Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice
Monitorizăm activitatea ANI

Comisia Naţională de Integritate (CNI) are drept obiectiv implementarea mecanismului de verificare şi de control al declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate ale persoanelor care deţin o funcţie de demnitate publică

//...

CANDIDAT: ALEXANDRU BOTNARI, PDM

Integritatea în activitate politică

Alexandru Botnari candidează pentru fotoliul de primar al orașului Hâncești din partea Partidului Democrat din Moldova. Are o experiență de primar de 15 ani. In februarie 2019 a devenit deputat pe lista PDM, dar in această toamnă spune că este hotărât să lase mandatul de deputat in favoarea celui de primar.

Alexandru Botnari (1969) este de profesie constructor, făcându-și studiile în orașul Hâncești. A urmat însă Facultatea de drept, astfel a obținut și calificarea de jurist. A venit la Primăria orașului Hâncești în anul 2003, când a hotărât să se lase de afaceri. Timp de câțiva ani a condus firmele  SRL ”Botnari-Mars” și  SRL ”Petrocub”. Ultima a fondat-o împreună cu alți câțiva parteneri. Firma este specializată în comercializarea produselor petroliere.

La primele două mandate a candidat independent, însă în anul 2009 a aderat la Partidul Democrat din Moldova. Botnari a declarat pentru portalul Tribuna că s-a politizat pentru ”interesul cetățenilor”: ”În 2009, când s-a dat foc la Parlament și Președinție, am hotărât că trebuie să merg și eu pe linie de partid, fiindcă am foarte mulți cetățeni care mă respectă și sunt în jurul meu, astfel, noi trebuie să consolidăm societatea. Astăzi, că sunt în PDM, nu-mi pare rău nicicum. Moda în Republica Moldova este de a traversa dintr-un partid în altul, doar pentru niște interese meschine, pe când eu nu am avut niciodată interese meschine, întotdeauna m-am axat pe problemele cetățenilor, investiții și infrastructură”.

În anul 2015, pentru o perioadă scurtă, a deținut funcția de viceministru al Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, apoi a revenit în fotoliul de primar. Acum este decis să candideze la alegerile parlamentare din februarie 2019. Alexandru Botnari a declarat pentru Moldova Curată că face acest pas tot pentru binele cetățenilor. ”Cred că e timpul să schimbăm politicile de mai departe pentru binele oamenilor și al țării”, a precizat primarul.

Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale

La începutul anului 2018, portalul Moldova Curată a publicat o investigație în care a arătat că afacerea familiei primarului, PETROCUB&CO SRL, a câștigat în doar doi ani contracte de circa 2,5 milioane de lei la licitațiile organizate de stat. Două dintre aceste contracte, în valoare de circa 400 de mii de lei, au fost încheiate chiar cu Primăria Hâncești. Primarul a explicat atunci că nu poate fi vorba de un conflict de interese, deoarece el nu a făcut parte din comisia de selectare a ofertantului, ci doar a încheiat contractele de achiziții. ANI nu s-a autosesizat în privința acestui eventual conflict de interese.

În declarația de avere și interese personale pentru anul 2017 declară un salariu total de 120 de mii de lei, un teren, o casă de locuit, dar și două credite în valoare totală de 850 de mii de lei. 

În declarația de avere și interese personale pentru anul 2018, depusă la ANI, demnitarul a indicat un venit salarial de peste 117 mii de lei, iar soția sa de 116 mii de lei, fiind salariată la firma ”Alexoprim” SRL. Bunurile imobile și creditele rămân aceleași ca și în declarația de avere anterioară.

Integritatea în gestionarea funcțiilor publice

În calitate de primar, Alexandru Botnari a fost suspectat că ar fi gestionat ineficient banii publici. Astfel, în anul 2011, Curtea de Conturi a constatat că edilul a luat în comodat de la o întreprindere municipală de amenajare a teritoriului un autoturism considerat de lux, Audi Q7. Mașina, care avea atunci o valoare pe piața secundară de peste 450 de mii de lei,  a sărăcit bugetul public, în anii 2009 – 2010, cu peste 200 de mii de lei, cheltuieli de intreținere. ”Ca urmare, cele relatate denotă că primăria orașului Hânceşti a camuflat luarea în locaţiune a automobilului pentru deservirea primarului ca cheltuieli de amenajare a teritoriului”, se spune în Hotărârea Curții de Conturi. Primarul a motivat, însă, că avea nevoie de o astfel de mașină, deoarece ar fi economă.

La începutul anului curent, Botnari a fost iarăși în atenția publică. Postul de televiziune TV8 a relatat că două străzi din orașul Hâncești au fost numite în memoria tatălui, Chiril Botnari, care a fost arhitect în localitate, dar și în cinstea soacrei sale, Nadejda Odobescu, care a lucrat mai mult timp în calitate de directoare de școală.

Candidatul a declarat pentru Moldova Curată că deciziile nu-i aparțin lui, ci consilierilor, dar și colectivului de pedagogi unde a lucrat soacra sa.

Cazier judiciar

Nu există informații despre antecedente penale sau contravenționale ale candidatului.

Acest articol apare în cadrul proiectului „Promovarea votului informat şi conștient la alegerile locale generale 2019”, implementat de API cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.

 

 

Preluarea textelor de pe pagina www.moldovacurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.moldovacurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
(0) comentarii
2019-10-12 01:15
Distribuie:

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload

Știri relevante:

Alexandru Botnari despre democrați: ”Dintre ei sunt și buni, dar sunt și cu semne de întrebare”

 Alexandru Botnari despre democrați: ”Dintre ei sunt și buni, dar sunt și cu semne de întrebare”
Alexandru Botnari, deputatul Partidului Democrat din Moldova (PDM), a renunțat la Parlament în favoarea funcției de primar al orașului Hâncești. El a declarat astăzi că pleacă și din PDM. În luna februarie 2019, în timp ce conducea Primăria Hâncești, Alexandru Botnari a candidat cu PDM la alegerile parlamentare și a…//...
(0) comentarii
2019-12-05 17:04
Distribuie:

ALEGERI LOCALE, TURUL DOI: candidați și interese

ALEGERI LOCALE, TURUL DOI: candidați și interese
În turul doi al alegerilor locale, care se va desfășura pe 3 noiembrie 2019, au acces și unii candidați care au la activ conflicte de interese recunoscute de autoritatea de profil. În unele orașe sunt pretendenți care, anterior, ocupând funcții publice, au încheiat contracte de achiziții cu firmele familiei sau…//...
(0) comentarii
2019-11-01 17:38
Distribuie:

Al doilea deputat democrat verificat de ANI la capitolul conflict de interese: Ghenadie Buza, deputat de Hâncești

Al doilea deputat democrat verificat de ANI la capitolul conflict de interese: Ghenadie Buza, deputat de Hâncești
Încă un parlamentar democrat este verificat de ANI privind eventuala încălcare a regimului conflictului de interese. Ghenadie Buza, fostul președinte al raionului Hâncești, a ajuns în vizorul ANI la sesizarea portalului Moldova Curată. În luna iunie 2019, portalul a publicat un articol în care se arăta că strada George Enescu,…//...
(0) comentarii
2019-08-22 23:55
Distribuie:

Top demnitari cu probleme

Iacob Stegărescu
Șef al Secției Construcții Telenești
Ilan Șor
Primar al orașului Orhei
Vasile Ozun
Primar al comunei Bogzești
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.