Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice
Monitorizăm activitatea ANI

Comisia Naţională de Integritate (CNI) are drept obiectiv implementarea mecanismului de verificare şi de control al declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate ale persoanelor care deţin o funcţie de demnitate publică

//...

Un pachet de legi anticorupție, respins de Guvern. S-au opus miniștrii propuși de PDM

Respingerea de către Guvern a proiectelor de lege privind declararea averilor și intereselor personale și reforma Comisiei Naționale de Integritate s-ar putea solda cu tăierea finanțării din partea Uniunii Europene, este de părere experta anticorupție Mariana Kalughin. Adoptarea acestor proiecte era deja o restanță a Republicii Moldova astfel încât, la fel ca și în cazul tărăgănărilor în procesul de reformare a organelor Procuraturii, Republica Moldova ar putea să rateze anumite părți din tranșele care urmau să fie acordate de UE în suportul reformei sectorului justiției, a explicat Mariana Kalughin pentru Moldova Curată.

Proiectele au fost prezentate în ședința Guvernului din 16 iunie de ministrul Justiției, Vladimir Grosu, după ce fuseseră retrase de pe ordinea de zi a ședinței din 10 iunie 2015. Ministrul a explicat că acestea vin să înlocuiască mai multe acte legislative învechite și să eficientizeze procesul de depunere și verificare a averilor și intereselor personale ale funcționarilor și demnitarilor. 

Totuși, pachetul de legi nu a obținut susținerea necesară, fiind votat doar de 9 membri ai Executivului. Motivul, expus de vicepremierul din partea Partidului Democrat Victor Osipov, ar fi lipsa susținerii politice pentru aceste proiecte. Potrivit acestuia, o serie de parlamentari din coaliția de guvernare nu sunt de acord cu conceptul acestei reforme a sistemului de integritate, mai exact cu faptul că procedura de luare a deciziilor în cadrul CNI ar fi concentrată în mâinile președintelui structurii reformate, pentru că dispare administrarea colegială a acestui sistem, iar inspectorii de integritate ar avea ”puteri foarte mari”. ”Această reformă nu are suport parlamentar garantat și va fi întoarsă de deputați la Guvern”, a spus Victor Osipov. 

Amintim că pretenții similare au fost exprimate anterior și de către actualii membri ai CNI, care au adresat și o scrisoare deschisă autorităților, despre care a scris și Moldova Curată
La elaborarea acestor proiecte au participat experți din România și chiar un expert al Consiliului Europei. ”Nu a fost ideea noastră năstrușnică să elaborăm aceste proiecte”, a spus în replică ministrul Justiției, Vladimir Grosu. El a fost susținut și de ministrul Educației, Maia Sandu, dar și de premierul demisionar, Chiril Gaburici. ”Îmi pare rău, e o inițiativă bună europeană”, a spus Chiril Gaburici, după ce pachetul de legi nu a obținut susținerea majorității membrilor Guvernului. Împotrivă au votat miniștrii desemnați de către Partidul Democrat.

Conform procedurii, proiectele care nu au acumulat suficiente voturi în Guvern vor fi întoarse autorului, adică Ministerului Justiției, pentru rectificările necesare. ”Asta înseamnă că acestea revin la etapa inițială, de elaborare și definitivare, fapt ce ar putea să dureze prea mult timp și să afecteze procesul de reformă a justiției”, a explicat Mariana Kalughin.

Ce prevăd proiectele respinse de Guvern?

Proiectul privind declararea averii și intereselor personale oferă explicații exacte pentru ”conflict de interese” și introduce diferite tipuri, precum conflictul potențial de interese, real sau consumat și procedura de soluționare a acestora. 

De asemenea, apare noțiunea de ”concubin/concubină” – partenerul/partenera de sex opus cu care subiectul declarării a locuit în ultimul an fiscal, precum și cea de ”beneficiar efectiv” – persoană fizică ce controlează în ultimă instanță o altă persoană fizică sau juridică ori persoană în al cărei nume se realizează o tranzacţie sau se desfăşoară o activitate şi/sau care deţine direct sau indirect dreptul de proprietate sau controlul asupra unui bun.
Se mărește și numărul subiecților care trebuie să depună declarații de avere și interese personale. Printre acești sunt membrii Consiliului de observatori al Instituţiei Publice Naţionale a Audiovizualului Compania „Teleradio-Moldova”,  consilierii consiliilor săteşti (comunale), orăşeneşti (municipale), raionale, membrii Consiliului Superior al Magistraturii şi ai Consiliului Superior al Procurorilor din rândul profesorilor, precum și membrii nepermanenți ai Comisiei Electorale Centrale, care nu depuneau până acum aceste declarații.

De asemenea, se extinde sfera bunurilor ce urmează a fi declarate. Se adaugă în declarațiile de avere bunurile transmise gratuit personal de către demnitar sau de membrii familiei, dacă depășește suma de 20 de mii de lei, precum și activele financiare, adică numerarul în monedă națională sau valută străină care depășește suma de 20 000 lei și care nu face obiectul unor depuneri în instituțiile financiare. Vor mai trebui declarate, conform proiectului de lege, bunurile sub formă de metale şi/sau pietre preţioase, obiectele de artă și de cult, obiectele care fac parte din patrimoniul cultural naţional sau universal a căror valoare unitară depășește suma de 20 000 lei, deţinute personal sau de membrii familiei  și colecțiile de artă, numismatică, filatelie, arme sau alte bunuri a cărei valoare depăşeşte suma de 50 000 lei, deţinută personal sau de membrii familiei.

