Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice
Monitorizăm activitatea ANI

Comisia Naţională de Integritate (CNI) are drept obiectiv implementarea mecanismului de verificare şi de control al declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate ale persoanelor care deţin o funcţie de demnitate publică

//...

Reproșurile președintelui raionului Ialoveni către alegători – populism sau clientelism politic?

Președintele raionului Ialoveni, Lilian Carmanu, le-a reproșat consătenilor săi din Mileștii Mici, unde a fost primar înainte de a ajunge la conducerea raionului, că nu i-au acordat suficiente voturi candidatului Partidului Democrat, Ion Sula, în circumscripția 37, și astfel acesta nu a devenit deputat la alegerile din 24 februarie.

El a scris într-un mesaj pe Facebook despre faptul că proiectele propuse în programul electoral necesare pentru Mileștii Mici ar depinde de rezultatele ”pe care le-am oferit echipei politice din care fac parte”. Fostul primar a mai scris că ”în continuare nici un proiect nu poate fi realizat până nu vor veni și reprezentanții blocului ACUM din localitate cu contribuția lor”, astfel el a lansat o invitație ”la masa de negocieri” către reprezentanții oponenților, ”pentru a discuta planul de dezvoltare a comunei noastre”.

Directorul executiv CALM: ”Un conducător de raion ar trebui să fie mult mai prudent cu astfel de declarații”

”Probabil aceste declarații au fost făcute sub influența unor emoții și dumnealui cred că regretă. Un conducător de raion, al unei autorități publice locale, ar trebui să fie mult mai prudent cu astfel de declarații, pentru că nu se termină lumea cu anumite alegeri, vin alte alegeri…”, a comentat  această situație directorul executiv al Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), Viorel Furdui. În opinia lui, acest caz scoate la iveală, de fapt, o problemă fundamentală mai veche a autorităților locale – lipsa unei autonomii reale și dependența de resursele de la centru, care deseori sunt repartizate pe criterii obscure sau chiar politice.

”Problema finanțării proiectelor la nivel local și necesitatea unei descentralizări reale este mai veche”, spune Viorel Furdui. ”Este una dintre problemele-cheie, ce le face dependente pe autoritățile locale de autoritățile centrale, de diverse fonduri, concentrate la nivel central și care sunt repartizate nu în cel mai obiectiv mod. Noi de mulți ani vorbim despre descentralizare și consolidarea autonomiei locale. S-au făcut multe lucruri la capitolul transfer de atribuții și competențe către administrația locală, dar în ceea ce privește finanțele locale nu s-a produs o mare schimbare și o descentralizare. Astfel autonomia locală este destul de limitată fără descentralizarea financiară”, este de părere Viorel Furdui.

Potrivit directorului executiv al CALM, se menține practica repartizării banilor pe criterii politice. ”Cu siguranță, la nivel central sunt mai multe posibilități de a repartiza aceste resurse într-un mod mai puțin transparent, după anumite criterii, inclusiv politice, subiective. Sunt foarte multe întrebări la modul cum se repartizează fondurile publice pentru investiții. Aceste probleme apar, mai ales, în perioada electorală și se vede că lipsesc niște criterii obiective și fondurile publice sunt folosite cu tentă electorală”, a subliniat Viorel Furdui.

”Acesta este populism curat...”

L-am întrebat și pe Dumitru Budianschi, director de program „Sectorul public: economie, finanțe, management” la asociația Expert Grup, dacă vede în acest caz o situație de clientelism politic, el fiind autorul unui studiu referitor la acest fenomen în Republica Moldova. În opinia sa, deși ar putea fi interpretat în acest fel, nu este decât o situație de PR politic, deoarece președintele raionului Ialoveni nu a făcut decât să își laude formațiunea din care face parte.

