Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice
Monitorizăm activitatea ANI

Comisia Naţională de Integritate (CNI) are drept obiectiv implementarea mecanismului de verificare şi de control al declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate ale persoanelor care deţin o funcţie de demnitate publică

//...

Democrata care a lăsat capitala pentru o funcție de conducere în raionul de baștină

În vara anului curent, Eleonora Graur, președinta raionului Rezina, a fost aleasă în această funcție pentru a treia oară. Ea este singura femeie de la conducerea unui raion căreia Partidul Democrat din Moldova (PDM) i-a mai încredințat un mandat. Alți doi conducători de raion care își continuă activitatea sunt bărbați: unul din sudul țării, Ion Ciontoloi (PLDM), președintele raionului Căușeni, fiind ales pentru al treilea mandat, și Grigore Policinschi, ales pentru a patra oară în funcția de președinte al raionului Dubăsari.
 
„Succesul vine atunci când îţi doreşti, crezi în ceea ce faci şi munceşti mult. Sunt o persoană care a reușit în viaţă doar prin muncă şi efort. Nu ştiu dacă e prea mult 40 de lucrări ştiinţifice, dar important e ca ceea ce faci să fie făcut din suflet şi cu responsabilitate maximă. În 1997, după absolvirea Universităţii Agrare, am acceptat să rămân la catedră, în calitate de lector universitar, deoarece am fost una dintre absolventele cu reuşită înaltă. Dar, recunosc, mai întâi am pus pe cântar ce cale să aleg – ştiinţa sau afacerile, împreună cu soţul. Am decis că fiecare îşi va căuta de domeniul său: eu - de ştiinţă, soţul - de afaceri... ”, declara Eleonora Graur pentru revista „VIP-Magazin” cu câțiva ani în urmă. 
 
Pe lângă știință, Eleonora Graur a ales să conducă și raionul său de baștină, lăsând capitala în anul 2007. Eleonora Graur a fost realeasă în funcție la 6 iulie curent, fiind prezenți la acea şedinţă extraordinară 23 de consilieri dintre cei 27 aleşi. Pentru ca Eleonora Graur să fie repusă în fotoliul de președintă au votat 17 consilieri raionali din trei partide: 11 democraţi, 4 consilieri comuniști şi doi consilieri liberal-democrați. Ceilalţi doi consilieri socialiști şi un consilier de la „Partidul Nostru” s-au abţinut, iar cei trei consilieri liberali n-au participat la vot. 
 
Democrata s-a născut în satul Cuizăuca, raionul Rezina. Cum menționa anterior, s-a dedicat științei,  timp de zece ani (1997-2007) având mai multe funcţii la Universitatea Agrară din Moldova, de la asistent universitar până la lector superior, având calificarea de economist în evidenţa contabilă. Din anul 2008 şi până în 2011 a deţinut funcţia de şef al Direcţiei Sisteme Informaţionale, Standarde şi Registre Educaţionale în cadrul Ministerului Educaţiei şi Tineretului.
 
De la știință la funcție publică
 
A lăsat capitala pentru raionul Rezina, temporar, ce-i drept, deoarece în prezent Eleonora Graur deţine o casă, cu o suprafaţă de 124 de metri pătraţi într-o zonă împădurită din cartierul Petricani al municipiului Chisinau. Ea a declarat anterior pentru Moldova Curată că imobilul a fost construit atunci când încă activa la Universitatea Agrară.
 
Această menționează însă în CV-ul său o adresă de domiciliu într-un apartament de pe bulevardul Moscova din capitală. Potrivit informaţiei cadastrale, acest apartament de circa 90 de metri pătraţi aparţine socrilor săi. Tot acolo este şi sediul firmei „Danaomix” SRL, administrată de soţul ei, Mihail Graur. Din datele  Camerei Înregistrării de Stat, genul principal de activitate al acestei firme este comerţul cu ridicata al maşinilor agricole. Anterior, Eleonora Graur a declarat pentru Moldova Curată că firma nu activează, deși încă figurează pe numele soțului ei.
 
De pe site-ul Consiliul Raional Rezina lipsește declarația de avere pentru anul 2014, însă din actul depus la Comisia Electorală Centrală (CEC) în toamna anului 2014, aflăm că familia Graur a cumpărat un autoturism de model Hyndai Santa Fe (fabricat în 2008), și că este proprietara a 29 de hectare de teren agricol. 
 
Eleonora Graur face parte din Consiliul de administrare al Instituţiei Publice „Incubatorul de Afaceri Rezina”. Pentru această activitate democrata spune că nu este remunerată.
 
De două ori președintă
 
Eleonora Graur mai conduce o structură - Consiliul Regional de Dezvoltare Centru din cadrul Agenției de Dezvoltare Regională Centru (ADR). Ea a fost aleasă pentru un mandat de patru ani, până în 2019. Consiliul este o structură deliberativă, fără personalitate juridică, constituită pentru a elabora, coordona și monitoriza politica de dezvoltare regională la nivelul regiunii de dezvoltare Centru (raioanele Anenii Noi, Călăraşi, Criuleni, Dubăsari, Hânceşti, Ialoveni, Nisporeni, Orhei, Rezina, Străşeni, Şoldăneşti, Teleneşti, Ungheni). Această entitate are 52 de membri, fiind alcătuită din preşedinţii raioanelor componente şi câte un reprezentant al asociaţiilor de primari, societăţii civile şi sectorului privat din fiecare raion al regiunii. Structura este condusă tot de membri ai Partidului Democrat, vicepreședinte al Consiliului fiind primarul orașului Hâncești, Alexandru Botnari.
 
Primăria și Consiliul Raional Rezina, acuzate de lipsă de transparență
 
La  mijlocul lunii decembrie curent, peste o sută de oameni adunaţi în faţa Primăriei şi Consiliului Raional Rezina au scandat Jos Mafia. Oamenii au ieşit în stradă pentru a le cere aleşilor locali mai multă transparenţă în cheltuirea banilor publici şi în luarea deciziilor. Potrivit Jurnal TV,  Eleonora Graur a respins acuzaţiile şi spune că este deschisă pentru discuţii cu manifestanții.

La rândul lor, oamenii nemulțumiți spun că vor continua să iasă în stradă până la îmbunătăţirea situaţiei din Rezina. 
 
Lilia Zaharia
Preluarea textelor de pe pagina www.moldovacurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.moldovacurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
(0) comentarii
2015-12-31 10:00
Distribuie:

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload

Top demnitari cu probleme

Iacob Stegărescu
Șef al Secției Construcții Telenești
Ilan Șor
Primar al orașului Orhei
Vasile Ozun
Primar al comunei Bogzești
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.