Proiectul de lege privind reformare a Comisiei Naționale de Integritate, care se va numi Centrul Național de Integritate, schimbă structura acestei instituții, care nu va mai fi un organ colegial, ca în prezent, dar va fi compus din mai multe organe: președintele, vicepreședintele, Consiliul de integritate, aproximativ 30 de inspectori de integritate, care vor fi competenți să verifice declarațiile și să fie agenți constatatori ai contravențiilor. Deciziile inspectorilor de integritate vor putea fi contestate în instanță.

Natalia Enache

 

Preluarea textelor de pe pagina www.moldovacurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.moldovacurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
(3) comentarii
2015-06-16 19:51
Distribuie:

Victor Strătilă

17.06.2015
10:56
Adevăratul motiv de respingere a proiectului de lege este acesta: http://www.zdg.md/stiri/stiri-sociale/scrisoarea-deschisa-a-cni-sabotarea-luptei-impotriva-coruptiei-si-crearea-unei-institutii-monstru

Victor Strătilă

17.06.2015
22:47
Respect pentru democrați! Se vede că sunt singurii care mai respectă și mai țin la DEMOCRAȚIE în Republica Moldova. Democrația înseamnă colegialitate, dictatura - unipersonalitate. Autorii legii nu au argumentat motivul desființării colegialității în Republica Moldova și introducerea unipersonalității. Colegialitate care funcționează bine de peste 15 ani în instituțiile similare CNI din țări UE ca România, Lituania, Slovenia.

Ana Novicov

19.06.2015
23:55
Dle Stratila, oare chiar nu vedeti ca democratii nu pomesc deloc despre proiect si despre ce presupune el? Nu crearea "unei institutii monstru" ii deranjeaza, ci alte schimbari care sunt prevazute in acest pachet de legi si care ii va incomoda pe unii democrati avuti, ca sa nu zic imbogatit ilicit. Uitat-va ce argument au invocat: ca nu va exista sprijin politic in Parlament. Dar de cand la noi avizele Guvernului depind de vointa politica din Parlament, care este o alta institutie? N-am auzit de la dl Osipov niciun cuvant despre "democratia" despre care vorbiti Dvs. Nici nu s-au trudit sa gaseasca argumeente mai serioase, ca sa credem si noi. Pacat, inteleg ca va aparati pozitia actuala si ca manifestati o rezistenta fireasca la reforme, dar chiar in halul asta sa ii laudati pe democrati...

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload

Știri relevante:

Ion Nicolaev, inspector de integritate: ”Nu înțeleg de ce pe exterior se creează această impresie că la ANI totul e mort și nu se face nimic”

Ion Nicolaev, inspector de integritate: ”Nu înțeleg de ce pe exterior se creează această impresie că la ANI totul e mort și nu se face nimic”
Peste 80 de acte de constatare au emis de la începutul acestui an inspectorii de integritate din cadrul ANI și au aplicat amenzi în valoare totală de aproape 70 de mii de lei. Deși până nu demult au avut în vizor mai mult primari, consilieri locali și directori de grădinițe,…//...
(0) comentarii
2019-08-31 23:49
Distribuie:

Fără Porsche-uri de 11 mii de lei? Cum pot fi determinați demnitarii și funcționarii publici să declare valoarea reală a bunurilor

Fără Porsche-uri de 11 mii de lei? Cum pot fi determinați demnitarii și funcționarii publici să declare valoarea reală a bunurilor
Autoritatea Națională de Integritate vrea modificarea legislației care permite declararea bunurilor imobile și mobile la prețuri cu mult sub valoarea lor de piață, metode prin care pot fi ascunse eventuale averi nejustificate sau venituri ilicite. ANI intenționează să înainteze o propunere în acest sens Ministerului Justiției, care să stabilească, eventual,…//...
(1) comentarii
2019-08-28 16:23
Distribuie:

Al doilea deputat democrat verificat de ANI la capitolul conflict de interese: Ghenadie Buza, deputat de Hâncești

Al doilea deputat democrat verificat de ANI la capitolul conflict de interese: Ghenadie Buza, deputat de Hâncești
Încă un parlamentar democrat este verificat de ANI privind eventuala încălcare a regimului conflictului de interese. Ghenadie Buza, fostul președinte al raionului Hâncești, a ajuns în vizorul ANI la sesizarea portalului Moldova Curată. În luna iunie 2019, portalul a publicat un articol în care se arăta că strada George Enescu,…//...
(0) comentarii
2019-08-22 23:55
Distribuie:

Top demnitari cu probleme

Iacob Stegărescu
Șef al Secției Construcții Telenești
Ilan Șor
Primar al orașului Orhei
Vasile Ozun
Primar al comunei Bogzești
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.