Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice
Monitorizăm activitatea ANI

Comisia Naţională de Integritate (CNI) are drept obiectiv implementarea mecanismului de verificare şi de control al declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate ale persoanelor care deţin o funcţie de demnitate publică

//...

Contractul încheiat de primarul din Mileştii-Mici cu soacra sa ar putea fi anulat

Primarul comunei Mileştii-Mici din raionul Ialoveni s-a condus de interesele personale atunci când a achiziţionat servicii de transport de la firma administrată de soacra sa. Constatarea aparţine Comisiei Naţionale de Integritate (CNI), formulată în decizia din 29 mai. Astfel, primarul riscă o amendă, iar contractul semnat între cele două părţi ar putea fi anulat.

Moldova Curată a scris în materialul „Bunurile primarului utilizate în folosul comunităţii?” că Lilian Carmanu, primarul comunei Mileştii-Mici, a achiziţionat servicii de transport în valoare de circa 25 de mii de lei de la Societatea cu Răspundere Limitată „AutomilStar”. Soţia primarului este fondatoare a acestei firme, iar soacra lui  - administratoare.

CNI a examinat această situaţie, iar la 29 mai a constatat că Lilian Carmanu a încheiat două contracte de achiziţionare a serviciilor de transport cu această firmă, unul în valoare de cinci mii de lei, semnat în luna decembrie 2011, iar celălalt, în valoare de 24 999 de lei - în luna aprilie 2012. În ambele cazuri scopul declarat a fost prestarea serviciilor de transportare a echipelor de fotbal.

Primarul va fi sancţionat doar pentru semnarea unui contract

Deşi Lilian Carmanu a cumpărat de două ori servicii de la „firma familiei sale”, acesta va fi amendat doar pentru semnarea contractului din anul 2012. Potrivit actului de constatare emis de CNI, primul contract a intrat în vigoare din momentul semnării, fiind valabil până la 31.12.2011, în timp ce Legea cu privire la Comisia Naţională de Integritate a intrat în vigoare în anul 2012.

Pentru abaterea comisă în anul 2012, Lilian Carmanu riscă o amendă de până la şase mii de lei, iar contractul cu suma de circa 25 de mii de lei ar putea fi anulat. „După rămânerea definitivă a actului de constatare, va fi sesizată instanţa de judecată competentă pentru constatarea nulităţii contractului semnat în luna aprilie 2012 şi a actului de îndeplinire a lucrărilor din luna octombrie 2012, semnate în conflict de interese”, se spune în actul emis de CNI.

Lilian Carmanu se consideră însă nevinovat, argumentând că primăria a cumpărat aceste servicii ţinând cont de disponibilitatea unităţilor de transport. „Eu nu sunt vinovat că toţi anterprenorii care lucrează la mine în sat şi prestează servicii de transport nu au maşini libere”, susţine primarul.

Expertul în achiziţii publice de la Centrul analitic independent „Expert-Grup”, Serghei Merjan a declarat în cadrul unei mese rotunde că alegerea agenţilor economici  dintr-o singură sursă este o metodă utilizată des de către autoritatea contractantă, aceasta fiind o schemă frauduloasă, folosită în detrimentul interesului public.

Irina Mihailici,

 studentă, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării din cadrul USM, stagiară

Preluarea textelor de pe pagina www.moldovacurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.moldovacurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
(0) comentarii
2014-06-18 09:48
Distribuie:

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload

Top demnitari cu probleme

Iacob Stegărescu
Șef al Secției Construcții Telenești
Ilan Șor
Primar al orașului Orhei
Vasile Ozun
Primar al comunei Bogzești
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.