Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice
Monitorizăm activitatea ANI

Comisia Naţională de Integritate (CNI) are drept obiectiv implementarea mecanismului de verificare şi de control al declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate ale persoanelor care deţin o funcţie de demnitate publică

//...

Doi oameni de afaceri – principalii candidați în circumscripția Dezghingea, municipiul Comrat

La Dezghingea, o localitate care face parte din municipiul Comrat, unde a fost arondată circumscripția nr. 18,  s-au înregistrat 4 candidați la funcția de deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei. Este vorba despre doi oameni de afaceri, un medic și o profesoară la liceul din localitate. 
 
Un candidat care se laudă cu averea sa
 
Ivan Terzi este administratorul unei întreprinderi agricole, SRL”Kirsau Agro”, dar și consilier sătesc în localitatea Dezghingea. Este născut în 1963 și candidează independent. A declarat că dorește să fie votat în funcția de deputat, pentru că ar vrea să îi ajute pe oamenii din localitatea sa, în special pe cei nevoiași și bolnavi, pe care nu-i ia nimeni în seamă. ”Toți care ajung la putere, au grijă numai de ei înșiși”, afirmă Ivan Terzi. De altfel, pe o fotografie publicată pe o rețea de socializare, candidatul se laudă că este om înstărit și că va împărți din averea sa și altora, în cazul în care va fi ales deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei.
 
În declarația sa de avere depusă la Comisia Electorală de la Comrat, Ivan Terzi arată că a obținut venit din salariul său de administrator de 67 710 lei și 38 850 lei din pensie. Întrebat dacă este vorba despre venitul său anual sau pentru doi ani (2014-2015), așa cum se menționează în declarație, candidatul a ezitat. Oricum, a subliniat că venitul este unul nu prea mare, deoarece că firma sa nu înregistrează un profit prea mare, ar fi la început de cale și banii sunt investiți în tehnică agricolă.  Datele Camerei Înregistrării de Stat arată că firma a obținut în 2012 (cele mai recente date pe care le deține CÎS) un venit din vânzări de 2 325 300 lei. Genul principal de activitate era cultura cerealelor și leguminoaselor boabe, inclusiv producerea semințelor. Compania sa, SRL”Kirsau Agro”, are un capital social de 219 400 lei și  a fost înregistrată în 2009 la aceeași adresă unde este domiciliul lui Ivan Terzi. Candidatul mai are o casă cu o suprafață de 120 m. p., un automobil de tip VAZ 21 și un autobuz Iveko, despre care a spus că nu funcționează. 
 
Om de afaceri învinuit de ”atac raider”
 
Cel de-al doilea om de afaceri înscris în cursă la Dezghingea este Nicolai Raia, de meserie – învățător de educație fizică, dar administrează întreprinderea SRL ”Bestvin”. Din această activitate declară un venit de 22 190 lei anual. Genul principal de activitate al companiei este fabricarea băuturilor alcoolice distilate, iar în 2012 înregistra venituri din vânzări de numai 16 000 lei. Compania a fost înregistrată  în 1998 în localitatea Chirsova și are mai mulți acționari. Cel mai mare acționar este Valeri Cantarji, cu 40 la sută dintre acțiuni, în valoare de 2160 lei, după care urmează Maria Cantarji, cu 30 la sută (1620 lei), Ilia Dobrioglo, Elena Ghercioglo și Victor Cantarji – cu câte 10 la sută (540 lei).
Unul dintre acționarii firmei ”Bestvin” SRL, Elena Ghercioglo, îl acuză pe Nicolai Raia că a contribuit la fabricarea unor dosare penale pe numele său și al altui acționar, Victor Cantarji, care este fratele ei, pentru a-i lipsi de partea pe care o dețineau în companie. Femeia spune că Nicolai Raia este ”cel mai mare dușman al său”, pentru că din cauza lui ar fi stat în închisoare timp de 6 luni, după care Curtea Supremă de Justiție i-a dat dreptate și a eliberat-o. Acum se judecă cu statul pentru a primi despăgubiri, pentru detenție ilegală. Potrivit ei, firma se află într-o stare jalnică, pentru că a fost complet furată. ”Ce fel de deputat poate să fie el, dacă este un mare hoț? A făcut un veritabil atac raider asupra companiei noastre, în care eu și fratele meu am investit bani”, s-a arătat indignată femeia.
 
Ea spune că în prima instanță a fost condamnată de către președintele Judecătoriei Comrat, Serghei Popovici, care a fost printre cei 15 magistrați reținuți de ofițerii CNA și Procuratura Anticorupție, pentru că ar fi fost implicați în ”spălătoria rusească”. Prima instanță l-a condamnat pe Victor Cantarji la 11 ani de închisoare în penitenciar de tip închis, cu privarea de dreptul de a ocupa funcţii de conducere în cadrul organizaţiilor comerciale, obştești sau o alte organizaţii nestatale pe un termen de 4 ani. Elena Ghercioglo a fost condamnată la 9 ani de închisoare, cu executarea în penitenciar pentru femei, de asemenea – cu privarea de dreptul de a ocupa funcţii de conducere.
 
Curtea Supremă de Justiție le dă dreptate foștilor parteneri de afaceri
 
O decizie a Curții Supreme de Justiție din iulie 2015 i-a achitat pe Elena Ghercioglo și Victor Cantarji, pe motiv că faptele invocate nu întrunesc elemente ale infracțiunii. Aceștia au fost acuzați în 2009 de către Nicolai Raia că ar fi falsificat niște acte ale firmei ”Bestevin” SRL, referitoare la niște datorii pe care le avea compania față de alte întreprinderi și ar fi preujudiciat compania.  Nicolai Raia nu a putut fi găsit pentru comentarii. Moldova Curată îi va asigura dreptul la replică în cazul în care acesta îl va cere. 
 
Mai menționăm că în 2015, Nicolai Raia a candidat la funcția de primar în localitatea Dezghingea, dar nu a reușit să adune voturile necesare.  Anterior, în anul 2010, acesta a semnat alături de bașcanul de atunci, Nicolai Formuzal, o scrisoare la APCE și la Consiliul Europei, în care se cerea sprijin pentru Ivan Burgudji și se menționa că autoritățile moldovenești îl persecută prin urmăriri penale. 
 
Ceilalți candidați la funcția de deputat în APG din circumscripția Dezghingea sunt Serghei Hadji, medic de familie în Kongazcik și Dezghingea. El declară un salariu 254 787 lei, pentru anii 2014-2015, iar lucrând prin cumul a câștigat alți 106 410 lei. Candidatul are o casă cu o suprafață de 94 m. p. și un automobil Renault. 
La Dezghingea candidează și o femeie, Ecaterina Aizeren, contabilă și profesoară la Liceul teoretic din localitate. Pentru anii 2014-2015 declară venituri din salariu de 61 622 lei și alți 24 409 lei obținuți dintr-o muncă prestqtă prin cumul. Candidata este și consilier sătesc. 
 
Natalia Enache
Preluarea textelor de pe pagina www.moldovacurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.moldovacurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
(0) comentarii
2016-11-17 19:19
Distribuie:

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload

Top demnitari cu probleme

Iacob Stegărescu
Șef al Secției Construcții Telenești
Ilan Șor
Primar al orașului Orhei
Vasile Ozun
Primar al comunei Bogzești
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.