Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

ONG-ul președintelui raionului Ialoveni, Lilian Carmanu, susținut cu bani din bugetul public

Societatea Modernizată prin Aspectele Reformelor Teritoriale (SMART), o organizație neguvernamentală condusă de democratul Lilian Carmanu, actualul președinte al raionului Ialoveni, a beneficiat în acest an de un ajutor bănesc în valoare de 60 de mii de lei, acordat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Demnitarul spune că acești bani vor fi utilizați pentru organizarea Festivalului ”La gura teascului”, planificat pentru data de 15 septembrie 2018. SMART este una dintre cele peste 50 de organizații care au semnat, în anul 2017, o declarație de susținere a introducerii votului uninominal, inițiativă a Partidului Democrat din Moldova (PDM).

Lilian Carmanu și-a înregistrat ONG-ul SMART în anul 2015, pe când era în funcția de primar al comunei Mileștii Mici din raionul Ialoveni. În această localitate este și adresa juridică a asociației obștești. Unul dintre domeniile de activitate ale acesteia este ”susţinerea reformei administrative şi democratice”.

Bani publici ”la gura teascului”

În anul 2018 asociația condusă de actualul președinte de raion a primit de la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării suma de 60 de mii de lei. Întrebat ce activități ale asociației sunt finanțate din bugetul public, Lilian Carmanu a răspuns că banii sunt destinați organizării Festivalului cultural ”La gura teascului”, care se va desfășura la 15 septembrie curent.

În Ordinul Ministrului Educației, Culturii și Cercetării Nr.117 din 06 februarie 2018 se spune însă că cele 60 de mii de lei sunt alocați pentru ”Culegeri din Triumfurile Folclorice”. Președintele raionului condirmă că ar fi vorba despre același eveniment cultural.

Afaceri cu soacra

”Relația” lui Lilian Carmanu cu banul public a mai fost în vizorul portalului Moldova Curată, atunci când deținea funcția de primar al comunei Mileştii-Mici.  Acesta s-a condus de interesele personale atunci când a achiziţionat servicii de transport de la firma administrată de soacra sa. Fosta Comisie Naţională de Integritate (CNI) a stabilit că Lilian Carmanu a admis un conflict de interese când a contractat servicii de la firma soacrei sale. Atunci fostul primar spunea că nu este vinovat, argumentând că primăria a ținut cont de disponibilitatea unităţilor de transport. „Eu nu sunt vinovat că toţi anterprenorii care lucrează la mine în sat şi prestează servicii de transport nu au maşini libere”, preciza Lilian Carmanu.

BMW X5 de 25 de mii de lei?

În declarația de avere și interese personale pentru anul 2017, Lilian Carmanu nu indică poziția sa de președinte al Asociației SMART, ci doar de membru. Tot în declarația de avere acesta a indicat că este proprietarul unui autoturism de teren de model BMW X5, fabricat în anul 2008, dar cumpărat în anul 2016 cu suma de 25 de mii de lei. În realitate însă, un astfel de model de mașină este cu mult mai scump, iar pe site-urile de specialitate, prețul unui astfel de autoturism variază de la 14 la 25 de mii de euro, în funcție de gradul de uzură. Lilian Carmanu a explicat pentru Moldova Curată că mașina a costat mult mai scump, iar în anul 2016 a contractat și un credit pentru achiziționarea ei. El recunoaște că în contractul de vânzare a indicat o sumă cu mult mai mică, de doar 25 de mii de lei.

Președinte de raion și membru de partid

În prezent Lilian Carmanu este președintele raionului Ialoveni, fiind ales în luna martie curent după ce fostul președinte de raion, Anatolie Dumitriu, a demisionat din motive personale. Lilian Carmanu este vicepreședinte al organizației teritoriale Ialoveni a Partidului Democrat din Moldova.

Lilia Zaharia

Preluarea textelor de pe pagina www.moldovacurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.moldovacurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
(0) comentarii
2018-08-17 09:51
Distribuie:

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload

Știri relevante:

Reproșurile președintelui raionului Ialoveni către alegători – populism sau clientelism politic?

Reproșurile președintelui raionului Ialoveni către alegători – populism sau clientelism politic?
Președintele raionului Ialoveni, Lilian Carmanu, le-a reproșat consătenilor săi din Mileștii Mici, unde a fost primar înainte de a ajunge la conducerea raionului, că nu i-au acordat suficiente voturi candidatului Partidului Democrat, Ion Sula, în circumscripția 37, și astfel acesta nu a devenit deputat la alegerile din 24 februarie. El…//...
(1) comentarii
2019-03-16 10:03
Distribuie:

Profil candidat: Marcela Adam

Profil candidat: Marcela Adam
Integritate în activitatea politică Marcela Adam (44 de ani) este vicepreședinte a Organizației de Femei a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) și membră a Biroului Permanent Național din 2017. Candidează pe lista formațiunii pentru circumscripția națională. La capitolul experiență și implicare civică și politică, Marcela Adam s-a evidențiat prin discursuri…//...
(0) comentarii
2019-02-19 00:39
Distribuie:

Profil candidat: Vasile Grădinaru

Profil candidat: Vasile Grădinaru
Integritatea în activitate politică Vasile Grădinaru (36 de ani) este originar din satul Călugăr, r-l Fălești. A absolvit Colegiul de Ecologie din Chișinău, dar este și licențiat în Drept civil. Este membru al biroului Organizației Teritoriale Chișinău al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS). Nu a mai făcut parte din alte…//...
(0) comentarii
2019-02-04 20:07
Distribuie:

Top demnitari cu probleme

Iacob Stegărescu
Șef al Secției Construcții Telenești
Ilan Șor
Primar al orașului Orhei
Vasile Ozun
Primar al comunei Bogzești
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.