfel – nu. Nu primesc telefoane, nu mi se sugerează ce să fac în dosare. Sper din tot sufletul să nu se întâmple asta niciodată. Pot să interpretez legea în spiritul și în litera ei, pot să-mi conduc ancheta în libertatea, imparțialitate și independență.

În Republica Moldova există un nivel de încredere foarte scăzut în justiție, în procurori, în judecători. Cum poate fi câștigată încrederea societății?

În primul rând – prin calitatea actului de justiție. Un procuror sau un judecător are ca unică carte de vizită actul pe care îl emite. Calitatea actului de justiției este dată de modul în care judecătorul sau procurorul înțelege să-și facă treaba. În același timp, noi suntem conștienți, în special cred că la judecători se întâmplă asta: faptul că din fața lor cel puțin jumătate din oameni vor pleca nemulțumiți, pentru că sunt două părți adverse. Dar e foarte important ca ei să înțeleagă ce s-a întâmplat și de ce au pierdut procesul, iar cei care au câștigat trebuie să înțeleagă că au câștigat pe bună dreptate, nu au câștigat mai puțin, nu au câștigat mai mult, ci fix cât meritau. Și, poate că, o coagulare a judecătorilor și procurorilor, care să fie o voce și care să promoveze aceleași valori, cred că ar fi utilă. Asta face și comunitatea LEAD, acordă un spațiu de încredere, unde oameni cu aceleași valori îți pot manifesta opiniile și pot avea o voce.

NOTĂ: Lideri pentru Justiție este un program de leadership pentru tineri profesioniști în drept din România,  între care judecători, procurori, avocați, ofițeri de poliție, consilieri juridici, notari, grefieri, juriști în ONG-uri, companii sau instituții, funcționari publici și asistenți universitari. Comunitatea reunește profesioniști din domenii variate ale dreptului și încurajează dialogul și cooperarea între profesiile juridice. Aceasta s-a extins și în Republica Moldova, cu denumirea LEAD, programul fiind dedicat, de asemenea, tinerilor diverse profesii juridice.

Natalia Enache

 

(0) comentarii
2019-05-27 19:39
Distribuie:

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload


Alte interviuri:

Ion Nicolaev, inspector de integritate: ”Nu înțeleg de ce pe exterior se creează această impresie că la ANI totul e mort și nu se face nimic”

Peste 80 de acte de constatare au emis de la începutul acestui an inspectorii de integritate din cadrul ANI și au aplicat amenzi în valoare totală de aproape 70 de mii de lei. Deși până nu demult au avut în vizor mai mult primari, consilieri locali și directori de grădinițe,…//...
(0) comentarii
2019-08-31 23:34
Distribuie:

Actuala guvernare ar trebui să aplice imediat măsuri caracteristice justiției de tranzitie, în contextul eliberării instituțiilor din captivitatea politică a fostei guvernări

Este necesară o resetare rapidă a sistemului judecătoresc în cadrul unei curățări mai ample şi fundamentale a instituțiilor statului, dar această curățare trebuie făcută în albia cadrului legislativ, subliniază cercetătoarea Consiliului German de Relații Externe, Cristina Gherasimov, în  cadrul unui interviu pentru  Moldova Curată.   Experta menționează că demiterile  și  demisiile care s-au produs…//...
(0) comentarii
2019-07-10 13:48
Distribuie:

Expert internațional: ”Nu recomandăm o lustrație în sistemul judiciar – este o idee ce pare bună la început, dar care se dovedește ”otrăvitoare” ulterior”

Noua guvernare de la Chișinău ar trebui să se abțină de la un amplu proces de ”lustrație” în sistemul judecătoresc și ar trebui să facă reforme durabile în acest domeniu, a declarat consilierul juridic principal din cadrul Comisiei Internaționale a Juriștilor, Massimo Frigo, într-un interviu pentru Moldova Curată. El a subliniat…//...
(0) comentarii
2019-06-28 10:11
Distribuie:

Viorel Rusu, membru al CI al ANI: ”În activitatea tuturor organelor se simte o atmosferă de frică și cred că acesta este un motiv care împiedică ANI să-și exercite pe deplin activitatea”

Autoritatea Națională de Integritatea are nevoie de câteva cazuri de rezonanță, ca să își dovedească funcționalitatea și independența, afirmă unul dintre membrii Consiliului de Integritate, Viorel Rusu, într-un interviu pentru Moldova Curată. Potrivit lui, societatea are așteptări mai mari de la ANI, iar rezultatele înregistrate până acum nu sunt mulțumitoare.…//...
(0) comentarii
2019-06-06 20:00
Distribuie:

INTERVIU: Un magistrat corupt este într-un profund conflict de valori cu sine însuși

Calitatea actului justiției este primul factor care poate determina sistemul judecătoresc să-și recâștige încrederea publicului, spune Arina Corsei Vultureanu, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria sectorului 3 București. Aflată într-o vizită la Chișinău la o activitate a comunității Liderilor în Justiție, ea a acordat un interviu portalului Moldova…//...
(0) comentarii
2019-05-27 19:39
Distribuie:

”Chiar cu toată asistența externă masivă de care a avut parte (…) tot nu vedem ca ANI să ne uimească cu rezultate fulminante”

Problema cadrelor și comunicarea cu presa par ar fi, în prezent, cele mai grave probleme ale Autorității Naționale de Integritate (ANI), în opinia Cristinei Țărnă, expertă anticorupție, fostă directoarea adjunctă în cadrul Centrului Național Anticorupție. ”Pentru o instituție de prevenire, cum este ANI, mi se pare un act sinucigaș să…//...
(0) comentarii
2019-02-08 14:22
Distribuie:
 <1 2 3 >  Last ›

LiveChat-uri:

Top demnitari cu probleme

Iacob Stegărescu
Șef al Secției Construcții Telenești
Ilan Șor
Primar al orașului Orhei
Vasile Ozun
Primar al comunei Bogzești
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.