Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice
Monitorizăm activitatea ANI

Comisia Naţională de Integritate (CNI) are drept obiectiv implementarea mecanismului de verificare şi de control al declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate ale persoanelor care deţin o funcţie de demnitate publică

//...

Afaceri haşurate ale familiei şefului SPPS

În declaraţia de avere a lui Igor Bodorin, şeful Serviciului de Protecţie şi Pază de Stat (SPPS), sunt ascunse date care, potrivit Legii datelor cu caracter personal, nu ar trebui să fie informaţii confidenţiale. Este vorba de denumirile şi adresa societăţilor comerciale pe care le deţine familia Bodorin.

În declaraţia de avere pentru anul 2012 a şefului SPPS, document plasat pe pagina web a Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) la rubrica „Cota-parte în capitalul social al Societăţilor Comerciale” este ascunsă informaţia privind denumirile şi locaţiile întreprinderilor ce aparţin familiei acestuia. În document este menţionat doar faptul că familia Bodorin deţine 50 la sută din acţiuni în două societăţi comerciale şi 25 la sută - într-o altă societate comercială, fără a fi specificat cine sunt titularii acestor acţiuni. În declaraţie este indicat doar tipul de activitate al firmelor.

Igor Bodorin a declarat pentru Moldova Curată că el a completat declaraţia conform legii, fără a ascunde careva informaţii. Acesta a specificat faptul că soţia lui, Liliana Bodorin, este asociată în firmele care, potrivit declaraţiei de avere, se ocupă de comercializarea cu amănuntul, cu publicitatea şi cu jocurile de noroc.

Declaraţia haşurată de CNI?

Potrivit lui Nicolae Lungu, jurist în cadrul Centrului Naţional pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal (CNPDCP), informaţia privind denumirile şi adresele juridice ale societăţilor comerciale nu reprezintă date cu caracter personal. „Dacă vorbim de adresa casei de locuit a persoanei, atunci această informaţie este confidenţială, însă adresele şi numele companiilor sunt informaţii publice”, explică juristul CNPDCP. La rândul său, Adela Griciuc, şefă de direcţie la CNI, a menţionat că declaraţia lui Igor Bodorin a fost recepţionată fără a fi ascunse denumirile firmelor, însă presupune că greşeala a fost comisă de compania care se ocupă de haşurarea şi scanarea declaraţiilor de avere ale demnitarilor şi funcţionarilor publici. „De regulă, sunt ascunse datele cu caracter personal, bănuiesc că a fost o eroare atunci când au fost haşurate denumirile firmelor indicate în declaraţie”, afirma reprezentanta CNI.

De ce „BTS PRO” haşurează averile lui Bodorin?

La 19 aprilie curent, CNI a desfăşurat licitaţia publică privind achiziţionarea sistemului informaţional de management integrat al declaraţiilor de venituri şi proprietăţi şi al celor de interese personale. La concurs au participat doi agenţi economici: „BTS PRO” SRL. şi Î.S. „Fiscservinform”. Oferta primei firme a fost de 492 de mii de lei pentru acest sistem, iar a întreprinderii de stat - de 650 de mii de lei. La sfârşitul lunii aprilie, CNI a decis ca firma câştigătoare să fie cea care a oferit cel mai mic preţ, adică „BTS PRO” SRL. Solicitat de Moldova Curată să explice cine și de ce a haşurat denumirile afacerilor familiei Bodorin, Dorin Griţcan, manager de proiect la „BTS PRO”, a declarat că, potrivit contractului confidenţial semnat cu CNI, nu este în drept să facă declarații. „În calitate de cine mă sunaţi dumneavoastră şi îmi cereţi o informaţie pe care nu am dreptul să o divulg? Voi discuta cu CNI, dar nu cu dumneavoastră”, a răspuns deranjat Dorin Griţcan. Menţionăm că acest sistem informaţional a fost achiziţionat cu jumătate de milion de lei, bani publici din bugetul CNI. Pentru anul 2013, bugetul acestei instituţii constituie peste cinci milioane de lei.

Afacerile din familia Bodorin

De fapt, Liliana Bodorin deţine cote-părţi în trei societăţi comerciale, iar fiul lor, Andrei Igor Bodorin, - în două societăţi comerciale. Astfel, potrivit Camerei Înregistrării de Stat (CÎS), Liliana Bodorin deţine 50 la sută în Întreprinderea Mixtă „Tandem Select” SRL, fiind şi administratorul societăţii. Această întreprindere se ocupă de comercializarea textilelor, îmbrăcămintei, încălţămintei, a combustibililor solizi, lichizi, gazoşi şi a produselor derivate.

O altă întreprindere în care Liliana Bodorin deţine 50 % din acţiuni este Întreprinderea Mixtă „GALISA-LUX”, asociaţii acesteia fiind oamenii de afaceri români Marian Budai, Paul Ţârdea şi moldoveanul Victor Pasecinic. Domeniul de activitate al acestei întreprinderi este cel al jocurilor de noroc: organizarea şi desfăşurarea loteriilor, întreţinerea cazinourilor, exploatarea automatelor de joc cu câştiguri băneşti şi stabilirea mizelor la competiţiile sportive.

În firma de producţie şi comerţ „Astropolis” SRL, Liliana Bodorin deţine, de asemenea, 50 la sută din acţiuni. Cealaltă jumătate aparţine lui Gheorghe Bodorin. Şeful SPPS a menţionat că cel din urmă este fratele său. Precizăm că, potrivit documentului de la CÎS, această firmă este în proces de dizolvare.

Se pare că flerul afacerilor a fost dobândit şi de feciorul şefului SPPS-ului. Potrivit CÎS, acesta este fondatorul şi administratorul firmei „Micra-Rosna” SRL. Firma îşi desfăşoară activitatea în domeniul comerţului. Şeful SPPS ne-a declarat că feciorul său, Andrei Igor Bodorin, are acum 23 de ani, de aceea nu a menţionat în declaraţia sa de avere această firmă. Specificăm faptul că firma respectivă a fost înregistrată în anul 1998 şi, potrivit calculelor, fiul său, care acum este administrator, avea pe atunci opt ani.

Fiul şefului SPPS mai are o firmă. Este vorba de Întreprinderea mixtă „Allover Distribution” SRL. El este aici asociat cu un cetăţean din România. Genul de activitate al acestei firme este în domeniul publicităţii.

Afacerile  familiei Bodorin incluse în declaraţia de avere pentru anul 2012, înainte şi după plasarea  pe site-ul CNI.

Şef la SPPS din 2007

Amintim că Igor Bodorin este directorul SPPS din 2007. Atunci a fost numit în funcţie de președintele Vladimir Voronin. Mai înainte, Bodorin a fost, timp de cincisprezece ani, ofiţer în Ministerul Afacerilor Interne.

Serviciul de Protecţie şi Pază de Stat este o autoritate administrativă centrală din sistemul organelor de drept cu atribuţii în domeniul securităţii statului, specializat în asigurarea protecţiei demnitarilor Republicii Moldova, a demnitarilor străini pe timpul şederii lor în Republica Moldova, a membrilor lor de familie, în limitele competenţelor legale, precum şi în asigurarea pazei sediilor de lucru şi a reşedinţelor acestora.


Lilia Zaharia

Preluarea textelor de pe pagina www.moldovacurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.moldovacurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
(0) comentarii
2013-09-12 17:46
Distribuie:

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload

Top demnitari cu probleme

Iacob Stegărescu
Șef al Secției Construcții Telenești
Ilan Șor
Primar al orașului Orhei
Vasile Ozun
Primar al comunei Bogzești
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.