”A utilizat un discurs politic într-o competiție politică: Dacă vreți să aveți asta – votați cu mine! Nu văd niciun fel de clientelism politic aici. Eu înțeleg subtextul, pentru că deseori oamenii spun una, ca cei care ascultă să priceapă altceva”, a explicat Dumitru Budianschi. Potrivit lui, dacă există dovezi că au fost repartizate unele resurse pe criterii politice, de exemplu, prin achiziții publice, asta ar fi un exemplu de clientelism politic. ”În campania electorală toți fac asemenea promisiuni, dar asta nu este clientelism politic, ăsta este populism curat. Noi suntem într-o cursă de populism foarte periculoasă”, spune Dumitru Budianschi.

Dumitru Budianschi a mai subliniat că un fenomen interesant ce relevă o problemă de sistem – repartizarea resurselor pe criterii politice – poate fi observat în procesul bugetar pentru anul trecut, de exemplu, când mai multe solicitări de finanțare a proiectelor din partea autorităților locale au fost acceptate de deputați sau respinse, fără a fi clare criteriile de care s-au condus.

Lilian Carmanu: Presa a interpretat greșit

Solicitat de Moldova Curată să explice la ce s-a referit în mesajul său post-electoral adresat locuitorilor din Mileștii Mici, Lilian Carmanu susține că presa a înțeles greșit: ”Fiecare a înțeles numai nu ceea ce trebuie. Eu am scris cum consider eu, pentru că un parlamentar votează bugetul statului. Toate investițiile capitale tot în Parlament se votează de către deputați”. El a precizat că mesajul său era adresat unor persoane care i-au susținut pe alți candidați să continue proiectele începute de el la Mileștii Mici.

”Sunt trei oameni vizați pe care i-am chemat la o masă rotundă, la discuție, la finalul mesajului, și am vrut să scriu mai mășcat, ca să vă dau de înțeles. Dar dumneavoastră ați văzut numai partea de sus, nu și pe cea de jos. De asta sunteți presa asta liberă și frumoasă. Și toate portalurile, și toate televiziunile care ”îmi țin parte” au vehiculat tot, numai nu ceea ce am avut eu în vedere. Trec alegerile, a doua zi trebuie să te așezi la masa de discuții, să vedem cum mergem mai departe. S-au pornit proiecte foarte frumoase în sat și în raion. Dar m-am adresat celor din satul meu și le-am spus că vreau continuitate, să prelungiți proiectele date, dar nu am spus că nu vor mai fi proiecte”, a precizat Lilian Carmanu.

Deputații lobbează proiectele de investiții capitale

L-am rugat să ne explice de ce a subliniat că proiectele depind de rezultatele votului. ”În momentul când deputatul din raionul meu trebuia să înainteze cererile pentru sat nu mai este (n.r.: nu a fost ales), atunci pentru cine să le înaintez eu? Nu un deputat pune la bugetul de stat reparațiile capitale și investițiile capitale? Un deputat, doamnă, un deputat le pune! Dacă cineva nu cunoaște până în ziua de azi că asta nu face un primar, sau un președinte de raion, sau un consilier raional, dar se face prin secretariatul Parlamentului și toate demersurile pleacă acolo și parlamentarii lobbează toate întrebările astea, păcat de noi că noi asta nu cunoaștem”, a explicat președintele raionului Ialoveni.

El a făcut trimitere la bugetele sărace ale autorităților locale, din care nu pot fi finanțate proiecte de mare amploare. ”Ca să faci un iluminat stradal sau să schimbi două-trei lămpi sau să plombezi două-trei gropi, se mai descurcă un primar, câine-câinește. Dar când vorbim despre investițiile capitale, oare cine ar trebui să fie porta-voce a poporului?”, a subliniat Lilian Carmanu.

”Dacă zice vreun primar din raionul Ialoveni că eu am împărțit resursele pe criterii politice – îmi dau demisia”

L-am mai întrebat dacă totuși resursele bugetare repartizate de deputați prin votul în Parlament se împart în baza criteriilor politice, adică în baza voturilor acumulate la alegeri, așa cum ar putea fi înțeles din mesajul pe care l-a publicat pe Facebook.

