Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice
Monitorizăm activitatea ANI

Comisia Naţională de Integritate (CNI) are drept obiectiv implementarea mecanismului de verificare şi de control al declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate ale persoanelor care deţin o funcţie de demnitate publică

//...

Interesele filantropice ale preşedintelui raionului Cahul

Două fundaţii creştine administrate de către familia preşedintelui raionului Cahul, Ion Groza, au luat în arendă, doi ani la rând, tabăra pentru odihna copiilor „Romantica”, amplasată în satul Moscovei. Atunci Ion Groza era consilier local. El susţine că fundaţiile au decis să ia în locaţiune tabăra pentru a le oferi sejururi gratuite elevilor din familii social-vulnerabile şi nu ar fi vorba despre vreun interes personal.

Ion Groza a venit la conducerea raionului Cahul după alegerile locale din vara anului 2015, candidând pe listele Partidului Liberal-Democrat. Anterior acesta a fost director al fundaţiei creştine „Misiunea fără frontiere” şi pastor la Biserica „Speranţa” din Crihana-Veche. În politică a intrat prin anii 2000, când s-a înscris pe listele  Alianţei ”Moldova Noastră”. După destrămarea acestei formaţiuni, Groza şi-a continuat activitatea politică în rândurile liberal-democraţilor şi astfel a devenit consilier raional.

Cu trei ani în urmă, pe când era consilier la Cahul, Consiliul raional a hotărât să dea în locaţiune tabăra de odihnă “Romantica” fundaţiei creştine „Misiunea fără frontiere”. Astfel, printr-o decizie din martie 2014, Consiliul “a permis transmiterea în arendă a taberei de odihnă „Romantica” Fundaţiei de binefacere „Misiunea Fără Frontiere”, municipiul Chişinău, în perioada de  2 – 27 iunie 2014, cu încheierea contractului respectiv, aprobat de preşedintele raionului”. În acea perioadă la conducerea raionului era Avram Micinschi.

Un an mai târziu, în 2015, interesele familiei Groza pentru „Romantica” au rămas aceleaşi, doar că s-a schimbat fundaţia care a luat tabăra în locaţiune.

Astfel, în luna martie 2015, consilierii raionali au decis”transmiterea în locaţiune către Fundaţia „Speranţa şi Viitorul” a taberei de odihnă ”Romantica” cu suprafaţa totală de 4,0195 ha, amplasată în preajma s. Moscovei, care va fi utilizată în scopul organizării odihnei de vară a copiilor din familiile defavorizate în perioada 1-20 iulie 2015”.

Ion Groza: „Înţeleg că aveţi nevoie de senzaţii”

 

Şi această fundaţie a fost condusă anterior de Ion Groza. În ziua în care consilierii au decis transmiterea în arendă, Ion Groza prezida şedinţa Consiliului raional. Contactat de Moldova Curată să ne spună dacă a votat sau nu pentru cele două decizii, Ion Groza ne-a răspuns supărat că toate acţiunile sale şi ale familiei sunt pentru binele copiilor orfani şi săraci. ”Acum nu pot să vă spun dacă am votat sau nu, însă pot să vă afirm următorul lucru: fundaţia a luat în arendă de la Consiliul raional pentru a organiza odihna copiilor orfani. Trebuie să ţineţi cont şi de activităţile acestei tabere, nu doar să umblaţi după lucruri de acestea... Eu cred că dumneavoastră trebuie să promovaţi nişte lucruri frumoase, nu doar să mergeţi după senzaţii. Înţeleg că aveţi nevoie de senzaţii. Eu vă mai spun un lucru, fiul meu este administratorul acestei fundaţii. Vă dau o opinie ca om, nu ca preşedinte de raion. Haideţi să vedeţi şi lucrurile bune, nu doar lucrurile rele, asta-i părerea mea. Activităţile de la tabără au fost desfăşurate în favoarea copiilor din familii social-vulnerabile şi a copiilor orfani. Aceşti copii nu au achitat nici un leu, totul a fost gratuit. Spuneţi şi acest lucru. Atunci când a fost arendată tabăra, fundaţia a achitat totul”, a mai argumentat actualul preşedinte al raionului Cahul.

Adela Griciuc: „E vorba de aspectul etic”

În opinia Adelei Griciuc, şefa Direcţiei control interese personale a Autorităţii Naţionale de Integritate (ANI), succesoarea Comisiei Naţionale de Integritate, situaţia în care consilierul raional care a prezidat şedinţa Consiliului raional avea interese personale în această tabără poate fi calificată ca un conflict de interese.  Funcţionara de la ANI spune însă că în acea perioadă consilierii locali şi raionali nu erau subiecţi ai declarării, de aceea Ion Groza nu poate fi cercetat sub acest aspect. După legea nouă, în vigoare din luna august 2016, consilierii săteşti, raionali şi municipali sunt subiecţi ai declarării veniturilor şi intereselor personale. „Doar acum aceştia pot fi sancţionaţi pentru ilegalităţile admise în domeniul integrităţii. Chiar dacă nu poate fi examinat acest caz sub aspectul conflictului de interese, totuşi aici e vorba de aspectul etic în situaţia în care acesta ar fi votat în şedinţă pentru arendarea acestei tabere”, precizează Adela Griciuc.

Noua Lege privind declararea averii şi a intereselor personale îi obligă pe subiecţii declarării să informeze ANI despre conflictul de interese în care s-ar putea afla la luarea unei decizii. ”Preşedintele Republicii Moldova, Preşedintele şi deputaţii Parlamentului, Prim-ministrul, membrii Guvernului, Procurorul General, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, deputaţii Adunării Populare a unităţii teritoriale autonome Găgăuzia, preşedinţii de raioane, consilierii locali, primarii şi alţi conducători ai organizaţiilor publice sunt obligaţi să informeze Autoritatea Naţională de Integritate imediat, dar nu mai târziu de 3 zile de la data constatării, despre orice situaţie de conflict de interese real în care se află”, prevede noua redacţie a Legii.

Lilia Zaharia

Preluarea textelor de pe pagina www.moldovacurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.moldovacurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
(2) comentarii
2017-01-16 09:27
Distribuie:

ce ati ajuns moldovacurata??

16.01.2017
17:44
Vai de mine ce crima a descoperit moldovacurata.md... dar cand voluntarii acestor fundatii faceau curat si vopseau si pregateau tot pentru ca acei copii din familii vulnerabile sa se odihneasca si sa uite grijile verilor cand stau cu sapa in mana pe dealuri nu ati facut investigatii?? atunci cand li se ofera sutelor de copii odihna gratuita, unde sunteti sa spuneti in gura mare uitati-va, cati copii?? un articol de doi bani... chiar cautati senzatii...nici nu merita sa mai vizitez pagina voastra... aiureala... beah...

Pina unde se ajunge!

22.02.2019
18:38
Personal am fost in aceste tabere organizate de Fperanta si Viitorul! Fara nici un leu,cu atita dragoste copiii au fost primiti cum nu putem spune despre alte tabere! Chiar am ris la faptul ca cineva crede ca familia Groza a avut interese sa dea bani din buzunar pentru ca mii de copii sa se simta bine? Probabil ca aveti o problema cu interpretarea a ceia ce inseamna etica! Dar va inteleg! In Moldova jurnalizmul e pura manipulare!

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload

Top demnitari cu probleme

Iacob Stegărescu
Șef al Secției Construcții Telenești
Ilan Șor
Primar al orașului Orhei
Vasile Ozun
Primar al comunei Bogzești
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.