”Dacă zice vreun primar din raionul Ialoveni că eu am împărțit resursele pe criterii politice, atunci îmi dau demisia din funcția de președinte de raion. Eu am venit în fruntea raionului din funcția de primar al localității Mileștii Mici, eu nu pot după criterii politice să împart banii primarilor, s-a luat după priorități”, s-a apărat președintele de raion.

Lilian Carmanu a fost ales președinte al raionului Ialoveni în martie 2018. Până atunci deținuse funcția de primar al satului Mileștii Mici, la al doilea mandat. Pe primul l-a câștigat făcând parte din Partidului Liberal, în 2011. El este în prezent vicepreședinte al organizației teritoriale Ialoveni a Partidului Democrat. Moldova Curată a scris despre ONG-ul pe care îl conduce – Societatea Modernizată prin Aspectele Reformelor Teritoriale (SMART), care a beneficiat în 2018 de un ajutor bănesc în valoare de 60 de mii de lei, de la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, pentru organizarea Festivalului ”La gura teascului”, planificat pentru data de 15 septembrie 2018. Această organizație a fost printre cele peste 50 de entități care au semnat, în anul 2017, o declarație de susținere a introducerii votului uninominal, inițiativă a Partidului Democrat din Moldova (PDM).

În 2014, Comisia Națională de Integritate a constatat că, în calitate de primar al comunei Mileştii Mici din raionul Ialoveni, Lilian Carmanu s-a condus de interesele personale atunci când a achiziţionat servicii de transport de la firma administrată de soacra sa.

Natalia Enache

Preluarea textelor de pe pagina www.moldovacurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.moldovacurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
(1) comentarii
2019-03-16 10:03
Distribuie:

Silvia

17.03.2019
07:06
Poate chiar își dă demisia, că nu a tras nici o concluzie din toată situația creată de postarea sa ...nu mai pomenesc de accentuarea repetată pe care o face în acest interviu asupra intimidarii susținătorilor opoziției

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload

Știri relevante:

Câștig de cauză pentru un procuror împotriva ANI, în prima instanță

Câștig de cauză pentru un procuror împotriva ANI, în prima instanță
Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a pierdut în prima instanță procesul de judecată cu un procuror în privința căruia a constatat existența unui conflict de interese. Instanța a obligat ANI să-i plătească acestuia 2000 de lei prejudiciu moral. Este vorba despre procurorul din raionul Cimișlia Valerian Botezatu, care a luat…//...
(0) comentarii
2019-11-21 23:13
Distribuie:

Președintele raionului Basarabeasca este verificat de ANI

Președintele raionului Basarabeasca este verificat de ANI
Președintele raionului Basarabeasca, Piotr Pușcari, este verificat de Autoritatea Națională de Integritate (ANI) in cadrul a trei proceduri de control: două privind eventuale incălcări ale regimului de declarare a conflictelor de interese și al restricțiilor și una referitoare la declararea veniturilor și intereselor personale.  Autoritatea a pornit controlul la 1 noiembrie…//...
(0) comentarii
2019-11-11 21:23
Distribuie:

ALEGERI LOCALE, TURUL DOI: candidați și interese

ALEGERI LOCALE, TURUL DOI: candidați și interese
În turul doi al alegerilor locale, care se va desfășura pe 3 noiembrie 2019, au acces și unii candidați care au la activ conflicte de interese recunoscute de autoritatea de profil. În unele orașe sunt pretendenți care, anterior, ocupând funcții publice, au încheiat contracte de achiziții cu firmele familiei sau…//...
(0) comentarii
2019-11-01 17:38
Distribuie:

Top demnitari cu probleme

Iacob Stegărescu
Șef al Secției Construcții Telenești
Ilan Șor
Primar al orașului Orhei
Vasile Ozun
Primar al comunei Bogzești
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.